joi, 31 martie 2016

Tour du Cervin, proiectie foto 5 aprilie 2016, Cluj


In Alpi ,in jurul multor varfuri inzapezite si vara, exista trasee consacrate, marcate, in circuit. Li se poate da roata  pe poteci si prin peisaje similare cu cele din Carpati. Putini montaniarzi au auzit de TC. Dar mai toti stiu cate ceva despre TMB- Tour du Mont Blanc, pe care l-au parcurs si romani, mai ales una din variantele de alergare. Circuitul clasic, cel de marsaluit , l-am  parcurs si noi in 2014.(http://www.dinumititeanu.ro/TMB%201).

 In 2015 am parcurs unul similar ca distanta - peste 170 km si diferenta de nivel  +10.000 m, dar mai putin cunoscut si mai putin parcurs: Turul celui mai frumos munte din Europa: Matterhorn/ Le Cervin/ Il Cervino.  Care TC (TOUR  du CERVIN), nu  înconjoară doar Matterhornul, iar acesta nu este in centrul "cercului" cum este oarecum Mont Blancul pentru TMB. 

Forma generala a circuitului - inaugurat in 2002- este o elipsa, desigur cu contur neregulat, iar Matterhornul e spre capatul sudic al acestei elipse. Acolo, langa oraselul Cervinia, circuitul e mai aproape de El. Elipsa cuprinde si alte mari varfuri aflate la nord de Matterhorn: patrumiarii Dent d'Herens, Dent Blanche, Obergabelhorn, Zinalrothorn, Weisshorn, Bishorn si alte varfuri mai mici. Şi TMB inconjoara nu doar Mont Blancul, ci si alti patrumiari vecini si varfuri de 3000 m...

Spre deosebire de TMB,  care nu are zone cu mers pe ghetari  si nici pas-uri de peste 3.000 m, TC are si doua zone pe ghetari  si  4 pas-uri peste 3.000 m (dintre cele noua !) cel mai inalt  fiind Paso di Teodulo - 3.316 m,  primul dupa plecarea din Cervinia. Din el se coboara in Elvetia, spre Zermatt- Randa. Iar prin Col Colon- 3.082 m, se trece din Elvetia inapoi in Italia. 

La fel ca pe TMB, si pe TC noi am dormit in cort (sase nopti), doar o noapte intr-o cabana.  

Veti vedea in Prologul proiectiei, ca de fapt am facut doua  tururi ale Matterhornului: in iulie 2015 turul  clasic " Il Giro del Cervino" - 173 km cu +10.500 m diferenţă de nivel, iar in cele 10 veri anterioare un altfel de tur, mult mai larg:  am admirat si fotografiat inconfundabila Fascinanta Piramida http://www.dinumititeanu.ro/Matterhorn-Fascinanta-piramida   de la diferite distante si din diferite directii, din diverse locuri si  de pe alte mari  varfuri din Alpi.

Proiectia "Tour du Cervin" va avea loc in seara de marti 5 apr. la ora 20 in  Amfiteatrul George Valsan (sala 43 de la et.1) al Facultatii de Geografie, care se afla in cladirea din dreapta cand urcati de pe str.Clinicilor spre Institutul de Speologie si caminele studentesti "de jos".  Durata suitei :40 minute.

Va asteptam cu dragul ce-l avem pentru toti iubitorii de munte !

Dinu si Marlene Mititeanu

Niciun comentariu: