marți, 9 iunie 2009

Am cautat si am gasit "cutiile negre"

Nu stiu daca francezii si brazilienii au gasit cutiile negre ale acelui avion care a explodat desupra Atlanticului in care au pierit tragic peste 200 de oameni, inclusiv o romanca.Poate va amintiti ca am anuntat ca in tura de iarna pe Creasta Rodnei, in seara in care montat corturile nu departe de vf. Ineu, din lipsa de atentie si experienta, Alex Prigoana a pus pe zapada inghetata betzele de cort pe care le asamblase (doua arce negre) iar acestea au luat-o tiptil la vale !! Asa ca cei 3 (Alin, Stefan, Alex) au fost nevoiti "sa se descurce". Cu batzul scurt, care sustine absidele la acel cort Salewa Serra Leone I (vechiul meu cort ) si cu doua betze de trekking au ridicat cat de cat "casa" si au avut noroc de o noapte fara vant. In cortul Salewa Sierra Leone II am dormit atunci alti trei: Marlene, eu, Severus.Sambata 6 iunie, noi doi + Alex (cel "cu musca pe caciula" care avusese examen dimineata !) am plecat din Cluj la ora 14.15. L-am parcat pe Max in satul Valea Vinului si la ora 18 am pornit spre ref.Curatel pe valea Izvoru Baii - marcaj TR. La 19.30 am ajuns la refugiu. Din fericire nu era plin cu scandalagii. Erau doar 2 baieti si o fata din Iasi, cam habarnisti in materie de munte. Aveau cort, plecasera dimineata la 6 din Rodna pe piciorul Benes, urcasera inca 2 ore de la Refugiu spre Ineu, dar i-a speriat ceatza si vantul si mai ales "prapastia" la marginea careia ajunsesera !!! Asa ca s-au intors la refugiu, desi alti amici ai lor mai sprinteni au continuat , dar ii anuntasera prin telefon ca au dat de zapada ! Poate si asta i-a speriat. In orice caz, planul lor de a ajunge pana la ...Pietroasele :-) credem ca a picat !Azi- duminica 7 iunie, n-am fost amabil cum a fost Titus in Ch.Bicazului. Desteptarea a fost la 4.45 !! La ora 6 dim. am pornit spre Ineu, pe care am ajuns la ora 7.45. Vreme faina, dar vant ff puternic, suparator.
La ora 9 , de la "locul faptei" am inceput cautarea pe linia de cea mai mare panta, la distanta de 15-20 m unul de altul. Dupa vreo 5 minute Marlene l-a gasit pe primul si dupa inca vreo 4-5 eu la-m gasit pe al 2-lea, cu putin deasupra potecii ciobanesti care "merge" cam pe curba de nivel. Nu erau locuri plate, dar probabil fiecare batz se infipsese in zapada si asa s-au oprit. Asta a fost norocul; nu a mai fost nevoie sa coboram pe valcelul care se forma mai jos pana la limita padurii si chiar mai jos. Si noroc a fost si faptul ca nu le-au gasit ciobanii; turma nu era prea departe.Asa ca bucurosi de rezultat, am traversat pana pe piciorul Cisia, pe care 12 dintre noi am coborat din tura din iarna 2007. Ne batea gandul sa ne ducem pana in saua lazilor si sa urcam Corongisul, sa mergem pe acea culme pana la Dealul Sacii (unde in urma cu o luna erau narcisele) si apoi sa coboram spre masina (pe acolo am coborat in iunie anul trecut cu Andrei si Ibi). Dar din mai multe motive am renuntat la idee. La ora 15 eram la Max. Pe Alex l-am debarcat in Ilva Mica, unde isi daduse intalnire la ora 16.30 cu parintii lui care veneau de la Tihuta sa-l recupereze ! Noi doi, la 18.15 eram acasa. Rar se intampla sa ajungem asa devreme !
Veti vedea in poze ca zapada mai exista doar ca un tiv al crestei si al unor culmi sudice si nordice, acel eurme de cornise. Iar rhododendronii se pare ca nu vor mai inflori, au ighetat ca boboci sub zapada cazuta nu de mult.Reamintesc ca unul din betzele buclucase il pierduse/uitase Claudiu la Valea Blaznei si ca din cauza asta, la tura care am facut-o mai apoi in Calimani, Titus si Lavinia, au devenit si ei "ingineri constructori" si "inovatori". Eu as dori ca iarna viitoare sa mai foloseasca si alti colegi de Club acel cort (cand merg si eu in acea tura !), dar.... as dori un pic mai multa atentie !

Speram ca ati avut si voi un w-e fain !

Dinu si Marlene

Un comentariu:

Dumitrel Marius spunea...

moama ce verde ati prins