miercuri, 19 august 2009

Tura in Masivul Parang (7-9 august 2009)

Ne-am strans vineri seara o echipa de 14 alpinisti de prin Cluj, Turda si Bucuresti la Cabana Groapa Seaca, pentru a face o vizita Masivului Parang : Dinu si Marlene , Ioana, Laci si Reka, Serghei, Florin si Adela, Andrei si Ibi, bucurestenii Anita, Laura, Dev . Si eu ! Am ajuns la cabana abia seara. Cabanierii- Mihai si Cristina Bogdan, vechi prieteni ai fam.Mititeanu, s-au dovedit foarte ospitalieri si - ca o exceptie- ne-au permis a ne ridica 3 corturi in incinta cabanei, nu departe de cotetzele lor cu iepuri. Alte trei corturi au fost montate in apropierea cabanei de catre cei sositi mai tarziu. Tot ca o exceptie de la regula, de data asta dl.Dinu si Marlene au dormit in cabana, care era "full" ! Dupa un somn bun, prima zi de munte incepe devreme, trezirea e la 6 iar "acceleratul" pleaca spre creasta la ora 7, 05, lasand in urma pasagerii intarziati care au fost surprinsi in timpul micului dejun. Dar ne-au ajuns dupa o vreme. Prima tinta e Saua Huluzu, pana acolo ne ghideaza punctul albastru. Urcusul pe drumul asfaltat n-a fost de vis dar nici cand am ajuns la noroaiele drumurilor forestiere n-am fost prea bucurosi. La o intersectie de drumuri cautam marcajele: niciunul in apropiere, asa ca imbarbatati de convingerea lui Laci alegem drumul care continua urcusul, nu cel ce coboara lin spre dreapta. Marcajele nu mai apar si in scurt timp ne dam seama ca am ales drumul gresit. Nu-i nimic, oricum suntem plini de noroi asa ca ne asumam eventualele balarii si parasim drumul. Dupa o traversare iscusita prin padure si peste un parau, , ajungem intr-o poiana pe care o zarisem din taietura unde ajunsesem noi, poiana in care regasim traseul marcat. Dupa inca jumatate de ora ajungem in Saua Huluzu si primim premiul bine meritat : creasta pincipala insorita cu varfurile Parangul Mare si Carja in dreapta noastra, iar in plan mai apropiat piciorul nordic cu varfurile Coasta lui Rus si Varful Gauri. 

Nici nu am pierdut mult timp, e ora 11 deci am intarziat doar o jumatate de ora. Continuam traseul pe Banda Albastra , care duce din Pasul Groapa Seaca (dintre Parang si Sureanu) in creasta principala. Urcus e la inceput mai lin si printre palcuri de jnepeni, apoi printre stanci si mai abrupt. Ajungem pe varful Gauri unde Marlene ne face o prezentare a imprejurimilor. 

Urmeaza o zona "de plimbare" pana pe varful Coasta lui Rus si la ora 13 suntem in Saua Piatra Taiata. Avem in plan un circuit pe la lacurile din Caldarea Dracului si prin Caldarea Calcesu- Zanoaga. Vom innopta la Caldarea Zanoaga Mare deci am putea sa ne montam corturile si apoi sa vizitam lacurile fara bagaje. Dar turmele de oi si ciobanii din zona ne fac sa ne razgandim. 14 rucsaci de toate culorile sunt cam greu de ascuns. Deci hotarim sa ii luam in spate. Timp avem destul, mai avem si energie. Vremea de ar mai fi frumoasa... Continuam deci pe traseul Banda Rosie, acum pe creasta principala. Din apropierea varfului Setea Mica coboram pe muchia dintre Caldarea Dracului si Caldarea Zanoaga Mare, pana la Lacul Pasari. Poposim o ora la lacul Pasari, o ora la lacul Vidal si inca o vreme la lacul Galcescu. Mai rar asa boierie in turele CAR !!! Vremea nu e favorabila pentru aparatul de fotografiat. Asa ca unii trag cate un pui de somn altii se plimba si admira peisajul. De acolo urmam marcajul Cruce Rosie in directia Caldarea Zanoaga Mare. Pe indicator scrie "Lacul Zanoaga 2 ore"; in 30 minute am fost acolo, din care 10 au fost o pauza. Ziua a fost frumoasa si putin dificila, toti mai avem energie asa ca ne strangem in cerc la un ceai si povesti pana cand doi stropi de ploaie si un fulger ne imprastie pe fiecare la cortul lui.

 A doua zi ne trezim abia la 7, plecarea e la 8. Ceata densa, ploaie marunta, suntem putin dezamagiti dar ne luam rucascii in spate si urcam spre Saua Piatra Taiata. Primii dintre noi, care au pornit putin inaintea grupului se intalnesc cu Dev, fara bagaj, ratacind prin ceata si cautand corturile. Mare noroc pe el!In creasta, in Saua Piatra Taiata ne regrupam, si urmam Banda rosie acum spre vest cu obiectivul varful Parangul Mare. Ploaie, ceata, ceata, ploaie, n-am prea vazut nimic, in afara de scurte perioade; intr-una din ele am admirat lacul Rosiile aflat "la picoare". Din Saua Gruiului coboram direct in caldarea Rosiile (pe Punct Rosu) fara sa mai urcam varful Parangul Mare. Dincauza vremii "cenusii", nufacem pauze lungi pe la lacurile Oglinda Mandrei, Lung, Rosiile, Zanoaga Stanii . In drumul nostru am dat peste ramasitele elicopterului prabusit in zona cu decenii in urma apoi, intr-o poienita din padure am poposit la Refugiul Agatat pe care l-am gasit in stare excelenta.

Desi am avut parte de ceva apa prin bocanci , desi ni s-a cam imprimat cenusiul pe retine iar poze faine n-am prea putut face, tura a fost una reusita. Am admirat superbele lacuri si am gustat din plin fiecare moment de vizibilitate pe creasta (poate ca apreciam si mai mult peisajele daca ni se dezvaluiau brusc dupa o perioada de mers orb prin ceata). Oricum, muntele e munte si il iubim cu tot "pachetul". Alex Prigoana

Niciun comentariu: