joi, 29 octombrie 2009

Muntele si Erasmus

Cum sectia clubului nostru e una universitara, printre membrii si aspirantii lui sunt multi care au fost, sunt sau ii bate gandul sa plece intr’un program de schimb universitar.

Erasmus e unul din programele „bursiere”, cu care si eu am plecat pentru 9 luni in 2008-2009, luni care se prelungesc inca cel putin un an ... Cand a fost de ales locatia m’a interesat din prima Chambéry, resedinta departamentului de Savoia. Dupa ce m’am cazat in camera de camin, intr’un campus plin de verdeata, am fugit repede sa vad „ lacu’ ” ...acolo la malul lui, singura si departe „printre straini” cum zicea mama, dar optimista si entuziasmata, intuind ca va urma o perioada de multe schimbari...

Lac du Bourget

Spre deosebire de alti Erasmusi, am avut norocul sa am mereu muntele aproape. Studentul aici are multe ocazii sa intre in contact cu muntele; la facultate sunt multe specializari in domeniul montagnard, la panoul de escalada din sala de sport se plateste doar 10 euro pe semestru, dar doar 2 ore pe saptamana ce’i drept. Pentru iesirile la ski sunt reduceri faine, dar valabile doar in statiunile mai „mici”, 6-7 partii. Chiar si la biblioteca este o sectiune dedicata sporturilor montane: ski, escalada, via ferrata, memoriile unor alpinisti celebri etc.

Statiunea Les 7 Laux

In practica in comuna Aussois, Parc National de la Vanoise

Plan d'Aval, Aussois

Este munte pentru toti iubitorii de natura si frumos, pentru ture de duminica sau pentru circuite, pentru familisti, studenti sau pensionari, pentru alpinisti, pentru cataratori, pentru skiori, pentru sportivi de performanta s.a.m.d.. Pe toti i’am vazut pe’aici , cu totii cu un mare respect pentru mediu.


Les Belledonnes

Dupa terminatu’ cu scolile, insa tot datorita lui Erasmus caci am cunoscut oameni faini in perioada asta, am avut ocazia sa merg in vacanta la „capatul lumii”...cam asta e pentru mine Noua Caledonie si Noua Zeelanda, insule de care m’am indragostit...Datorita izolarii, majoritatea regiunilor au ramas salbatice si natura e superba! Sunt turisti, dar nu am vazut nebunie de oameni nici pe plaja, nici pe munte.


Noua Caledonie, ocean si munte


Plaja "privata"

Impresionant nu prin altitudine, ci prin locatie

Noua Zeelanda, Wakatipu Lake

August la ski, Alpii Neozeelandezi

Fiordul Milford Sound

Ideea e ca 9 luni trec repede...prea repede pentru cate sunt de facut, dar e bine de stiut ca studiile se pot imbina destul de bine cu pasiunile.


Bafta si curaj studentilor, ture faine tuturor!!Niciun comentariu: