joi, 13 martie 2014

Prin trecatori din Alpi. Proiectie la Casa TIFF luni 17.03.2014

Sectia Universitara Cluj a Clubului Alpin Roman si Casa TIFF, va invita  sa admirati o diaporama  realizata de colegii Dinu si Marlene MITITEANU . Redam scurta prezentare facuta  de ei:

=============================================

Pasiunea noastra e Muntele, muntele urcat per pedes,  cu rucsacul in spinare sau pe schiuri de tură. Pentru a ajunge cat mai repede PE munte, folosim desigur masina, soselele.  Dar nu ca acei multi conationali care se duc LA munte, care stau ore sau zile pe iarbă, langa masina, pe marginea transfagarasanului  sau transalpinei  Parangului si in alte locuri.  Si, din pacate cei mai multi, agreseaza muntele si pe cei care il iubesc cu muzica  data tare ( cel mai adesea manele) si  cu gunoaiele pe care le lasă...."sa le adune cei pe care ii deranjeaza". 


    Admirasem in albume si in filme, sosele ametitoare din Alpi, unele construite la inceput de secol 19. Cine n-a auzit sau  citit de trecatorile Grand Saint  Bernard, de Saint Gotttard, de Simplon, de Furka,  de Bernina prin care trece si "expresul" cu acelaşi nume ?

Pregatind acum, in primavara 2014 aceasta suita de imagini culese de pe acele transalpine,  am constatat ca in cele 9 vacanţe ale noastre in Dolomiti si Alpi de pana acum, am trecut prin  51 de pas-uri, desigur prin unele de mai multe ori ! Si nu prin toate pe vreme buna, deci nu din toate avem imagini. Dar avem din 30 !  Iar dintre acestea doar trei sunt sub 2.000 m: Brenner- 1.370 m, Forclaz-1.572 m si  Klausenpass- 1.950 m.  In"compensatie", trei sunt peste 2.500 m.

Normal ca nu toate pas-urile sunt la fel de "intersesante". Unele sunt ele insele frumoase;  amintim  Grimsel, Col de Mt.Cenis, San Bernardino, Grand St. Bernard, Bernina, Fedaia. La altele e fascinanta soseaua care urca sau coboara din ele: Furka, Stelvio/Stilfserjoch, Cole de l'Iseran, Spluga.  Pitoresti  sunt vaile prin care urci spre/cobori din ele sau chei şi cascade pe afluenti ai acestora (Aareschluct, Via Mala, Roffaschlucht si multe altele). Si pentru a scadea costurile, dar si pentru a putea opri mai des sa admiram si fotografiem peisajul, am evitat autostrazile si tunelele.  Asadar desi nu  toate sunt la fel de spectaculoase, toate bucura ochii si sufletele mereu flamande de peisaje care ne arata grija fata de natura, grija si respect pe care din pacate nu le  prea gasim în România; nu le au nici autoritatile si nici majoritatea concetatenilor.... 

Un articol mai amplu  gasiti in cap.Ture externe al blogului nostru : www.dinumititeanu.ro 

Iar un promo de 5 minute al acestei proiectii la: http://www.youtube.com/watch?v=jquKT3Bomkk   

Trecatorile sunt grupate in ordinea crescanda a altitudinii, la inceput cateva din Dolomiti , apoi cele din Alpii-Alpi !  :-) 

Proiectia "Prin trecatori din Alpi"  va avea loc in seara de luni 17 martie, ora 20.10 la Casa TIFF din Cluj, str.Universitatii 6 si va dura 45 minute. Pentru confratii intru pasiune care sunt departe sau ocupati in seara aminitita, vom da  la cerere link-ul si perioada in care suita de imagini si muzica va putea fi descarcata de pe We-Transfer.

Va asteptam  sa vedeti sau revedeti locuri care pot fi admirate aievea la orice varsta.  Intr-o seara viitoare va vom arata imagini de pe varfuri mari din Alpi care nu pot fi urcate decat per-pedes...

Dinu si Marlene MITITEANU

Niciun comentariu: