miercuri, 13 noiembrie 2019

Fascinanta Patagonie - Partea 1: Circuitul "O", in jurul si spre celebrele Torres del Paine


Patagonia e un ținut fascinant, misterios, întins în sudul statelor Chile și Argentina, cu atrăgătoare ținte geografice: Punta Arenas, Ushuaia, Strâmtoarea Magellan, Țara de Foc, cu Anzii Patagoniei cu vârfuri acoperite de zăpadă, de 3000-4000 m înălțime din care curg ghețari impresionanți și cu multe lacuri mari, cu Podișul Patagoniei, cu întinderile prăfuite din pampasul patagonian. În Patagonia se află  Campo de Hielo Sur — un ghețar cu o lungime de 350 km care este cea mai mare rezervă de apă dulce din America de Sud — fiind situat pe locul trei în lume după Antarctica și Groenlanda.

Pe noi, montaniarzii, ne interesau munții de acolo, mai ales acele multe „obeliscuri” de granit văzute cu uimire și curiozitate de departe de către primii exploratori ai zonei. În tura noastră de o lună pe acolo (martie 2019) am avut ca  obiective: Parcul Național Torres del Paine, singurul din Chile, iar din Argentina, Parcul Național Los Glaciares — cu celebrele „obeliscuri” Cerro Fitz Roy, Cerro Torre și altele ce-i gardează, Ghețarul Perito Moreno, Lacul Vidma, Parcul Național Nahuel Huapi de lângă Bariloche. Am avut noroc de cer mai mult senin și de absența celebrelor vânturi patagonice. În partea întâi am parcurs per pedes (130 km), în 9 zile, cu cortul din camping în camping.

Amănunte la:
www.dinumititeanu.ro/Fascinanta%20Patagonie

Vă așteptăm in 19 noiembrie, de la ora 20, în amfiteatrul George Vâlsan al Facultății de Geografie. Vor prezenta Marlene și Dinu MITITEANU

Niciun comentariu: