joi, 5 noiembrie 2009

Invitatie la proiectie: "Creste Malaeziene"

Dragi Prieteni,

Sectia Universitara Cluj a Clubului Alpin Roman are placerea sa va invite marti 10 noiembrie 2009 la proiectia de imagini cu titlul: "Creste Malaeziene".Cele peste 200 de imagini realizate in mai multe zone montane sau stancoase din Peninsula Maleaziana dar si din partea Malaeziana a Insulei Borneo, va vor purta timp de 40 de minute prin locuri dintre cele mai exotice, din adancurile padurii tropicale pana pe crestele golase ale muntilor.

Cateva imagini si povesti in avampremiera gasiti aici: http://mihaic.blogspot.com/search/label/Asia.

--------------------
Cateva cuvinte despre locurile pe care le veti vedea:

Malaezia se afla in partea de sud-est a Asiei si este compusa din 2 regiuni: Malaezia Paninsulara si partea Malaeziana a Insulei Borneo despartite de marea Chinei de Sud. Fiind foarte aproape de ecuator (din sudul peninsulei pana la ecuator sunt mai putin de 200 km) si fiind inconjurata de mare beneficiaza de clima calda si foarte umeda cu media anuala a temperaturii de 27oC.

Creasta de Cristal (Bukit Tabur) - o creasta calcaroase discontinua, de forma semicirculara, lunga si energica imbratiseaza la est orasul Kuala Lumpur. Foarte bogata in intruziuni de cuart, Bukit Tabur este considerata cea mai lunga creasta de acest fel din lume. Cristalele de cuart vin intr-un numar parca nesfarsit de dimensiuni si grade de opacitate: de la cele minuscule pana la unele cu marimi de ordinul centimetrilor si de la cele transparente pana la cele aproape opace. Daca te-ai trezit cu noaptea in cap si rasaritul soarelui te gaseste in creasta, ai sansa unei privelisti spectaculoase: convectia foarte puternica de deasupra orasului antreneaza aerul mai rece si foarte umed de deasupra lacului de acumulare de la Ulu Klang formandu-se astfel un rau de nori luminat in soarele diminetii, care curge pe la picioarele tale peste lac si apoi peste creasta, topindu-se in final in aerul cald de pe partea opusa.

Mount Kinabalu este situat in extremitatea nordica a Insulei Borneo, in partea malaeziana a acestuia, este cel mai inalt si proeminent munte din zona, parte a lantului muntos Crocker, unul din cele mai importante puncte de interes biologic din lume si parc national din 1964 cu o suprafata de 752 kmp. Este unul din locurile cu cea mai mare biodiversitate de pe Pamant si cu o rata a endemismului foarte ridicata. Daca bogatia in specii este mare indeosebi la poalele muntelui in padurile de dipterocarpacee, in schimb endemitele apar in special in etajele superioare datorita izolarii si a solurilor foarte sarace. In acest areal exista mai multe specii de ferigi decat pe intreg continentul African, 800 de specii de orhidee si 13 specii de plante carnivore ale caror capcane pot creste pana la zeci de centimetri, pot contine peste 3 litri de lichid "digestiv" si pot captura animale de marimea sobolanilor. Geomorfologic vorbind, Mount Kinabalu este un tanar masiv granodioritic, racit abia in urma cu 10 milioane de ani, ce continua si azi sa se ridice prin echilibrare isostatica cu aproximativ 5 mm pe an din mijlocul peneplenei din roci sedimentare ce il inconjoare si isi inalta punctul maxim, Varful Low, in prezent la inaltimea de 4095 m deasupra nivelului marii. Activitatea ghetarilor ce l-au acoperit de-a lungul Pleistocenului au lasat urme evidente ca Valcelul aceluiasi Low sau crestele crenelate.

Taman Negara care se traduce nici mai mult nici mai putin decat "Parcul National" se afla in partea centrala a Peninsulei Malaeziene si adaposteaste, inca din 1925, in cei peste 4300 de kmp pe care se intinde, una din cele mai mari petece ramase din padurile tropicale umede primare, considerata a fi cea mai veche padure de acest fel de pe Pamant, pozitia si relieful permitandu-i sa evolueze in situ timp de aproximativ 130 milioane de ani. In mijlocul arealului se inalta la 2187 metri Gunung Tahan, cel mai inalt punct al Malaeziei Peninsulare. Pentru traversarea padurii din Taman Negara este nevoie de 5-7 zile de mers in conditii de caldura apasatoare, umezeala extrema, lipitori, noroi si numeroase traversari de rauri, dar cu peisaj exotic, spectaculos, ce se schimba continuu. In desisurile padurii traiesc peste 600 de elefanti si aproximativ 100 de tigrii dar si pasari rinocer, cobre, gauri, rinoceri sau dholi.
--------------------

Proiectia va avea loc in Amfiteatrul Gh. Bilascu al Univ. de Medicina, langa Casa de Cultura a Studentilor, Cluj-Napoca, incepand cu ora 20:10 si va fi sustinuta de Mihaela si Mihai Constantinescu.

Va asteptam cu drag!

Niciun comentariu: