miercuri, 19 ianuarie 2011

Tura fulger pe Pietrosu Rodnei

04:00 Ne intalnim in fata sediului central al UBB 5 persoane: Lusu, Adi Cosma, Vasile Stan, Oana Matei si subsemnatul (Dan Jecan). De langa podul din Marasti il culegem si pe cel de-al saselea participant la tura: Miki. Ne facem comozi, pe cat e cu putinta, in masina incapatoare a lui Lusu si pornim spre obiectivul nostru: Pietrosu Rodnei. Desi ne-am trezit cu noaptea-n cap, nu ne mai ia somnul pe drum, si din poveste-n poveste ajungem pe la 07:30 in Borsa.

07:45 Deja intram pe traseu (banda albastra). Nu e foarte frig, dar totul e inghetat bocna. De zapada nu dam decat pe la jumatatea drumului dintre Borsa si statia meteo. Incet, incet soarele incepe sa-si faca simtita prezenta, imbracand cu razele sale cele mai inalte varfuri din jurul nostru: Pietrosu si Toroioaga.Mergem la pas vioi si destul de repede luam altitudine. Jos in vale Borsa si Moisei-ul, invaluite intr-un val subtire de ceata, incep sa se trezeasca.


Pe drum ne rasfiram destul de mult, noi cei care am vrut sa profitam de lumina diminetii pentru a face fotografii ramanand mai la urma. Dupa cum a inceput ziua, se contureaza a fi una frumoasa. Cand iesim in golul alpin ni se dechide o panorama superba asupra muntilor Maramuresului. Incerc sa identific toate varfurile, de la Pop Ivan la Cearcanu. La vreo doua imi scapa numele...


10:15 Ajungem si ultimii (eu, Vasile si Miki) la statia meteo, unde ii gasim pe restul la cate un ceai oferit de cei doi meteorologi de serviciu, foarte ospitalieri si glumeti: Tiucu si Ilie. Bem si noi codasii cate un ceai, ne mai incalzim putin si evaluam cum sa procedam in continuare: sa urcam pe poteca de vara sau sa urcam pe muchia Piatra Alba si sa ocolim caldarea Iezerului? Pe poteca de vara e zapada multicica iar sus ne asteapta o cornisa deloc de negjlijat. Pe Piatra Alba e zapada destul de putina, se vad chiar smocuri de iarba iesind din zapada. Si cei doi meteorologi ne sfatuiesc sa urcam pe Piatra Alba, asa ca decidem sa urcam pe acolo. Numai bine, ca vom putea admira mai mult panorama cu partea estica a crestei!


11:20 Incepem urcusul. Zapada e destul de putina si crusta de deasupra se sparge usor sub greutatea noastra, deci nu avem nevoie de coltari.Doar aproape de iesirea in creasta dam de ceva gheata, dar cu grija trecem si fara coltari. Sus ne iau in primire atat vantul cat si razele soarelui, dar nu ne mai pasa de nimic decat de panorama spre est ce ni s-a deschis in fata ochilor.


Facem poze, mai luam ceva pe noi, facem inca niste poze, bem putin ceai, mai facem niste poze, dupa care pornim mai departe. Zapada e bocna in creasta si mergem ca pe trotuar. Adi si Oana prind viteza si o iau inainte. Noi restul mai pierdem vremea cu niste poze "iola".


Tinem matematic linia crestei, si dam si de o crestulita mai ascutita unde trebuie sa fim mai atenti. Sub noi se deschide in dreapta caldarea Iezerului, iar in stanga e o panta cu zapada neatinsa ce coboara pana la taurile Buhaiescului.


Ajungem in locul unde iese in creasta poteca de vara. De aici mai e putin!13:40 Top! Soare...Cer albastru...Munti cat vezi cu ochii...Maramuresului...Tibles...Gutai si Ignis...Muntele Mare si Vladeasa...spre est vedem Negoiesele, Puzdrele, Aniesul...mai aproape Buhaiescu Mare, Rebra si Gropilor. Depresiunea Transilvaniei e acoperita de ceata. Din loc in loc cate un deal mai inalt sparge marea de ceata. Panorama de vis... Bem niste ceai, mancam cate ceva, dam telefoane si bineinteles, facem poza de varf.


14:15 Cu strangere de inima ca parasim asa minunatie de peisaj, incepem coborarea.


Vazand ca zapada tine, de data asta ocolim varful Grohotu, nu ne intoarcem matematic pe creasta. Inainte sa incepem coborarea de pe Piatra Alba o parte din noi ne punem coltarii sa fim mai siguri. Coboram repede si fara probleme.

15:45 Ajungem inapoi la statia meteo. Tiucu si Ilie, ospitalieri cum sunt, ne asteapta cu supa calda de taietei, tocanita de pui si orez cu muraturi "unguresti". Bineinteles, ne servesc de multiple ori si cu "specialitatea casei", lichior de zahar ars cu chimen. Noi nu refuzam nimic...Tiucu ne tine si un program distractiv. Mancam, radem si glumim.

17:15 Din pacate trebuie sa ne luam la revedere de la gazdele noastre. De fapt doar de la Tiucu, pentru ca Ilie vine cu noi pana in Salva. Ii promitem ca venim sa-i vedem in martie cand mai sunt de serviciu la statie, sa le aducem un "martisor cu dop" (vorba lui Lusu). Incepem sa coboram spre Borsa. Ca sa fie o zi perfecta, o luna plina se ridica pe cer si ne lumineaza calea. Ce fain!


19:00 (aprox.) Ajungem la masina si ne inghesium toti (7!) in limuzina lui Lusu. Pe drum povestim, schimbam impresii si radem de disputa prieteneasca dintre Ilie si Miki. In Salva ne luam la revedere si de la Ilie.

23:00 (aprox.) Ajungem in Cluj. Lusu, cum e el de treaba, ne duce pe fiecare la casa lui. Multumim!

Concluzie:

trezirea la 3 dimineata - 1-2 cafele ~ 10 RON
transportul la si de la Borsa - 17 RON
19 ore de veselie, vreme frumoasa si imagini de vis - nepretuit


Poze: Dan Jecan si Vasile Stan (poza de varf)

Niciun comentariu: