marți, 5 noiembrie 2019

Perseide în Bucegi, 10-14 august


Ofertantul calendar 2019 al Clubului Alpin Roman a inclus o drumetie de Perseide in Bucegi. 

Dorul de acesti minunati munti ne-a purtat timp de mai multe zile pe potecile superbe de pe Valea Morarului, Valea Cerbului, Valea Gaura, Valea Malaiesti, Valea Rea, M. Morarului, M. Doamnele, M. Tiganesti, Bucsoiu, Brana Caprelor si altele. Am fost gazduiti timp de 5 nopti de Cabana Gura Diham, Cabana Omu si Cabana Malaiesti.Tura a decurs dupa cum urmeaza:
Sambata 10 august ne-am regrupat la cabana Gura Diham, parte dintre noi am dormit la cabana, parte in corturi, iar duminica am luat-o la picior pe poteci. Duminica am avut programat traseul cu cea mai mare diferenta de nivel de 1.727 m si o lungime de 10,8 km care ne ducea la cabana Omu pe Valea Cerbului. In a doua noapte ne astepta cabana Omu unde aveam pregatit podul cabanei doar pentru noi. Pentru prima parte a traseului am ales sa parcurgem un sector nemarcat pe Valea Morarului pana la Cantonul Silvic Valea Morarului dupa care am intrat pe poteca marcata TR si am revenit pe traseul BG Valea Cerbului direct in Poiana Costilei prin Poiana Vaii Cerbului. Dupa circa sapte ore am ajuns la cabana Omu unde tocmai a aparut un nor care ne lasa fara vizibilitate circa doua ore si ne da ceva emotii datorita asteptarilor ce le aveam pentru apus, perseide, culori. Spre bucuria noastra norul se topeste si o parte dintre noi am pornit la plimbare pe Morar inspre Acul de Sus insa nu am ajuns pe ac intrucat am facut cale intoarsa, vroiam sa fim la Omu pentru sedinta foto la apusul dupa Piatra Craiului cu Tiganestii in prim plan.


In ziua a treia era planificata o tura in circuit cu o plimbare pe platoul Bucegilor pe traseul marcat BR cu Vf Bucura Dumbrava, Vf Gavanele, Doamnele, Vf Gutanu, Vf Batrana si urcarea pe Valea Gaura cu dormit la Cabana Malaiesti. Era planificata si prima separare a grupului in functie de pregatirea fizica insa nu a fost cazul, s-au calificat cu totii pentru ziua trei datorita prestatiei peste aspeptari pe Valea Cerbului cu o zi inainte. In acesta zi am parcurs o distanta totala de 15,8 km si o diferenta de nivel de 1.077 m. Odata ajunsi in Saua Hornurilor am coborat prin Hornul Mare al Malaiestilor iar acolo am avut prima intalnire cu o superba turma de capre negre care ne-au lasat sa ne apropiem la doar cate zeci de metrii de ele. La Malaiesti ne asteptau camere curate si confortabile iar bucataria si ospitalitatea la inaltime. In aceasta prima noapte la Malaiesti am prins apogeul Perseidelor.


Ziua a patra planifica un traseu „aerian” in care am dat ragaz celor mai putin antrenati si copiilor conform planului initial. Am hotarat sa scurtam putin bucla planificata pentru a prinde bucataria deschisa, astfel am parcurs o bucla care insumeaza 12,1 km si o diferenta de nivel de 1.068 m astfel: de la Malaiesti am urmat traseul BG cu o urcare abrupta pana in Saua Crucii unde am gasit coapte afinele. Am degustat pe saturate ! De acolo am urmat traseul aerian si coborarea in caldare la Lacul Tiganesti, am mers pana la refugiul Tiganesti de unde am intrat pe BR si am urmat un traseu impresionant pe la Turnurile Tiganesti. Dupa Turnuri, Hornuri si Fereastra am ajuns la Omu. De la Omu a urmat ultimul tronson al zilei, urcarea pe Vf. Bucsoiu Mare si coborarea pe Brana Caprelor. Pe acest sector ne-am facut pofta de Creasta Balaurului, am gasit un superb buchet de Flori de Colt si ne asteptau din nou caprele negre. La Malaiesti am avut de ales intre multiple bunatati proaspat gatite.In a cincea zi am inceput coborarea, am urmat traseul Take Ionescu TR iar La Prepeleac am prins zmeurisul in rod si am facut din nou o pauza de degustare. La Pichetul Rosu am urmat BR pe la Cabana Poiana Izvoarelor unde am facut o pauza de hidratare. Linia de sosire am trecut-o tot la Gura Diham dupa patru zile superbe care au fost mult prea putine pentru ce ne ofera acesti munti, in consecinta vom reveni la anu ...

Galeria foto extinsă aici.

Coordonator: Ovidiu Motioc


Niciun comentariu: