marți, 5 noiembrie 2019

Marmote în M-ții Făgăraș


Calendarul 2019 al Clubului Alpin Roman filiala Cluj a inclus o tura foto in M-tii Fagaras, o frumoasa drumetie la pas cu aparatele foto in mana in care am urmarit spectacolul oferit de peisaje frumoase gatite cu nenumarate flori, plante si animale specifice muntilor. Pe langa caprele negre pe care le vedem destul de des in drumetiile noastre, de data acesta am fost atrasi de mai multe familii de marmote, foarte active in perioadele calde, iar spre norocul nostru de acesta data am avut cu ce sa le surprindem.Conform celor mentionate de catre Dl Dinu Mititeanu, veteranul, colegul si liderul nostru onorific, marmotele alpine nu erau prezente in muntii nostrii inainte de anii 70. Cateva zeci de exemplare au fost aduse la noi in anul 1973 de catre Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane din zona Alpilor Austrieci si eliberate in M-tii Retezat. Din gura in gura se spune ca ar mai fi fost o actiune asemanatoare in paralel in M-tii Fagaras, de data aceasta prin relatiile internationale ale Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor. Cert este ca la ora acesta marmotele alpine sunt foarte raspandite la noi, in M-tii Fagaras si Retezat avem mii de exemplare, in aproape toate caldarile unde gasesc conditii favorabile si liniste, iar in permanenta se raspandesc si in alte zone, am vazut in M-tii Rodnei si am auzit ca ar fi exemplare chiar si in M-tii Parang.
Marmotele sunt mamifere rozatoare de talie mare ce pot ajunge la o lungime de pana la 60 cm si o greutate max de 7 kg. Sunt greoaie cu membre scurte si din acest motiv isi construiesc adaposturile in caldari aproape de lacuri si de surse de hrana. Adaposturile constau in galerii complexe cu mai multe intrari in care traieste o familie de pana la doua generatii. Sunt foarte sociabile si afectoase, le-am surprins de mai multe ori impreuna la giugiuleli simpatice. Se hranesc cu plante, buruieni, radacini si cu mici insecte. Hiberneaza circa 6 luni pe an incepand de pe la sfarsitul toamnei, fapt pentru care toamna incep sa manance excesiv devenind foarte durdulii si rotunjoare.

Ce fascineaza la ele este comportamentul social si organizarea familiei. Exista intotdeauna santinele de paza care scot zgomote de alerta la aparitia intrusilor in zona, moment in care se retrag in galerii si revin dupa o vreme. De multe ori se intampla doar sa le auzim suieratul fara sa le si vedem. Este o mare placere orice intalnire cu ele, fiind considerate unele dintre cele mai simpatice si dragalase animale din lume.

Aceste animalute sunt protejate fapt care face posibila raspandirea acestora in mai multe zone montane din muntii nostrii, si de ce nu, sa speram la cat mai multe intalniri cu ele.Galeria foto extinsă pe pagina facebook CAR: https://www.facebook.com/carucluj/


Niciun comentariu: