vineri, 29 mai 2015

Bucura Dumbrava - Cartea muntilor

"Cartea muntilor" a Bucurei Dumbrava, aparuta prima data in 1919. A fost reeditata de mai multe ori,  caci  se pare ca pe masura ce trec anii, deceniile, ea devine la fel ca vinul - tot mai apreciata. Zambim la unele formulari entuziaste, la unele opinii patriarhale si rabufniri idealiste si  prea mult lirism. Dar astea ne farmeca, izul de "pagini mucegaite", dragostea ei debordanta pentru natura nealterata.  Familia ei era venita de la Bratislava si stabilita la Bucuresti cand Fany Seculici - cum se numea inainte de a deveni scriitoare - avea doar 5 ani. Dar din toate scrierile ei reiese o dragoste patimasa pentru pamantul romanesc.


"Optimismul si buna dispozitie ne insotesc in scurtele noastre popasuri. Stanca, izvorul, copacul, floarea - prieteni buni ai autoarei- devin proprii nostri prieteni"- scrie undeva Mircea Handoca. Iar geograful  Ion Simionescu conchidea in 1923:  "Ceea ce da cartii o putere de captivare chiar pentru cei care nu cunosc tresarirea sufleteasca atunci cand e vorba de cultul naturii in genere, este ca imnul de slava il dedica muntilor nostri. Putine pagini de atata dragoste comunicativa, harazite lor, cunosc in literatura romana".

Pentru oricare iubitor de natura, de munte, cartea aceasta ar trebui sa  fie precum o biblie pentru credinciosi.

Ca si la alte aparitii din "Colectia verde" a editurii "Romania pitoreasca" - si pentru aceasta carte se asteapta inscrieri pentru lista de pre-enumeanti ce va fi tiparita in carte. Astept numele colegilor de club sau ale prietenilor acestora doritori sa aiba, sa citeasca aceasta perla a literaturii clasice de munte.

Dinu Mititeanu - dinum@cluj.astral.ro

Niciun comentariu: