marți, 5 noiembrie 2019

Drumeție in Apuseni - circuit Vadu Moților, 19-20 octombrie


Una dintre drumețiile noastre care le parcurgem cu sufletul. Multe lucruri pot fi scrise despre moți dar ne rezumăm la câteva rânduri, „Țara Moților”, un nume sonor, români care au propria lor „țara”, aceasta nu în mod gratuit, aceștia au scris în timp pagini de istorie, cei mai cunoscuți moți fiind Avram Iancu și Horea. Sunt mai „colțuroși și mai vârtoși” după spusele lui Ioan Slavici care îi numea „…cea mai nobilă parte a poporului român”. Ocupația predominantă a moților este prelucrarea lemnului, din care fac donițe si ciubere, tulnice sau materiale de construcţii. Au capitala în Câmpeni iar geografic cele mai multe surse îi plasează pe cursurile superioare ale Arieșului, amonte de Câmpeni. Ce este cu adevărat specific Țării Moților (și Apusenilor) este faptul că există așezări omenești la mare altitudine (peste 1.000 m) care sunt locuite permanent, pe toată durata anului. Aceasta după spusele din carți și internet, pe munți este altfel, observăm an de an când drumețiile nostre ne poartă în Apuseni. Găsim din ce în ce mai multe case părăsite sau distruse, din ce în ce mai puțini tineri sau copiii care zburdau în alte vremuri, școala primara din Dealu Goiești fără elevi după ce anul trecut au avut doar doi. Parte dintre noi, cei mai vârstnici, am mai prins îdeletnicirile, simplitatea, traiul liniștit al oamenilor din satele și cătunele de munte la bunicii noștrii, însă cei mai tineri din păcate nu, doar din auzite poate sau din cărțile de la școala. În aceste drumeții pentru suflet aveți ocazia să mai prindeți ultimele picături de simplitate, puteți întâlni înca cațiva oameni care își duc traiul pe munți.


În Apuseni suntem duși de obicei de catre Dl. Dinu și Marlene Mititeanu în compania cărora vizităm cu placere „muzeul” Apusenilor. Întinderi cu dealuri blânde și pline de surprize relatate în articolul D-lui Dinu „Farmecul Apusenilor” pe blog, acolo veți găsi multe alte informații actualizate despre viața moților, oameni ai munților, precum și alte tradiții, obiceiuri, îndeletniciri, locuri deosebite si drumeții în Apuseni.
In sfârșitul de săptămână 19-20 octombrie am avut în calendar o drumeție colorata în Țara Moților. Am răspuns prezent invitației D-lui Dinu. Ne-am strans 16 participanti cu noua corturi, care dimineața de sâmbătă ne-am transferat cu mașinile din Cluj pe Valea Arieșului în satul Vadul Moților. De acolo am făcut un circuit de două zile si circa 37 km care înconjoară pe culmi văile Neagra si Lăzești cu toate satele aferente.
Sâmbătă am mers „zi lumina” și am parcurs 25,7 km cu 1.666 m D+. Am admirat satele risipite pe culmi între culorile variate ale toamnei. Unele le-am traversat altele le-am observat de la distanța, dupa cum urmeaza: Vadu Moților – Bricești – Popești Sus – Totzești – Florești – Boțești – Harmonești – Petelei – Pastești – Avrămești. Numele acestor sate au fost date de obicei de numele primului sosit. Dupa ce am trecut de Vf. Cioarsa soarele se apropia de orizont moment în care începem să urmarim locuri bune pentru corturi. După pauza acordată apusului mai mergem puțin și ne așezăm în șaua situată deasupra satelor Pătruțești si opus Grigorești.
Duminică pornim la pas în ritm fotografic, la fel ca în prima zi, ne mai rămâneau circa 12 Km pe care îi parcurgem pană pe la ora 14:00. Vedem Segaj – Jeflești - Valcești – Dealu Goiești – Haiducești. In Jeflești facem o pauză la gospodăria care găzduiește un artist popular înca în activitate care ne permite să vizitam atelierul de meșteșuguri. Trecem pe lângă o biserică creștina unde facem liniște întrucât se auzeau câteva voci care cântau cântece religioase. În Dealu Goiești aflăm ca școala primara este închisa din lipsă de elevi. Pe parcursul turei am observat femei harnice și „voinice” care prestau multe munci grele care în mod normal revin bărbaților. Bărbații lor sunt navetiști prin alte locuri unde găsesc un loc de muncă. Una dintre activitațile principale în zonă este creșterea animalelor, cele mai multe terenuri fiind pașuni sau fânaț, surprinzător de îngrijite.
Apa este mai puțina în vreme de toamnă, multe izvoare secate, însa se poate procura în caz de nevoie de la gospodăriile locuite din drum.
O tură în Apuseni este o călătorie în timp unde pentru o bucată simți vremurile de alta dată, la fel cum scria Dl. Dinu Mititeanu „Hoinari prin trecut” devenit sloganul Maratonului Apuseni organizat de noi, CAR filiala Cluj, iar D-lui Dinu îi mulțumim pentru drumeția în care ne-a invitat.
În seria colorată avem o ultimă tură în calendar la sfârșitul de săptămână care urmează, vom trece de la emoții la peisaje diversificate, împreună cu Ovidiu Motioc pe Valea Cernei.
Chei, prăpăstii, lapiezuri, cascade, muchii ascuțite, văi, culmi, crovurile din Mehedinți în peisaj și culori de toamnă.

Galeria foto extinsă aici

Coordonatori: Dinu si Marlene Mititeanu


Niciun comentariu: