duminică, 30 ianuarie 2005

Scurta prezentare

de Dinu Mititeanu
Sectia universitara Cluj a Clubului Alpin Roman a luat fiinta la sfarsitul lunii ianuarie 2005, membri fondatori fiind cativa alpinisti ai sectiei CAR Cluj infiintata in 1990 si alti alpinisti clujeni. Cel care s-a straduit ca ideea sa prinda viata a fost entuziastul Cozmin Ardelean- primul presedinte al sectiei. Ne-am inspirat dupa faptul ca si in Bucuresti exista o sectie universitara, indrumata de doamna Conf.dr. Liliana Becea- care in anii '70 a fost una dintre cele mai bune si talentate alpiniste din Romania.
Ne-a indemnat si gandul ca e firesc sa reluam o traditie clujeana: In 21 noiembrie 1921 un numar de 23 de intelectuali clujeni, intre care 16 profesori universitari au semnat Apelul pentru infiintarea Asociatiei turistice "Fratia Munteana". Printre semnatari: Emil Racovita (primul presedinte), Ion Agarbiceanu, Lucian Blaga, Valeriu Puscariu, Iuliu Hatieganu. Iuliu Moldovan, Titus Vasiliu, Leon Daniello. Prin dragostea lor pentru munte si natura si prin prestigiul lor, au atras multi studenti, tinere cadre didactice si alti intelectuali, dar nu numai, la drumetii, in special pe blandele meleaguri ale Muntilor Apuseni. In cartea "Pe crestele Carpatilor" a lui Niculae Baticu- (imi place sa spun ca a fost "Un Coposu al alpinismului romanesc) la pag.150 si 169 se gasesc mai multe amanunte.

In 1971, un grup de alpinisti clujeni au pus bazele Sectiei de Alpinism a Clubului "U"-Cluj, care din pacate a fost desfiintata in 1985.
Ne-am gandit ca orasul nostru, unul din cele mai mari ale tarii, un centru universitar cu multe si valoroase traditii, inclusiv sportive, in care clocoteste viatza studenteasca, merita sa aiba un club/sectie de alpinism pentru studenti. Chiar si Turda are doua cluburi . Amatorii de, de catzarare pe stanca si pe cascade de gheatza, de ture pe creste inzapezite, dar si cei care doresc doar drumetii montane, sa poata opta, sa aleaga unde se simt mai bine, unde le place atmosfera, de la cine sa se initieze in tainele acestui sport ( care e "mult mai mult decat un sport" !) si cu cine sa se insoteasca in dorinta fireasca de a invata sa abordeze muntele fara a-si periclita sanatatea si viata si mai apoi de "a-si ridica stacheta" .

Prima actiune a membrilor fondatori ai noii sectii a fost si ea emblematica. O tura de iarna in Retezat in 11-13 febr.2005, in memoria lui Alexandru Bradut Serban-"Cuxi". Au depus o coronita de flori a lor si una a doamnei Corina Serban, la crucea si la placutza unde in acea tragica zi de 11 febr. 1983 a fost gasit trupul lui Cuxi, tarat de o ucigasa avalansa. Si s-au "imbatat" apoi cu mirificul peisaj al Retezatului in straie albe.
Amintim ca "Singuratatea verticalelor", cartea autobiogafica a lui Cuxi, tiparita de parintii sai post-mortem, i-a determinat pe multi tineri care au citit-o "cu sufletul la gura" sa doreasca a descoperi tainele catzararii, de a simti acele bucurii ce ni le induce, bucurii ce nu se prea pot exprima in fraze.

Acestea sunt doar cateva cuvinte despre Sectia Universitara Cluj a CAR. Dar puteti afla mai multe aici : http://carclujuniv.org . Alte multe cuvinte le veti scrie Voi dragi studenti si dragi tineri. Voi care veniti tot mai multi langa noi. ( in 2013 suntem cca 200 !). Voi de care ne pare rau ca timpul nu ne permite sa ne ocupam atat cat meritati. Voi care poate nu veti ajunge la mari performante, dar care veti gasi in Munte mari bucurii. (gasiti un articol "Bucuria catzararii" in cap. 11 al site-lui http://www.dinumititeanu.ro). Dar, acum in ianuarie 2013 cand revad acest text, unii  dintre ati  ajuns pe mari munti ai Europei si ai Terrei si veti mai ajunge si altii.  Imagini din ture  montane am inceput sa proiectam  in luna noiembrie 2005 si le-am  continuat  de atunci si le vom continua.  Aceste suite de imagini din munti, relizate de  colegi ai nostri sau de  invitati, au loc saptamanal  in perioadele 1 oct- 15 dec. si 1 martie- 15 mai,  si mai ramanem la discutii dupa proiectii. Ziua, ora si locul  se anunta cu 3-4  zile inainte pe grupul nostru de discutii.
In afara perioadelor cu proiectii, ne intalnim  virtual pe  caruniversitarcluj@googlegroups.com, iar "face to face" ne intalnim pe grupuri in ture, la antrenamente de catarare in sala, la alergari, patinaj, etc, dar  nu toti 200 !!!,  ci doar cine vrea si poate-, cam la 2-3 saptamani (se anunta pe grup)  in diverse cafe-bar-uri sau gradini de vara.

Alpinismul - acest copac viguros- are multe ramuri si subramuri. Dupa tatonari, veti gasi pe cea care sa vi se potriveasca, care sa va ofere satisfactii mai mari. Si cand veti termina facultatea, cand viata va va purta/stabili in alte orase, veti gasi acolo pe alti "confrati intru pasiune" cum ar spune Noica sau veti initia voi pe altii in tainele alpinismului. Unii dintre voi veti deveni lideri ai unor noi sectii ale CAR, pentru bucuria altor tineri si pentru ca acest Club Alpin Roman sa se ridice la prestigiul ce i-l dorim si il merita.

Niciun comentariu: