vineri, 5 decembrie 2008

O noua discutie despre AVALANSE la Cluj dar si imagini si filme

Salutare iubitori ai muntelui imbracat in alb,

La intalnirea anterioara cu discutii despre avalanse, am promis o continuare. Va avea loc marti 9 dec, ora 20.10 in locul deja stiut: Amfiteatrul "Gh.Bilascu" al Universitatii de Medicina si Farmacie, aflat langa Casa de Cultura a Studentilor, pe latura dinspre dinspre Clinicile Universitare. Intrarea se face pe langa mesele florareselor si apoi pe langa gardul Clubului Karma.

De data asta va voi spune si ce am mai aflat ca noutati (nu multe, dar importante ) si ce am mai invatat de la meteorologi si de la Francois Sivardiere- specialistul francez la "Stagiul de formare in domeniul zapezii si avalanselor" care a avut loc in 27-28 nov. la Balea. Vom proiecta si comenta si cateva fragmente din filme straine despre avalanse.
Marti o sa mai indic si alte materiale din care sa cititi despre avalanse, inclusiv suportul de curs cu ce ni s-a prezentat la Balea. Dar, asa cum v-am recomandat si data trecuta, pentru inceput,ca sa putem fi cat mai eficienti, ar fi de dorit sa cititi in avans macar unul din cele doua materiale mai ample (cam 50 pagini fiecare) despre avalanse existente pe site-ul meu

http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/ in cap.10

E acolo materialul meu (10 subcapitole) , dar am postat recent si unul al fiului meu Radu ( e primul de sus !). Sunt complementare; ambele au cam acelasi "schelet", dar difera prin detalii, pe care si eu si el le-am tot cules si adaugat la cel intial scris impreuna in 1997. Al lui Radu e mai didactic, mai bine structurat, mai tehnic. In al meu gasiti insa si comentarii despre unele avalanse din Carpati, pe care el nu le-a mai trecut in materialul sau.
"Avalansele lui Radu" sunt acum provizoriu si pe site-ul meu; in curand, Ionut Nechita le va posta pe Alpinet.org in locul unei forme mai vechi a materialului comun initial.In turele de munte pe care le-am planificat pentru iarna asta, cu membri si aspirantii Sectiei Universitare Cluj a CAR vom face si lectii si demonstratii de cunoastere a zapezii, de evaluare si gestionare a riscului de avalanse.

Va asteptam
Dinu Mititeanu- presedinte de onoare al Sectiei Universitare Cluj a CAR.

Niciun comentariu: