joi, 24 decembrie 2015

De Crăciun în ApuseniPe 14 decembrie primeam pe grupul de discuții al clubului o invitație de a ne alătura unei ture altfel.
Colegi de secție însoțiți de dl. Dinu colindaseră și în anii anteriori în preajma Crăciunului satele izolate din Apuseni iar anul acesta urma să trecem din nou pe la oamenii din Valea Poienii ca să vadă că nu i-am uitat. Le-am pregătit mici pachete cu alimente de care știam că se vor bucura, însă nu atât de mult cât de atenția și gestul de omenie venit din partea unor străini ca noi. Peste 20 de colegi și-au anunțat prezența în tură, poate și din cauza celor mărturisite de o femeie din cătunul Valea Poienii domnului Dinu: "nu de foame vom muri domnilor, ci de tristețe, de singurătate, de dorul copiilor ce sunt departe și al nepoților pe care i-am văzut doar o dată sau doar în poze".


Pe 20 decembrie, șase zile mai târziu, 27 de colegi de club și prieteni ai unor colegi plus un cățel ne-am urcat în 7 mașini și am pornit din Cluj spre Turda și Sălciua de Jos apoi pe drumul ce însoțește valea Uncășești până la Manastirea din cătunul Sub Piatră. Acolo ne-am oprit să vizităm biserica veche după care pe o ceață groasă am continuat per pedes în urcare până in Saua Vanatarii și de acolo la stanga pe curba de nivel pe drum prin catunul muribund Valea Poienii.


Foto (c): Florin Chircu/ biserica din Sub Piatră


Până la confluența văii cu același nume cu pârâul Rambesti, am mai găsit doar 5 case locuite: Victor Giurgiu, Ion Ștefănuț, Sabin Capră, Constantin și Măria Ramba. Mulți din cei cărora le-am dus cadouri în anii anteriori: Leontina, Victoria, Ana, Constantin, Ion fie unii au decedat, fie alții au plecat la oraș la unul din copiii lor.

La confluența celor două văi, unde fusese cândva școala și unde este un transformator electric, ne-am împărțit în două grupe: unii am cotit la dreapta pe pârâul Rambesti și i-am găsit pe: Iosif Ștefănuț "al lui Ion", apoi pe alt Iosif Ștefănuț cu soția Maria, pe Maria Buta de 80 de ani și mai sus pe Dorin Bunea, cel mai tânăr. Alt grup am continuat pe vale până spre satul Brădesti din culmea dealului, intrând la alte 4 case încă locuite, în una Valeria Ștefănuț de 84 de ani! În Brădești am lăsat o parte din pachete unei bătrânici care urma să le dea câtorva familii mai nevoiașe, după care am făcut cale întoarsă și ne-am reunit cu primul grup.

La plecare ceața s-a ridicat puțin de pe dealuri lăsând locul unor săgeți de soare care ne-au încălzit ușor până s-a înserat. L-am colindat pe Victor, locuitorul cel mai tânăr din Valea Poienii, ne-am luat rămas bun și am promis să ne întoarcem la primăvară.

La tura altfel au participat 27 de persoane. Colegii: Alexandra Dumitrica, Rares Pop, Gabi Oarga, Razvan Samoila, Feri Kovesdi, Dana Zaharia, Dan Tautan, Adi Pop, Mihaela Streza, Louse Tanasa, Florin Chircu, Ioana Simi Maxim, Andrei Dodi Maxim, Anca Berlo, Diana Ciorba, Anca Brisan, Emilian Dranca, Cristina Jurcovan, Andrei Deyu Astilean, Gabriela Adam, Cristian Botar, Dinu Mititeanu și prietenii unora din Club: Laurentiu Ungureanu, Florentina Ungureanu, Poliana Petrica, Csilla Veres, Albert Nemes plus cățelul Karma.

Mulțumiri colegilor de club pentru poze: Louise Tănasă. Dan Tăuțan, Diana Ciorba, Florin Chircu.
Foto (c): Florin Chircu
Foto (c): Florin Chircu


Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu

Foto (c): Florin Chircu2 comentarii:

Unknown spunea...

Respect!
Cand se mai organizeaza astfel de iesiri?

Unknown spunea...

Am organizat și noi ceva asemănător!
https://www.facebook.com/events/783704041756428/

Găsiți acolo și pozele noastre, și legătura către pagina https://www.facebook.com/rezervatiaculturala/, prin care încerc să inițiez ceva interesant în zona Întregalde.