joi, 16 iulie 2009

Şcoala de munte Everest 2009 - etapa de vară


Participanţii la şcoală, de la stânga la dreapta:
subsemnatul, Viviana, Fane, Adriana

Între 22-28 iunie a avut loc la Bâlea etapa de vară a Şcolii de munte Everest organizată de Fane Tulpan. După ce am participat la etapa de iarnă a şcolii, care a avut loc în perioada 6-12 aprilie tot la Bâlea, mi-am propus să particip neaparat şi la etapa estivală.
"Şcolarii" s-au prezentat de data asta într-un număr ceva mai restrâns. Mai exact două domnişoare din Timişoara: Viviana şi Adriana precum şi subsemnatul din Alba Iulia.
Muntele ne-a primit ceva mai rece decât la etapa hivernală, mai exact cu ploi zilnice şi vânt rece de începusem să cred că vrea să ne transmită că nu suntem bine veniţi. De fapt intenţiile îi erau cât se poate de bune şi vroia doar să sublinieze că "iarna nu-i ca vara" şi viceversa. Chiar dacă ne aflam în pragul lunii lui cuptor să nu ne culcăm pe-o ureche şi să ne credem la mare ci să fim pregătiţi şi de vreme mai rece pe alocuri chiar decât iarna.


Bujori de munte

Însă în compensaţie pentru vremea aspră, muntele ne-a oferit un peisaj colorat de o puzderie de flori: bujori de munte, cimbrişor, trei fraţi pătaţi, floare de nu mă uita precum şi alte flori al căror nume nu-l cunosc. Dintre toate, bujorii de munte au fost cei mai bine reprezentaţi, formând adevărate covoare roşii. Aşa că până la urma muntele ne-a tratat ca pe nişte VIP-uri, întinzându-ne covorul roşu şi blitz-uindu-ne cu lumina câte unui fulger din depărtare.


Pe muchia Buteanu


Activitatea noastră la şcoală a constat în parcurgerea parţială a unor muchii: Muchia Bâlii, Muchia Buteanu, Muchia Laiţa, bucata de creastă dintre Vf. Laiţa şi Turnul Paltinului. Traseele le-am parcurs legaţi în coardă, amplasând şi recuperând diverse asigurări mobile: bucle, pitoane, friend-uri. Scopul a fost nu atât să parcurgem trasee lungi ci să ne familiarizăm cu echipamentul, să învăţăm să îl folosim corect şi să prindem încredere în echipament şi în noi.


Rapel pe casa scărilor


Într-o zi ceva mai ploioasă decât celelalte am exersat în incinta refugiului salvamont rapelul şi urcarea pe coardă cu ajutorul nodurilor prusice. Trecerea în rapel a unei surplombe am exersat-o de pe acoperişul intrării în tunel. Alte rapel-uri le-am efectuat din alte două puncte pitonate din Căldarea Bâlii: unul un pic mai sus de cabana Bâlea spre Şaua Capra şi altul undeva între intrarea în tunel şi Şaua Doamnei.


Viviana la surplombă

A fost o etapă de vară foarte interesantă şi utilă. Recomand urmarea unei astfel de şcoli tuturor celor care vor să parcurgă trasee montane ceva mai dificile, care necesită deja echipament de alpinism. Căci nu e suficient să ai un echipament adecvat ci trebuie să şi ştii să il foloseşti în mod corespunzător.

La cererea publicului care nu a putut participa la etapa de vară în perioada 22-28 iunie, Fane oferă un bis în perioada 24-30 august. Detalii aici: www.roxy-world.ro/scoala2009.php

Ciprian

Niciun comentariu: