marți, 1 aprilie 2008

Retezat

In we trecut am fost in Retezat. Am planuit de mai mult timp iesirea asta cu un prieten din Oradea, Potyi, si am vrut sa mergem pe Portile Inchise. Intre timp s-au modificat planurile, au mai venit si altii cu noi, si doar eu am mers cu schiuri. Spre norocul meu, sus la Gentiana ne-am intalnit cu Anda, cine s-a dus singura pentru 4 zile, si noi doi am facut ture impreuna, pe schiuri.

Vineri am pornit destul de tarziu, pe la 10.30, spre Valea Stanisoara, culmea Lolaia, la schi pe niste valcele. Intre timp, vazand ca zapada nu este prea faina de schi si vremea este buna, ne-am decis sa urcam mai bine pe Varful Retezat. Din Saua Stanisoarei am mers pe curba de nivel pana la Saua de iarna, unde am urcat cu schiurile pe spate. Zapada era mare, ne afundam pana mai mult de genunchi. Legat de calitatea zapezii, erau placi de vant, spre norocul nostru bine tasate si nu se duceau. Pe custura retezatului si pe varf (ora 3.40) am urcat pe schiuri, dar la coborare eu nu aveam chef de schi in zapada inghetata, pe alocuri cu placi de vant, si mi-am luat pe spate schiurile. La coborarea din Saua de iarna eu am coborat cu schiurile pe spate, cu fata la perete, iar Anda a schiat, a taiat cele mai interesante pante, dar tot nu a plecat zapada. Din Varful Retezat pana la Gentiana am facut 2 ore, cu pauze, cu tot.


Sambata am plecat spre Saua Pietricele, Peleaga, Valea Rea si coborare prin valea Galesului. Am plecat la 8.30 de la Gentiana, la 10.30 eram in Saua Pietricele, pana cand s-a oprit si vantul. Urcarea pe Peleaga ne-a luat alte 2 ore, fiindca aveam doar o pereche de coltari si un piolet: eu am mers cu coltarii, iar Anda cu piolet si fara coltari (da, am avut morcov adevarat pentru ea). Urechile de iepure de la Coltii Pelegii le-am ocolit, adica am facut o traversare pe panta vestica. Intre timp am vazut si un elicopter care a aterizat la Bucura, apoi a plecat. Sus pe varf era placut, cald, fara vant, si cateva grade in plus. Se vedeau curgeri proaspete pe multi versanti.

Coborarea de pe Peleaga a fost mai interesanta. Pe poteca de vara nu am putut sa mergem fiindca s-a format cornisa (adica perete de 1.5 metri), si a trebuit sa ocolim varful si sa traversam panta estica. Am incercat sa traversam sub stanci, unde era inghetat, dar Anda nu putea fara coltari, si am hotarat sa traversam putin mai jos, unde zapada era mare. Anda a mers in fata, ea avea piolet, eu dupa ea cu vreo 50 metri. La coborare am avut morcov in primul rand pentru mine, ca nu aveam piolet, si in zapada mare nu ma ajutau coltarii.


In Valea Rea am coborat iarasi cu schiurile pe spate fiindca era panta inghetata si doar dupa vreo 20 metri ne-am dat seama ca puteam si pe schiuri, dar atunci nu mai avea sens. La lacul Galesu ne-am intalnit cu doi tipi si am avut noroc cu urmele lor, altfel ne era mai complicat sa coboram. Toata tura a durat 11 ore.

Mai multe poze aici: http://picasaweb.google.com/laszlo.hermann/2008032729Retyezat

Portile Inchise raman pe anul viitor :)

Niciun comentariu: