marți, 27 martie 2012

Secţia Universitară a Clubului Alpin Român a lansat campania “Vreau panou de escaladă în cadrul Sălii Polivalente din Cluj-Napoca”

Foto: Dan Tautan
Secţia Universitară Cluj a Clubului Alpin Român (CAR) a organizat azi o conferinta de presă în care a lansat Campania de strângere de semnături pentru „Panou de Escaladă în Sala Polivalentă din Cluj-Napoca”

Campania işi propune alocarea unui spaţiu cu un panou de escaladă funcţional la standarde compatibile competiţiilor la nivel internaţional în cadrul Sălii Polivalente. Organizatorii îşi doresc ca acel spaţiu să fie deschis public pentru antrenament dar şi pentru organizarea de competiţii şi concursuri naţionale şi internaţionale de escaladă.

Semnăturile se strâng timp de 60 de zile marţea la Facultatea de Geografie la ora 20:00 la întâlnirile săptămânale ale clubului. De asemenea, semnături se mai strâng în perioada 7 - 13 mai la a 5-a ediţie a evenimentului  ,,Zi-le de Turism - Săptămâna Turistului Clujean” sub coordonarea Organizaţiei Studenţilor pentru Turismul Român şi la magazinele cu profil montan din oraş.

Semnăturile urmează să fie depuse mai apoi la autorităţile locale. În prezent nu e discutat proiectul pentru amenajaerea interioară a noii Săli Polivalente din Cluj Napoca. Panoul de Escaladă ar costa 50.000 de euro, ceea e înseamnă doar 0,43% din costul total de construire al sălii, cifrat la aproximativ 11,5 milioane de euro.

În Cluj sunt numeroase persoane, membri şi nemembri ai cluburilor şi asociaţiilor sportive pasionaţi de escaladă printre ei numărându-se persoane care practică acest sport la nivel de profesionişti sau amatori. Anual, o parte dintre aceste cluburi şi organizaţii realizează sau participă prin membrii săi la concursuri şi reuniuni de escaladă şi alpinsim în locaţii outdoor din judeţul Cluj şi împrejurimi. În Cluj-Napoca e un singur panou unde se poate practica acest sport, dar e insuficient din cauza numărului mare de solicitări. 5.000 de persoane ar putea să beneficieze lunar de panoul din Sala Polivalentă.
Escalada sportivă are un potenţial uriaş de dezvoltare, fiind şanse mari ca în 2020 să fie declarată disciplină olimpică.

Escalada sportivă este o disciplină competiţională şi nu numai, care reuneşte procedee tehnice necesare pentru depăşirea obstacolelor în ascensiunea terenurilor cu grad mare de înclinaţie.  Escalada este un sport omologat la Federaţia Româna de Alpinism şi Escaladă şi este una din tehnicile de ascensiune în cadrul alpinismului general, denumită şi „căţărare”.
Secţia Universitară Cluj a Clubului Alpin Român a luat fiinţă la sfârşitul lunii ianuarie 2005, membri fondatori fiind câţiva alpinişti ai secţiei CAR Cluj înfiinţată în 1990 şi alţi alpinişti clujeni. Principalele activităţi ale CAR sunt alpinism şi escaladă, schi, drumeţie dar şi ture pe bicicletă, trail-running. În prezent secţia universitară a CAR numară în jur de 200 membrii activi, fiind cea mai numeroasă şi activă din ţară.

În 2011 Primăria Cluj-Napoca a început construirea şi amenajarea unei săli polivalente în proximitatea Stadionului municipal Cluj Arena.
Sala a fost proiectată şi va fi executată astfel încât să fie omologabilă înternaţional la mai multe ramuri sportive: baschet, volei, handbal, gimnastică, box, judo, karate, scrimă, etc. De asemenea, Sala Polivalentă a fost gândită să poată găzdui şi activităţi de dans sportiv, competiţii internaţionale de dans, congrese internaţionale, concerte de scenă.

Sala va avea vestiare pentru echipe, birouri antrenori, săli de discuţii, medic, teste antidoping, sală de antrenamente cu anexe de depozitare, depozite pentru echipament de sală pe lângă multe alte facilităţi.

Niciun comentariu: