marți, 5 noiembrie 2019

Izvoarele Văii Latorița: Târnovu, Parângul domol si M-ții Latoriței, 30 aug- 1 sept


Debutul toamnei ne-a prins tot pe munte. Inca o provocare memorabila din calendar care ne duce in locuri mai rar umblate in turele de drumetii, de aceasta data indrumati de catre D-l Dinu si Marlene Mititeanu. Am avut planificat un circuit de trei zile cu corturile in jurul izvoarelor Latoritei cu plecare din Ciunget si apoi zona Tarnovu din M-tii Capatanii, Parangul "domol", M-tii Latoritei si retur Ciunget.


Am ajuns in Ciunget joi seara apoi, la frontale pe Valea Repedea circa 4,4 km unde ne-am regrupat. Am revenit in Ciunget duminica dupa trei zile de mers, 77 km parcursi si o diferenta de nivel pozitiva de peste 4.000 m dupa cum urmeaza:
-vineri dimineata am strans corturile din curtea pepinierei de pe Valea Repedea, fain loc de cort si putine de gasit, iar la ora 6:00 eram pe traseu. Dupa cativa km lasam Repedea in stanga noastra si incepem urcusul spre Stana Tarnovu Mare unde facem primul popas. Ospitalitatea gazdelor ne surprinde, a 7-a generatie Apostoloiu ne-au omenit cu o gama diversificata cu de ale stanei incepand cu pastrama, unt si pana la diverse lactate specifice de la mama lor. De acolo am trecut pe sub Piatra Tarnovului pana in Saua Gropita, apoi trecem pe sub Vf. Nedeia, Negovanu, Turcina Negovanului, Boul si ajungem in Curmatura Oltetului unde facem inca un popas si pauza de masa. Odata ce parasim Curmatura Oltetului pasim din M-tii Capatanii in zona domoala a Parangului, incepem urcarea pe primul varf panoramic din estul Parangului, Vf. Micaia 2.168 m urmand traseul marcat BR cu tranzit pe Vf. Pristosu primul din estul Parangului. Dupa 14 ore, 26 km si 2.481 diferenta pozitiva de nivel am reusit sa ajungem pe Vf. Galbenu prin saua Musetoaia pe sub varf. Pe Vf. Galbenu am montat corturile iar vederea panoramica de la apus ne incarca cu energie si emotie, primim inca o rasplata in acea frumoasa zi care se incheia cu bine desi am avut o scurta repriza de ploaie. De retinut ca pe acest sector realimentarea cu apa garantat se poate face de la Stana Tarnovul Mare si din Saua Micaia.


-sambata ne prinde rasaritul pe varf de munte, reusim sa ne desprindem si sa pornim la ora 6:30 avand in fata zona salbatica si mult mai umblata a Parangului, recunoastem varfurile inalte vizibile deja si incepem pe vf. Cioara, Dengheru, Vf. Urdele. Din pasul Urdele parasim traseul principal BR de creasta al Parangului iar dupa ce trecem de Carbunele 2 ajungem in Saua Stefanu care separa Masivul Parang de M-tii Latoritei. De aici intram pe drumul strategic care ne duce pe sub Coasta Benghii si pe sub instalatiile de cablu ale partiei de schi de la Vidra. Trecem pe sub Vf. Stefanu, Bora, Zănoguța, Puru. Am ajuns apoi in Saua Pietrile de unde incepe cea mai placuta zona din M-tii Latoritei, trecem pe sub Vf. Pietrile, Mogosu, Fratosteanu Mic. Incepe sa se inopteze iar noi zarim la circa 20 de minute Vf. Repezi unde parea a fi un loc bun de cort pentru noaptea ce urma. Dupa 15 ore, 31 km si 1.187 m diferenta pozitiva de nivel montam corturile in Saua Repezi. Apa se gaseste pe acest sector sub Vf. Carbunele, sub Vf. Coasta Benghii la drum si sub Vf. Fratosteanu Mic tot in drumul nostru, de la ultimul fiind necesare rezervele pentru seara si ziua urmatoare.


- duminica ne prinde iar rasaritul pe varf de munte, aici am gasit un loc superb unde se pot monta lejer 10 corturi chiar pe Vf. Repezi. De aceasta data lenevim pana la ora 9:00 dupa care mergem inca circa 30 minute pana pe Vf. Paraginosu de unde incepe provocarea turei cu un sector invadat de vegetatie si padure fara poteca sau marcaje, parcurgem Culmea Paraginosu, Piatra Fetii pana in Curmatura Fagului de unde se contureaza drumul forestier care ne duce pe langa turnul de apa pana la Pensiunea Luminita. De acolo scurtam cu circa 6 km pe un vechi drum neumblat stiut doar de localnici insa vizibil in google maps. In jurul orei 16:00 dupa circa 12 km ajungem la barul din Ciunget unde ne asteptau masinile. Apa se gaseste doar la pensiunile suspendate sau in Ciunget.
Calendarul clubului ofera in fiecare an o varietate de ture si activitati care nu includ doar "zone" clasice, cunoscute, vizitate in masa. Experienta si cunoasterea ne poarta de multe ori pe meleaguri salbatice, neumblate, ture lungi cu cortul, cautam in permanenta urmatorul nivel in dezvoltarea noastra.
Avem din ce in ce mai multe ture de initiere si ture deschise pentru public in care va invitam cu drag. Oricine iubeste muntele este primit in familia CAR indiferent de abilitatile montane, pregatirea fizica sau domeniul de interes. Suntem activi pe departamentele de drumetii, escalada, alpinism, schi/schi de tura, MTB, alergare montana, acordam atentie copiilor/juniorilor si incurajam fotografia de peisaj montan.


Galeria foto extinsă pe pagina facebook CAR: https://www.facebook.com/carucluj/

Coordonatori: Dinu si Marlene Mititeanu

Niciun comentariu: