duminică, 29 noiembrie 2009

Pe dealuri mari si mici

Minivacanta de 1 dec. Dar putini si-au facut planuri pentru 4 zile. Piedici: prognoze nu prea "amabile", unii prea raciti pt. ture lungi cu cort, altii lucreaza in 30 si chiar in 1 dec.

Asa ca eu si Marlene am propus o tura de o zi- duminica 29 noiembrie in "muntii de langa noi". Dia a venit cu date concrete: Dealu Mare si Dealu Mic. Am fost de acord, le stiam din ture pe acolo in toate anotimpurile. Doua culmi faine, "de suflet", in care te simti "hoinar prin trecut", in care te bucuri de peisaj, dar te intristezi ca mergi printr-un muzeu in aer liber parasit si neingrijit.
Ca si in alte dati, am anuntat tura pe lista de discutii carclujuniversitar. Ca si in alte dati, la ideea propusa de 2-3, au aderat inca multi amatori; total ar fi trebuit sa fim 18 !!! Din motive de raceala (bine ca nu gripa !), am ramas 11: Dia, Razvan, Csaba, Lucian, Marlene, Dinu si aspirantii: Imre Vekov, Iulia Brumboiu, Adi Pop, Octavian Cuibus-"Oti"si Gratiela Sturza.
La 7.15- adica dupa ce a trecut si "sfertul academic" am demarat de la locul intalnirii cu 3 masini: Csaba, Razvan, Dinu. Una a ramas in parcare.La ora 9 le-am parcat pe valea Ursului (Plesesti)- la veo 500 m mai sus de confluenta ei cu valea Sagagea, adica la 82 km. de Cluj. Am urcat spre stanga, in culmea Dealului Mare de unde aveam privelisti spre culmile din jur.

Cea mai spectaculoasa era desigur Scarita, in dreapta. Undeva, mai departe in spate se vedea "fruntea" Bedeleului, iar in fatza, pudrata cu zapada- culmea Pietrele Marunte-Muntele Mare.

Imaginatia ne ajuta sa vedem viata ce pulsa candva pe acolo, oameni cu animale la pasune, grajdurile si "colibele"- acele case modeste folosite doar vara erau cu acoperisuri intacte, erau folosite si folosibile, nu ca acum. Potecile si drumurile de-abia se mai vad, tufisurile invadeaza fanatzele si pasunile. Catunele Plesesti, Incesti, Cortesti sunt parasite. Doar Belioara, Sagagea si Orasti mai sunt locuite. Toate formau candva comuna Posaga de Sus; acum apartin de Posaga (de Jos).

La ora 13, am pastrat un moment de reculegere in memoria celui care a fost prietenul nostru Radu Crisan. Fara a mai continua pana la colibele Balacioaia, aflate la limita padurii, am inceput traversarea spre dreapta peste doua culmi si doua paraie, spre Dealul Mic, pe care l-am urmat apoi inspre aval.


De pe el vedeam in stanga pitorescul sat Sagagea, asezat in vale, "in palma muntelui". Sat din care in anii' 50, o treime din locuitori au fost deportati in Baragan ca pedeapsa ca ii aprovizionau si nu-i denuntau pe partizanii anticomunisti ("banditii din munti" ) . Spre nord, dincolo de Sagagea, se vedeau o parte din inghesuitele case de vacanta din statiunea Muntele Baisorii. Spre sud, printre cusme impadurite ale dealurilor mai apropiate, se zareau cateva varfuri inzapezite ale Fagarasilor. Aparate foto tzacaneau mereu. Ma bucuram ca insotitorii mei considerau acel peisaj demn de imortalizat, ca iubesc si colturi mai blande ale naturii, nu doar multi inalti cu creste semete.

La ora 17 inchideam circuitul, fara a fi nevoie a folosi frontalele, luate cu noi "pentru orice eventualitate". Ziua fiind asa de scurta, nu ne-a permis sa facem o oprire la Schitul Posaga pentru cei care nu l-au admirat inca. Data viitoare, fie in iarna cand speram sa repetam tura pe schiuri, fie la primavara, cand vom urca in minunea geo-botanica "Sesul Craiului " de pe Scarita.

Poate (as dori) ca unii dintre participanti isi vor spune impresiile in cateva fraze, care alaturi de imaginile pe care le postam aici si de cele de pe site-ul meu, sa va ajute sa ne intelegeti si sa doriti si voi cei care nu ati fost pe acolo sa va convingeti ca Frumosul exista si pe acolo, daca exista si in noi...

Dinu si Marlene

Niciun comentariu: