marți, 5 noiembrie 2019

Drumeție în Vlădeasa - Rogojel, Piatra Bănișorului, Pietrele Albe, 11-13 octombrie


Pornim seria colorată a drumețiilor, acest an Apusenii cu satele pitorești de munte ne vor colora sufletele și privirile, trecem de la creste și vârfuri care străpung norii la peisaje amețitoare unde predomina liniștea și armonia.
Startul îl dă Marcel Giurgea (Lușu) cu o drumeție veselă în Vlădeasa unde frumusețea sălbatică ne arată liniștea specifică înalțimilor, ospitalitatea, simplitatea, traiul linistit al oamenilor din satele de munte. Ne vom muta apoi pe Valea Arieșului in satul Vadu Moților, vom porni pe culmile dealurilor care „îmbrățișează” izvoarele văilor Neagra și Lăzărești împreuna cu Dl Dinu si Marlele Mititeanu. Acolo vom trece catunele „crânguri” multe dintre ele pe cale de depopulare fapt care amplifică încărcarea emoționala a locurilor. La sfârșit vom schimba Apusenii cu un peisaj amețitor si variat cu chei, prăpăstii, crovuri, lapiezuri, împreuna cu Ovidiu Motioc pe Valea Cernei.


Veselia din turele consacrate ale lui Lușu, vremea bună, setea de natură și culori, apropierea de Apusenii noștrii au strans în we 12-13 octombrie peste 30 de participanți care au avut slobod să ajungă după bunul lor plac, în oricare dintre cele două zile planificate.
Ne-am adunat seara de vineri in Rogojel la o casă bătrânească pusă la dispozitie de Lușu, de unde am pornit cu bagaje ușoare in doua ture circuit de cate o zi. Sâmbătă am avut un circuit Rogojel - Arborii Sequoia - Valea Vișagului - Piatra Bănișorului - Cabana Vlădeasa – Rogojel care însumează circa 18 Km si 950 m D+, parte dintre noi lungind cu înca 10 km si 500 m D+ până pe Vârful Vlădeasa si platoul superior, răsplătiți de un superb apus de soare sincron cu răsăritul lunii din partea opusă. A urmat o coborare la lumina lunii in Rogojel, am avut o lună plină superbă și o plimbare nocturnă de care ne era tare dor.Duminică dimineața ne mutăm pe Valea Răcadului, unde ne regrupăm cu parte dintre colegi si pornim pe un circuit Valea Răcadului - Pietrocul cu cruce – Valea Cetății – Poiana Stânișoara – Pietrele Albe - Drumul Muntelui – Valea Răcadului, care însumează circa 16 Km cu 1.000 m D+.
Ne-am umplut de liniște și armonie, parcă ațipeam în mers la limita dintre vis și realitate. Ciupelile colegilor prin glume și povestiri ne-au ținut conectati și atenți la peisajul din zare sau la abruptul de la vârful bocancului pe Pietrele Albe. Am avut parte de o frumoasă poveste de toamna pe care ne-ar place să o repetăm.Acum că ne-am deschis apetitul pentru culori și am facut „încălzirea”, pregătim rucsacele mari și corturile întrucât urmează înca o scurtă incursiune în fascinantul peisaj al Apusenilor, Vadu Moților. Datorită reliefului blând cu puține pericole și riscuri asumate, parcurse în ritm fotografic, turele care urmează sunt deschise publicului si simpatizanților clubului. Vă așteptăm să ne însoțiți in peisaje care vor prinde culorile toamnei la apogeu.


Galeria foto extinsă aici.


Coordonator: Marcel Giurgea

Niciun comentariu: