marți, 30 decembrie 2008

Pe schiuri intre Vladeasa si pasul Vartop

Dupa cum am anuntat acum cateva zile pe lista de discutii, vineri am plecat catre cabana Vladeasa, cu intentia de a parcurge pe schiuri traseul care duce pana pe valea Ariesului, in zona partiei de la Vartop. Ne-am adunat trei colegi de club - Ioana, Laci si Dragos, iar la cabana la Vladeasa urma sa ne intalnim si cu alti doi prieteni din Oradea de-ai lui Laci.

Vineri pe la 10 seara ajungem la cabana, dar Akos nu se simte prea bine, asa ca vom ramanea o echipa de trei, "pur" car-ista. Sambata ne trezim devreme, si la 6 si 15 plecam catre varful Vladeasa, rasaritul prinzandu-l in apropierea statiei meteo.Vremea e superba, e soare, nu bate vantul prea tare, iar zapada este ca in povesti.In prima zi ne-am intrat mai greu in ritm, asa ca pe la ora 4 decidem sa punem corturile in zona Pietrei Talharilor, avand sub noi o superba panorama a vaii Somesului CaldDuminica continuam traseul pe creasta, pana in seaua Cumpanatelu', de unde coboram inspre platoul Padis, prin superba poiana a Varasoaiei. Pana aici nu am inatlnit nici un semn al civilizatiei, ne simtim ca niste exploratori.


Facem pauze lungi, ca sa savuram ceea ce ne inconjoara, si ajungem pe la ora 3 in zona "La Glavoi". Desi ar mai fi doua ore de lumina, decidem sa ne montam cortul pentru noaptea ce urmeaza in podul uneia din casutele din zona.


Luni impachetam totul pentru ultima data in aceasta tura, si pe un frig foarte cuprinzator pornim pe drumul catre partia de la Vartop. Desi ne miscam repede, si urcam si unele pante destul de abrupte, reusim cu greu sa ne incalzim. Cu toate acestea, inconjurati de acelasi peisaj de basm, ne felicitam pentru faptul ca nu am facut portiunea asta in seara precedenta, la lumina frontalelor.


Urmeaza un ultim urcus chinuitor, mai ales din cauza ruccsacilor, si pe la ora 1 ajungem la destinatia finala.Una peste alta, o tura superba, imaginile nereusind sa dezvaluie decat varful aisbergului din ceea ce ne-au oferit acesti munti magnifici. O tura pe care vrem sa o repetam mai inspre primavara, cand se va mai mari putin si ziua. Va asteptam atunci, pe cat mai multi dintre voi!

Ioana, Laci si Dragos.

Un comentariu:

Laci spunea...

Menţionez că zăpada a fost una de vis: pulvăr proaspăt de 20 cm cu cristale de gheaţă de 1 cm deasupra, care sunau ca nişte clopoţei sub schiuri!

În dimineaţa când noi am plecat de la Glăvoi, la pasul Vârtop s-au înregistrat -15, iar la Stâna de Vale -20 grade celsius - probabil şi la Glăvoi erau aproximativ -20.