miercuri, 10 octombrie 2018

Ture nevisate

Fiecare vacanță pe munte ne-o pregătim din timp și temeinic! Dar cele două ture din care veți vedea imagini în timp de 33 minute au fost ”nevisate”.

Proiecția va avea loc în 16 octombrie, în Amfiteatrul George Vâlsan (sala nr.43), de la ora 20.

Ruitor-muntele surpriză: Acolo, în Alpi, din diferite motive rămânându-ne vreo 3 zile libere, am descoperit  în vara 2014 RUITOR-ul -munte surpriză (pentru noi!) dar cunoscut și frecventat de mulți montaniarzi, deși e mai mic, un fel de Retezat, dar ascuns, ”eclipsat”  în triunghiul dintre Mont Blanc și Parcurile Naționale Vanoise din Franța și Grand Paradiso din Italia ! Nici nu auzisem de el !  Dar am găsit  un amestec de frumuseţi: cascade, lacuri, lăculeţe, torente vijelioase, pâraie susurânde, flori-flori, iarbă bogată şi verde ca cea din Carpaţi, capre negre, marmote, cântec de păsări, zade şi pinus cembra, stâne de piatră părăsite şi triste, gheţari plângând, morene şi plaje de nisip... Eram şi totuşi nu eram în Retezat.

Tour du Queyras : În vara 2017, alte 3 zile ”bonus” după  superbele vreo 15 petrecute în cel mai mare Parc National al Franței ”Les Ecrins”, într-un birou de turism dintr-un sat/orășel, am văzut broșura ” Tour du Queyras”. Și ne-am amintit că știam câte ceva, că văzusem superbe imagini despre frumusețile naturale și antropice, despre mici sate de munte în care te simți hoinar prin Evul Mediu, sate care conservă tradiții arhitectonice, meșteșuguri, obiceiuri vechi de secole. Tur parcurs în întregime (noi doar cam 80%) astă vară de colegii Lușu Giurgea, Marius Colcer-Maco și prieteni ai lor. S-au întors încântați.

Vă așteptăm cu drag,
Dinu și Marlene MITITEANU


Niciun comentariu: