marți, 13 mai 2014

Tura pe munti din zona de granita

Noi doi (Dinu si Marlene), incepand din 1999, am efectuat mai multe ture pe acolo, unele mergand cate doua zile lungi chiar pe langa bornele de granita. Gasiti relatare la: http://www.dinumititeanu.ro/Drumetind-pe-granita
In primele ture am fost doar noi doi sau cu inca 2-3 amici, apoi de cateva ori cu colegi de club. Pana recent nu existau nici harti si nici informatii despre specificul drumetiilor in zona de granita. Poate aceste motive si faptul ca acum erau anuntate ture cu bagaje mici si program  flexibil (traseu mai scurt pentru cei doritori de asa ceva), explica numarul record - 47 !!! de participanti la tura din 10-11 mai 2014. Acest numar este foarte aproape de 49, recordul detinut de tabara de iarna "Memorialul Cuxi " din Retezat - cabana Gentiana, febr. 2013.

13 masini, 47 de oameni eram sambata dimineata pe pajistea cabanei silvice de pe valea Repedea, langa ultimele case.
In satul Repedea, aflat la fix 200 km de Cluj, noi doi suntem intr-un fel "de-ai casei". Rezolvasem prin telefon sa se stie si sa fie agreata sosirea noastra, sa nu gasim iarba mare ne-pascuta sau ne-cosita, sa fie deschise robinetele sursei de apa. Anuntasem telefonic si Politia de Frontiera, iar in seara de vineri le-am si dat un tabel cu participantii si datele lor.

Participanti: Alexandra Tibu, Oana Suciu, Radu Terec, Ana Maria Raducan,  Radu Barna, Zoran Pavai, Rares Pop, Alexandra Dumitrica, Diana Dorneanu, Sebi Braun, Lusu si Mihaela Giurgea, Florin Chircu, Cristi Chira, Stefi Tamasi, Adriana Moca, Gabriela Adam, Anca Brisan, Lucian Moisuc, Ionelia Nechiti, Cristi Scuturici,Cristina Jurcovan, Eva Veress, Claudiu Lazar, Laura Lungu, Geta Oltean, Aida Pop, Gabi Oarga, Alexandru Orban, Cipri Laszlo, Adi Boloveschi, Alina Coclici, Adrian Colceriu, Raluca Leuca, Razvan Samoila, Bogdan si Maria Boer, Eugen Popovici, Sofia Harju, Florin Todoran, Oxana Popa, Adi Hogiu, Cristi Pop, Calin Musteata, Corneliu Moldovan, Marlene si Dinu Mititeanu.

Am avut noroc ca vremea sa ne permita realizarea planului facut de acasa.
vf. Pop Ivan - tinta zilei

Incolonati

Am avut vreme acceptabila, nici cald si nici rece, nici prea mult soare, nici nori urati sau ploaie. Vantul a fost cuminte ("briza"), mai rece doar pe varful Pop Ivan, pe care am ajuns sambata 43 din cei 47!

Vedere spre vf. Farcau si vf. Mihailecu

Cele cateva picaturi de ploaie ce incepusera cand am coborat in valea Repedea, la Smereceni, s-au oprit dupa ce doar vreo 4-5 isi pusesera pelerinele.
In prima zi am facut cca 28.3 km, diferenta de nivel 1.840. In a 2-a 19 km, diferenta de nivel 1500 m.
 Ziua 1: Ocol Silvic - Poiana cu narcise 'Tomnatec - Sehleanu' - vf. Pop Ivan - Capul Grosilor - Smereceni - Ocol Sivlic; Track inregistrat de Radu Terec

 Ziua 2: Ocol Silvic - Stanele Pietriceaua - Dosul Pietrii - Sa Pietriceaua - Lac Vinderel - Vf. Mihailecu - Sa Pietriceaua - Dosul Pietrii - Ocol Silvic; Track inregistrat de Radu Terec

Cucu

In prima zi obiectivele principale au fost narcisele de la Tomnatic si mersul pe granita pana pe vf. Pop Ivan 1937 m si retur.

Am gasit narcise inflorite, desi nu asa multe ca alta data. Pe Pop Ivan, legate de barele metalice ale protectiei paratraznete ale obeliscului de pe varf, fluturau steaguri ale Ucrainei si UE.
 

pe vf. Pop Ivan

Poate ar fi trebuit sa ducem si sa punem si unul al Romaniei, din moment ce acolo e granuta. Am intalnit si vreo 6 turisti ucraineni cu rucsaci mari. Din pacate si in prima zi si in a 2-a ne-au agresat psihic cativa cehi motorizati, duminica si un jeep, probabil al unor tineri localnici care lucreaza in Portugalia, intalniti si alta data cu ale lor enduro pe pantele vecine lacului Vinderel.

In a 2-a zi, in zona Vinderelu, Farcau, Mihailecu am fost doar 34, unii au trebuit sa plece sau sa ramana in tabara din diverse motive.
In drum spre Stana Pietriceaua

vf. Farcau (1956m) - cel mai inalt vf din mtii Maramuresului

Am impartit harti ale zonelor Valea Repedea si Valea Vaserului, asa ca pe viitor veti putea si altii merge in zona sau unii dintre cei 45 sa reveniti in zona.

Ne bucuram ca v-a placut tura !


Dinu si Marlene

Text: Dinu Mititeanu, Foto: Marlene Mititeanu si Radu Terec.

Niciun comentariu: