vineri, 27 ianuarie 2012

Clubul Alpin Roman sectia Universitara Cluj la 7 ani!

In foarte multe tari ale lumii, chiar si in unele fara munti (Olanda, Ungaria, Lituania), oamenii de munte sunt grupati in sectiuni si filiale ale cluburilor alpine nationale, cele mai multe afiliate la UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism). Primul din lume a fost Clubul Alpin Britanic in 1857. Clubul Alpin Austriac, infiintat in 1862, isi serbeaza in acest an 150 de ani de la infiintare.

Clubul Alpin Roman (CAR) a luat nastere in 1936 si este unul dintre membrii fondatori ai UIAA. Multe cluburi nationale au sute de sectii si filiale si sute de mii de membri, inclusiv micuta Slovenie. Din pacate CAR are putine sectii, cele mai multe cu doar 5-15 membri.

Cea mai numeroasa in prezent, cu cele mai multe actiuni colective in munti, un adevarat exemplu de urmat, este Sectia Universitara Cluj. Sectie tanara, care in seara de 25 ianuarie, a sarbatorit sapte ani de la infiintare. De la sapte membrii fondatori, a ajuns la peste 150. Dintre acestia, 75 au fost prezenti la sarbatorirea care a avut loc in sala Atrium a hotelului-restaurant Napoca.
„Tot mai multi tineri, unii din alte zone ale tarii, se simt atrasi de bogata activitate din aceasta sectie. Si devin membrii pentru a invata de la cei cu experienta abordarea muntelui in siguranta si cu respectul cuvenit. Invata sa culeaga din munte numai bucurii, nu si necazuri. Dar se inscriu mereu si montaniarzi cu experienta, atrasi de placuta atmosfera care domneste in CAR Cluj Universitar, de bogatul calendar de activitati. Fiecare participa la ce il atrage mai mult. Cei mai multi practica mai multe activitati si sporturi montane: drumetii, ture cu bicicleta, alpinism si escalada de vara si de iarna, schi, drumetii pe schiuri de tura, zbor cu parapanta si altele”, declara Dinu Mititeanu, presedintele de onoare CAR Cluj Universitar.

Acest club a organizat in 24 iunie 2011 prima editie a Maratonului Montan Apuseni, care a fost apreciata ca bine organizata si pe un traseu atractiv ("Hoinari prin trecut") de catre cei 252 de concurenti. Unii membri ai sai au organizat si au participat la expeditii in mari multi ai lumii: Alpi, Caucaz, Pamir, Alaska, Himalaya. Cristina Pogacean a obtinut un surprinzator loc 6 la proba de viteza a etapei 2011 a Cupei Mondiale de Catarare pe Gheata!

Tinerii clujeni iubitori de munte pot sa afle si sa vada ce fac membrii CAR U Cluj participand la serile de proiectii a unor suite de imagini din turele lor montane la care sunt prezenti si veterani ai muntelui si multi alti iubitori de natura si frumos.

Mai multe imagin de la intalnire:
Marian Poara
Calin Floare

Un comentariu:

Mircea Ordean spunea...

Instructiv, discursul dlui Mititeanu.