vineri, 13 noiembrie 2015

Video-proiecție "MARATONUL MARILOR PEREȚI" - marți 17 noiembrie la Cluj

In urma cu cativa ani, ne-a uimit un film despre o realizare de exceptie a fenomenalului alpinist francez Patrick Berhault: o succesiune de 22 de trasee dificile urcate in marii pereti ai Alpilor pe parcursul a catorva luni. In vara lui 2011, ne-au uimit prietenii nostri Zsolt Torok din Arad si Janos Torok- alias Jo Indianu' din Cluj, care au realizat ceva similar: 16 trasee in marii pereti ai Alpilor, dintre care 13 impreuna. (Zsolt a mai urcat apoi inca 3: unul cu Minerva Vincze  si doua cu Cristi Tzecu).  Pe site-ul  www.torok.ro   gasim:

"Inspirat de marele alpinist francez Patrick Berhault, am lansat ideea unui “maraton al marilor pereti europeni” – un proiect avangardist si retro. Proiectul a cuprins mare parte din traseele celebre in care s-a scris istoria alpinismului: 5 tari, 16 trasee, peste 16.000m in verticale, in mai bine de doua luni".

Amintim celor care inca nu stiti, ca cei doi sunt primii din tara noastra care au in palmares mult dorita" Trilogia Alpilor" (pana acum doar ei si Sorin Nichiforciuc) , adica cei trei celebri pereti nordici ai Alpilor: Eiger, Grandes Jorasses si Matterhorn. De fapt au urcat toate cele mari "Sase Fetze Nordice ale Alpilor", deci si Cima Grande, Piz Badille si Dru- urcate toate prima data de cel care a fost fenomenalul catarator si alpinist francez Gaston Rebuffat.

Marti 17 nov. 2015 la ora 20, la Casa TIFF, str.Universitatii 6 Cluj Napoca, vom avea ocazia sa vedem video-proiectia "MARATONUL MARILOR PERETI" prezentata si comentata de talentatul catarator clujean "Jo Indianu ".

Un comentariu:

Emilia spunea...

Suna destul de interesant si de fascinant. Nu vad persoane care sa nu fie atrase de alpinism, nu neaparat de a practica asta(desi oricine si-ar dori sa se priceapa sau sa nu aiba temeri), dar de a urmari. Sper sa il gasesc undeva online, chiar m-ar interesa sa-l vad.