luni, 26 martie 2012

Chemarea crestelor fagarasene

de Dinu Mititeanu

O rememorare acolo, la fata locului, a trairilor din urma cu patru decenii, cand, la mijloc de martie, am stabatut de mai multe ori zona centrala a Alpilor Transilvani...

Motto :Alpinismul s-a născut din imboldul primar de a urca dealul învecinat.
Sir Francis Younghusband


Pentru mine, “dealul învecinat” a fost creasta fagarasană care in neuitatii ani ai copilăriei, de pe prispa casei parintesti, îmi fascina zilnic privirile. Si ma miram nu atat de mult de ce acele „dealuri” sunt asa de mari, ci mai ales de ce si cum, acolo sus, mantia alba a zapezii soseste atat de devreme si pleacă atât de târziu.
Întâmplarea (oare numai ea ? ) a făcut ca în anii adolescentei si mai târziu, să nu urc precum multi alti consăteni doar până la stânele satului sau pe transfăgărăsan până la Bâlea, ci să parcurg de zeci de ori creasta principala, apoi si mai toate muchiile ei nordice si sudice .

Joi, 22 martie: la ora 8.15, împreună cu draga mea Marlene si cu Alina Cîrja, Alex Prigoană si Alex Sava plecăm spre Măreata Creastă. Având în vedere calitatea „slabă” a ultimelor ierni, în calendarul de ture pe 2012 al CAR Universitar Cluj, prevăzusem tura la sfârsitul lunii februarie. Conditiile din această întârziată, dar adevărată iarnă, m-au determinat s-o amân cu trei săptămâni . Initial s-au anuntat mai multi doritori si ne organizasem în două echipe, cu intentia să plecăm unii de la Bâlea si altii de la Sâmbăta si să schimbam pe creastă cheile celor patru autoturisme , lăsate două la Bâlea Cascadă si două la Floarea Reginei (valea Sâmbetei). Dar stiam că dificultatea ca doritorii să-si poată obtine două zile libere, va face ca „planul de acasă” să nu se potrivească cu cel „din târg”. Rămânând în final doar „cinci negri mititei”, am căutat să rezolv cât mai eficient problema transportului auto. Bunul meu prieten sibian Doru Oros,( cu care alături de Roli Omer -atunci student al meu- am parcurs iarna creasta făgărăsană de la Suru la Sâmbăta în anii ’70 si nu doar o dată !) , s-a oferit să ne urce el din soseaua Sibiu-Făgăras până la Bâlea. Ba mai mult, ne-a propus să mergem cu ambele masini până la Floarea Reginei, s-o lăsăm pe a noastră acolo, să ne mutăm în a lui si să ne urce pană la telecabină!

Niciun comentariu: