luni, 12 martie 2007

Vladeasa - Dezvaluind si invatand taine ale drumetiei de iarna

Text: Dinu Mititeanu; Foto: Mihaela si Mihai Constantinescu

Intr-o sambata de octombrie, un numar de 15 tineri din Sectia Universitara Cluj a CAR au parcurs in aceeasi zi Creasta Arpaselului.

In week-end-ul recent (10-11 Martie) un numar de 19 au dormit in 8 corturi in Saua Pietrele Albe din masivul Vladeasa.

Pentru multi dintre ei era prima noapte de iarna in cort. Nu o noapte geroasa, doar -3-5 gr. C, dar buna de a afla cum este, ce le mai trebuie. De a invata sa monteze un cort pe zapada, de a gati cu zapada topita etc.

S-a plecat din Cluj cu 4 autoturisme pana in satul Rogojel. De acolo, cu bagaje mari (5 dintre noi si cu schiurile pe rucsaci prima ora), la inceput pe pamant , apoi pe zapada. Pauza de 1-2 ceaiuri la cabana, apoi urcus prin ceatza deasa spre cupola Vladesei - pana unde erau urme. De acolo - un grup de studenti geografi ce ne-au insotit, s-au intors la cabana pe acelasi traseu. Noi am continuat ghidati de GPS-ul Marlenei. Cei cu schiuri am fost avantajati la coborarea spre Pietrele Albe; nu ne scufundam ca si "pedestrii ". Dar rucsacii mari + faptul ca eu si Flaviu nu eram incaltati cu clapari, nu ne-au lasat sa savuram coborarea.

Seara au iesit stelele; povesti pana tarziu intre corturi. Noapte blanda.cu doar cam -5 gr C afara. Doar Delia si Tya s-au plans dimineata ca nu le-a fost cald, in singurul cort "ne-mixt". Am aflat inca o data ca e rece in corturile "feminine"...

Dimineata faina, zapada excelenta pentru demonstratii si exercitii de folosire a pioletului, a betzelor, mai ales tehnica de oprire din alunecare. Au mai sosit la "lectie" si Alex si Cristina - care dormisera la cabana. In plus - ca spectatori - studentii geografi din Clubul "George Valsan". Eu cred ca a fost si educativ si distractiv.

Voi da spre multiplicare si materialele "suport de lectie" in romana, engleza, franceza pe care acolo doar le-au rasfoit "elevii" mei.

Constiinciozitatea cu care au exersat , acele multe intrebari pe care mi le-au pus, au dovedit ca vor sa inteleaga si sa stie cat mai mult.

Apoi "pedestrii" din Club si geografii -condusi de mine am facut o faina tura dus- intors pe buza abruptului Pietrelor Albe, in timp ce Flaviu, sotii Constantinescu si Marlene au facut virajele mult visate pe panta coborata mai chinuit in seara precedenta.

Eu sper ca nimeni nu regreta ca a plecat de acasa... Dimpotriva, ca asteapta iesiri viitoare in grup - pe care deja le-am gandit si pe urmatoarea chiar pregatit.

Niciun comentariu: