miercuri, 20 noiembrie 2019

Mocani și colibe mocanești - Tură foto în Apuseni, 2 noiembrie.Noiembrie aduce ultima tură din calendarul CAR 2019, un sfarșit care este motiv de bucurie după cum veți descoperi în rândurile care urmează.
Nuțu Radu ne-a invitat la încă o incursiune în farmecul Apusenilor, întinderi cu peisaje blânde și pline de surprize. După ce am hoinărit nu demult prin Țara Moților ne mutăm la vecinii lor situați peste deal, la mocani. Mocănimea Apusenilor cuprinde o zonă care se întinde pe ambele versante ale masivului Muntele Mare, respectiv de la Valea Someșului Cald în nord-vest pana la Valea Arieșului în sud-vest și zonele limitrofe.
Deși au împărțit în decursul istoriei bune si rele, asemenea moților uneori aceleași, viața amară și iobăgie. Există totuși câteva deosebiri între aceștia. Dacă la moți predomină ocupația de prelucrare a lemnului și mobilitatea în scopul valorificării produselor meșteșugite,  mocanii sunt statici, iar la ei predomină creșterea animalelor, vitele și oile. În acestă zonă etnografică se găsesc celebrele șuri monumentale acoperite cu paie, „colibele” situate la altitudine, construite din lemn pe fundament de piatră. Satele mocănimii Ampoiului ar fi atestate ca fiind cele mai vechi din tot ținutul.


Multe relatări incredibile despre moți și mocani se pot găsi în cartea scriitorului Ioan Rusu Abrudeanu - ”Moţii - calvarul unui popor eroic dar nedreptaţit”. Citez,
„Mocanii, spre deosebire de moţi, sunt oameni mai deschişi la suflet şi mai sinceri. Este foarte mare asemănare între haina lor alba ca zăpada şi conştiinţa lor cu mai puţine dedesupturi neîncrezătoare decat sufletul pururi îndoielnic al Moţului propriu zis. Mocanul este mai vioiu la petrecere şi mai puţin crâncen la mânie decât Moţul. Oameni robuşti, cei mai mulţi înalţi şi bine închegaţi la trup, cu culoarea părului castanie ori blonzi, dar foarte puţini bruni”.Nuțu ne propune o tură foto de o zi în căutarea colibelor mocănești în prag de iarnă. Pornim din Cluj cu noaptea în cap în speranța că vom prinde neguri și cețuri care să ne bucure obiectivele aparatelor foto. La propunerea D-lui Dinu tura se reconfigurează față de planificarea inițială, pornim pe semi-întuneric din Lunca-Largă și urcăm în culmea deasupra Văii Coacăzei, apoi Culmea Belioarei, Muntele Pleșu, Șesu Craiului până la Răscruce, un punct esențial în economia Maratonului Apuseni pe care îl organizăm noi aici. Specific ținuturilor mocănești sunt denumirile unor locuri prin "munți" și "șesuri", astfel se regăsesc zone întregi denumite după văi, sate, culmi, inclusiv denumirea întregului masiv: Muntele Mare, Muntele Băișorii, Muntele Cacovei, Muntele Boului, Muntele Bocului, Muntele Pleșu, Muntele Româneasa, Muntele Agrișului, Muntele Filii, Muntele Săcelului, Muntele Cosorul, Muntele Boinic și probabil mai sunt și alții.
Dacă mulți dintre moți locuiesc permanent casele lor din munți, colibele mocanești sunt utilizate doar vara, toamna mocanii se retrag în satele din poalele munților la iernat. Excepție puțini, găsim o dârză familie mocănească, Ion și Minodora, care în nenumărate ierni îndură vremea aspră de pe munte și iernează la colibă. Aceștia își duc traiul în special de pe urma unei turme de măgari pe care îi admirăm cu plăcere la fiecare ediție a Maratonului Apuseni sau la fiecare vizită pe acele minunate meleaguri dulci. Continuăm apoi printre colibele de la Zăpodie urmate de ascensiunea pe Vf. Șovaru.
De aici urmăm drumul pana la Știolne. Coborâm apoi pe Culmea Șovarului și apoi spre Valea Jgheburoasă și ne retragem către seară spre mașini în Lunca Largă.Vă scriam la începutul relatării despre un motiv de bucurie. De cele mai multe ori în viața un sfârșit este de fapt un început ! La fel se întâmplă și la noi, nu am realizat că sezonul de activități 2019 a luat sfârșit datorită bucuriei împărtășite de calendarul 2020 care este în mare parte gata și pe cale să își deruleze primele ture din sezonul rece. Sunt deja creionate 78 de ture/ateliere pe toate departamentele CAR filiala Cluj, însă acestea sunt doar o parte dintre activitățile propuse. În cadrul clubului funcționează departametele: alpinism, escaladă, drumeții, MTB, schi/schi de tură, alergare montană, foto, juniori și poteci/marcaje/cabane. Turele propuse acoperă toata gama de activități componente.

Noutatea care o împărtășim cu voi în acest moment este că procedura de înscriere/aderare în cadrul Clubului Alpin Roman filiala Cluj a fost simplificată. În acest moment aderarea în club este „la liber”, nu mai este necesară experiența montană și referințele unor montaniarzi, doar completarea unui simplu formular on-line. Poate adera orice iubitor de munte sau de natură, de inițiere și restul lucrurilor necesare ne vom ocupa noi gratuit !

Avem pregătit deja pentru 2020 un program complex de inițiere pentru toate activitațile montane.

Calendarul și programul de activități 2020 al Clubului Alpin Roman filiala Cluj îl veți găsi în exclusivitate, începând de sâmbătă 23 noiembrie, pe fyer-ul gratuit oferit la standul nostru de la TMF Transylvania Mountain Festival în holul Cinema Victoria.

Începând cu săptămâna următoare vom face și mici dezvăluiri on-line despre calendarul 2020 pe pagina facebook pentru cei care ne urmăresc, în porții mici servite cu lingurița, fiți pe fază !

Distribuie acest pont, anuntă-ți toți prietenii iubitori de munte și natură despre oportunitatea aparută, aveți ocazia să fiți parte în cea mai veche și elitistă comunitate montană din România, la prima apariție în anul 1934.

Pentru aderarea în Club se poate folosi direct formularul on-line.

Mai multe informații despre noi și aderare găsiți si aici pe blog .


Coordonator tură: Nuțu Radu

Foto credit: Nuțu Radu si Ovidiu MotiocGaleria foto integrala o gasiti pe pagina de Facebook a clubului.


Niciun comentariu: