marți, 5 noiembrie 2019

Parâng - Căldarea Gâlcescu, Căldarea Dracului, Căldarea Zănoaga, 21-22 septembrie

Anul acesta Parangul ne-a trimis chemarea parca mai hotarat decat in anii anteriori. Am avut planificate patru intalniri dintre care o parte le-am onorat deja, ultima avand loc tocmai in weekend-ul care urmeaza. Am oferit nu demult o galerie din zona „domoala” a Parangului unde am fost dusi de catre Dl Dinu si Marlene Mititeanu, acum urmeaza o galerie din zona "salbatica" unde Geta Oltean a planificat in calendar trei ture. Toate sunt ture emotionante in care simtim pulsul muntelui, dormim pe munte si ne primim rasplata caratului rucsacilor, iar corturile multicolore sunt mangaiate in fiecare dimineata senina de razele colorate ale rasaritului, oferindu-ne momente memorabile. Nu simtim lipsa cabanelor si refugiilor montane din unele regiuni, ne bucuram la maxim de libertatea care o avem in muntii nostrii.
Prima tura a fost planificata de catre Geta in WE 12-14 iulie cu gandul la rhododendron, un sfarsit de saptamana cu cinci evenimente in calendar insa cu ghinion din zona meteo, atunci plecarea a fost propusa din Groapa Seaca si montat corturi pe malul lacului Verde urmat de o plimbare la Lacul Inghetat, Lacul Carja iar a doua zi urcare in Muchia Slivei si lacurile Zanoaga, Rosiile, Mandra. Returul la Groapa Seaca pe la Refugiul Agatat. Vremea nu a permis desfasurarea turei.
In toamna, in perioada 21-22 septembrie Geta a planificat primele caldari estice din zona „salbatica” a Parangului, Caldarea Galcescu, Caldarea Dracului si Caldarea Zanoaga.


Am pornit dimineata de pe Valea Lotrului, am gasit un bun refugiu pentru masini langa fosta cabana a Aviatorilor, de unde am urmat pentru cativa km drumul forestier. Dupa am urmat frumoasa poteca spre Lacul Galcescu pe care il gasim tot la fel, impresionant si placut privirilor. Dupa o scurta pauza de masa am facut turul lacului prin dreapta si am urcat pe urmatoarea platforma, Lacurile Pencu si Vidal. Pencu avea putina apa, izvoarele care il alimenteaza erau secate iar zapezile sunt demult topite. Vidal in schimb era aratos, el este al doilea lac in cascada de lacuri pe platformele descendente Pasari-Vidal-Galcescu in care paraiele curg permanent dintr-un lac in celalalt. De aici am parasit marcajele si am explorat caldarile liber. Am ajuns in Caldarea Dracului unde am montat corturile pe malul lacului Pasari iar ulterior, cu rucsacele usurate am revenit la Galcescu pentru a urma poteca spre Caldarea Zanoaga, unde ne asteapta Lacul Zanoaga. Acesta avea putina apa, si izvoarele lui erau secate insa cu toate acestea avea un farmec aparte, peisajul verde si vegetatia ambuldenta din Caldarea Galcescu a fost schimbat cu unul monocolor amintindu-ne ca toamna este cu noi. Dupa am urcat in creasta, unde ne-am sincronizat cu apusul peste crestele ascutite ale Parangului vazute de pe Setea Mica. Dupa apus am pornit pe muchia ascutita a Crestei Pasari si am coborat la corturi prin grohotisul din Caldarea Dracului.A doua zi dupa ce am adunat corturile am urmat traseul marcat cu momai, dificil de identificat, care urca de la Lacul Pasari pe Vf. Setea Mica, iar memoria Getei ne-a oferit suficiente repere pentru a ne face drum prin jnepenisul din partea inferioara a muchiei Pasari pe care am parcurs-o de data acesta in totalitate pe momai. Odata reveniti pe Vf Setea Mica am urcat pe Vf. Piatra Taiata iar de aici am urmat piciorul nordic pe Vf. Coasta lui Rus, Vf. Gauri pana in Saua Huluzu. Aici am descoperit un nou marcaj CA care nu era prezent in urma cu un an, nu apare nici pe harti, pe drumul care leaga stana Huluzu de valea Lotrului aproape de locatia in care am lasat masinile.


Galeria foto extinsă pe pagina facebook CAR: https://www.facebook.com/carucluj/


Coordonator: Geta OlteanNiciun comentariu: