miercuri, 17 februarie 2010

Memorial "Alexandru CUXI Serban" 2010 - Intalnire cu Retezatul

de Dinu Mititeanu

Prima tura de munte a celor 9 oameni care in 25 ian. 2005 am infiintat Sectia Universitara Cluj a CAR , a fost in 11 febr.2005 in Retezat. Aceasta tura a devenit o traditie anuala, de la an la an tot mai multi ne ducem la intalnirea cu Maria Sa Retezatul si sa-l comemoram pe Alexandru Bradut Serban- CUXI, fost talentat si pasionat alpinist clujean, care s-a stins din viata intr-o avalansa in 11 febr. 1983.Multi tineri din Ro au simtit imboldul de a deveni alpinisti dupa citirea cartii sale "Singuratatea verticalelor" tiparita dupa moartea sa. In week-end-ul 12-14 febr. un numar record-37 !!!- de colegi din Sectia Universitara Cluj a CAR (care are acum 100 de membri ) am fost in Retezat. Cei mai multi cu schiuri de tura.Vineri am depus coronita doamnei Serban la crucea lui Cuxi. Sambata dimineata, in prezenta intregului grup de 37, am fixat coronita noastra la placuta si varful schiului lui Cuxi. Si acolo, am inmanat carnetele CAR celor 6 noi colegi de sectie participanti la aceasta tura. Mai avem inca 22 de noi carnete pe care, conform obiceiului nostru, le vom inmana in prima tura pe munte cu noi a fiecaruia.Vineri si sambata , pe cer innorat si pe ceatza, am facut mai multe coborari cuminti, prin locuri cu pante blande, mai ales printre jnepeni. Zapada a fost faina pentru schi , am facut cate 2-3 coborari de la baza pantei de sub Curmatura Bucurei pana la Bordu Ciobanului. Sub noul strat de pulver, era unul destul de consistent ce permitea viraje fara a se rupe.Trei fete si trei baieti au urcat vineri in peretele Bucura II, vreo 2 lungimi de coarda din traseul 25 Octombrie si Hornul Negru, apoi au coborat in rapel. Sambata si duminica s-a facut si catarare pe gheata la locul cunoscut.
Le-am aratat colegilor semnele de suprafata care indicau o situatie "avalansoasa" si apoi le-am demonstrat asta si cu doua studii stratigrafice/ profile si cu bloc glisant, unul vineri si unul sambata. Blocul studiat vineri a plecat la prima saritura a schiorului . Blocul studiat sambata nu a plecat, caci nu alesesem bine panta (inclinatie sub 30 gr) si pentru ca stratul fragil era la o adancime dubla (cca 1 m ) fatza de cel studiat sambata, placa de vant era acolo mult mai groasa.Sambata am facut si demonstratii de cautare in avalansa cu DVA-uri. Duminica am avut noroc si de soare. Dar zapada devenise mai grea, asa ca unii am facut doar o singura urcare/coborare si ne-am "sorit' la Bordu Tomii, unde am dat si cateva explicatii despre diferitele tehnici de utilizare a pioletului. In acest timp, trei din grup au urcat spre Taurile Pietricele dar n-au coborat pe traseul bland de urcare. La coborare au demonstrat fara sa vrea ca eu am avut dreptate cand le-am explicat si aratat ca situatia e "avalansoasa" . Au avut noroc, n-a plecat cu ei acea panta de zapada, probabil avea jnepeni sau blocuri de stanca sub ea. Dar vibratiile produse de al treilea dintre ei (au coborat pe rand !), a declansat cu pocnetul caracteristic o avalansa tipica in placi pe o panta vecina (click aici pentru a vedea cateva imagini cu avalansa!). Nu mare, dar...nu cred ca le-ar fi placut sa pluteasca pe ea sau in ea ! Sper ca i-a facut si pe ei si pe spectatori sa inteleaga faptul ca nu e de glumit cu asa ceva.

Mai multe impresii si imagini gasiti pe linkurile de mai jos:
Dinu Mititeanu - Foto
Andrei Aschilean
Ioana Sarbu
Cristina Pogacean
Mihai Constantinescu
Serghei Suslov
Severus Sepetan

Un comentariu:

Anonim spunea...

Salutare tuturor!

Cutreier muntii din 1996: cred ca am fost aproape peste tot. Mai ales vara, dar si iarna. Grupul meu de prieteni cu care mergeam in munti ani la rand a fost sfasiat de casatorii, de copii si de diverse obligatii. V-am gasit pe voi. Si mi-a placut.

There's only one chance to make a first impression - spune americanul. Iar CAR - Sectia Universitara Cluj a facut o prima impresie foarte buna. Deci, raman. Insist inca de la inceput, ca orice s-ar intampla, sa raman membru observator, nici macar aspirant. Nu cred ca ma voi ridica vreodata la nivelul de pasiune si devotament, dar si de profesioanlism de care dati voi dovada. No kiddin'!

Reportajul de o pagina in cotidianul Szabadsgág (www.szabadsag.ro) va aparea in curand. Dar pana atunci cateva mesaje personale:

Pentru domnul Dinu: la ce ma asteptam: un exemplu de urmat

Pentru Marlene: si daca, totusi, vechile metode sunt mai viabile? :)

Pentru Dana: sa nu care cumva sa dezvalui intelesul Traseului PG!!!

Pentru "Creata": superb bairam! La multi ani si munti!

Pentru Zsolt: ar fi trebuit sa observi mai repede cu cine stai la masa.... :)

Pentru Razvan: succes pe noua cale! Stii tu care! Mi-a facut placere sa discut cu tine!

Pentru domnul doctor veterinar (sef): zambetul tau poate cuceri multe inimi de femeie

Pentru "Juvenilul": te invidiez. Candva am avut si eu varsta ta.

Pentru " Minorul": nu se bea alcool inainte de varsta de 18 anisori! :)

Pentru Cristi: schiezi excelent. Ai grija, insa, de avalanse!

Pentru Serghei: metoda Molotov (cocktail) declanseaza avalanse.... :)

Pentru Domnul Secretar Sef: nu stiu cine cum s-a scapat, dar sunt ferm convins ca ar trebui luate masuri urgente! O nota explicativa ar clarifica unele aspecte.

Pentru Delia: insist sa nu parasim spectrul academic!

Pentru Ionut: data viitoare nu mai trisam la Popa Prostu'!

Pentru Lilu: fara aluzii interpretabile! Insist!

Pentru Florin: nu mai joc poker cu tine! :) Nu te astept la clubul meu de poker! :)

Pentru domnisoara Pogacean: colegii de la Cancan au gresit cu nimic!

Pentru Claudiu: bravos! multumesc pentru incurajari ca, odata, voi putea si eu ca voi. Poate chiar inainte de sfarsitul lumii... :)

Pentru Domnul Presedinte Sef: raman la propunerea pe care V-am facut-o personal: cred ca s-ar cuveni multe note explicative... :)

Pentru Andrei: ei, na, si inca cum!

Pentru Mihaela: insist sa flirtam numai cand nu ne vede si nu ne aude M.

Pentru Ioana: am incercat, dar n-am reusit.

Pentru Csaba: baticul tau a fost chiar foarte sexy!

Pentru domnul "Maroshévíz": ai grija la unguroaice!

Pentru Radu: un adevarat profesionist! Intamplarea ta cu avalansa mi-a impresionat. Dar mai ales profesionalismul tau!

Pentru Dragos: mai cerceteaza!

Pentru Cristina: ai numarat de cate ori ai cazut pe drumul din padure?

Pentru "Piticu' ": cred ca rutenii au fost aici inainte de huni: 294 i. de Hr.:) Dezbatem tema la Festivalul Minoritatilor de la Sighisoara.

Pentru familia Hermann: Laci, sper sa veniti pe munte si dupa ce veti avea 2-3 copii. Dupa estimarile mele, primul va sosi maxim pana la mijlocul anului viitor... :) Cu sotia ta am de facut afaceri... :) Stie ea (dar nu-ti va spune) despre ce este vorba.

Scuze de la cei pe care i-am omis. Mi-a placut de toata lumea, dar n-am apucat sa va cunosc pe toti si sa retin numele la toata lumea. Deocamdata... :)

Cu prietenie,
Oliver Kiss
www.koliver.wordpress.com