vineri, 6 martie 2015

Invitatie, filmul "ARTA LIBERTATII", marti 10 martie 2015

Clubul Alpin Universitar Cluj impreuna cu Casa TIFF si prin amabilitatea Centrului Cultural Polonez din Bucuresti,

 va invita in seara de marti 10 martie la ora 20  pe Str.Universitatii 6  sa vedeti in 70 minute  filmul "ARTA LIBERTATII".


Filmul e titrat in limba romana. Ca de obicei intrarea e libera ! E un film impresionant nu prin calitatea imaginii, care mai ales in prima parte (reproduceri din anii '80) lasa de dorit, ci prin continut, prin ce aflam  despre succesele incredibile realizate in acei ani in Himalaya de alpinistii polonezi. Acei oameni despre care marele Reinhold Messner spune clar si apasat chiar in film ca erau in acei ani cei mai buni din lume. Dovada e si faptul ca intre primii 5 alpinisti din lista celor care au urcat toti cei 14 optiari  se afla doi  polonezi: fenomenalul Jerzy Kukuczka , al doilea dupa marele Reinhold Messner si Krzysztof Wielicki  al cincilea.
Iar celebra Wanda Rutkiewicz a fost in octombrie 1978, a treia femeie din lume  și prima femeie din Europa care a reușit să urce Everestul. Iar in 1986, ea a devenit prima femeie care a reușit să urce si să coboare cu succes K2-ul , fără oxigen suplimentar.  Daca in luna mai 1992, la varsta de 49 ani nu si-ar fi pierdut viata pe  Kangchenjunga -al 3-lea optimiar, devenea probabil prima femeie care ar fi atins 14 dintre vârfurile de peste 8.000 de metri ale lumii.  Kangchenjunga era al 9-lea, pe care probabil l-a atins.Alpinistii polonezi au fost primii care au urcat  optmiari in timpul iernii. Ideea a avut-o Andrzej Zawada, desi, veti vedea de ce, a fost obligat sa ramana in tara, iar; in prima ascensiune pe 17 februarie 1980, pe varf au ajuns Krzysztof Wielicki si Leszek Cichy.
 Noua din cei paisprezece  8000-ari  au fost urcati pentru prima oara in lume in timpul iernii de  alpinistii polonezi ! Si nu datorita guvernelor poloneze, ci  prin forta morala, prin tenacitate, inteligenta, patriotism,  prin eforturi organizatorice impresionante ale alpinistilor polonezi. Cand plecau  stiau ca unii dintre ei vor ramane in zapezile himalayene,  dar stiau ca vor ramane in istoria realizarilor alpine mondiale si in istoria Poloniei.
 Afland cu ce echipament  au  plecat in Himalaya (in mare parte confectionat artizanal), mi-as permite sa-i compar cu  gestul cavaleriei poloneze care a iesit cu sabiile in fatza tancurilor germane...
E un film ce merita vazut nu doar de alpinisti, ci de orice iubitor de munte. E un film la care te gandesti deseori si indelung dupa ce l-ai vazut....
Dinu MititeanuNiciun comentariu: