luni, 2 decembrie 2019

Retrospectiva 2019/promo 2020, episodul 1 - activități pentru copii


Clubul nostru face muntele accesibil pentru toți iar la această oră dispunem de cea mai complexă ofertă de activități montane din România ❗️
Astăzi vom începe o serie informativă care va oferi retrospectiva activităților din 2019 și prezentarea activitaților din 2020. Primii sunt juniorii, ieșirile pe munte în familie împreună cu copiii iar galeria prezintă câteva activități "copilărești" din acest an.〽️ În introducere vă propun să facem conoștința, ne prezentăm pentru a elimina orice confuzie, la majoritatea cluburilor montane activitatea constă în ghidare turistică cu taxă iar la noi altfel stau lucrurile, oferim activitati specifice unui grup numeros și dinamic care însumează aproape 200 de membrii, suntem un ONG care promovează activitățile recreative pe munte și grija pentru mediul înconjurător.〽️ Activitațile se desfășoară gratuit, nu sunt taxe și contribuții decât în cazuri excepționale (ateliere care implică un program tehnic cu instructor). Apoi complexitatea, nu suntem doar drumeți și plimbăreți, avem toată gama de activități montane, în cadrul clubului fiind operaționale departamentele de alpinism, escaladă, drumeții, alergare montană, MTB, schi/schi de tură, foto, juniori și poteci/marcaje/cabane. Urmează apoi calificarea, nivelul în club este unul foarte înalt ceea ce înseamnă că este posibilă evoluția de la simple ieșiri de inițiere până la drumeții autonome cu cortul sau mai departe chiar la alpinism și expediții. Iarna nu facem pauză, așteptăm cu nerăbdare primul covor alb care ne scoate din casă pe munte, iarna ne dedicăm mai mult schiului de tură care se practică în condiții excelente la noi în țară. Organizăm Maratonul Apuseni care reprezintă unul dintre cele mai mari evenimente de alergare montană din România. Ieșirile la stâncă sunt periodice, alpinism și escaladă, în 2019 am avut inclusiv ieșiri în cursul săptămânii după serviciu, unde avem inițiere la stâncă și panou și alpinismul cu tehnici de bază, avansate sau tehnici de excepție. Experiența, decenii de activitate onorabilă a unor colegi veterani cu care ne mândrim și care au inițiat mai multe generații de montaniarzi.
Nu în ultimul rând amiciția și voia bună, grupuri de cunoscuți, facem ceea ce ne place în compania prietenilor.Revenim acum la tema galeriei, drumeția cu copiii. În 2019 am avut ture dedicate copiilor pentru mai multe categorii de vârsta 👩‍👧
 Am încercat să adunăm grupuri jucaușe în care să trezim interesul pentru munte și natură. Am sesizat că totul a devenit în scurt timp posibil, imediat ce gașca a fost reunită, dificultatea parcurgerii unor trasee serioase a devenit rapid „joaca de copii”. Programul trebuie ales cât se poate de atractiv pentru pici astfel încât să rămână și puțin timp de joacă. Tot o joacă sunt și cătăratul pe pietroi, stânci, cabluri, lanțuri, etc. Mai distractivă trebuie să fie și tabăra de corturi, plus accesorii specifice care uzual nu le cărăm.▶️ In 2019 am avut în calendar următoarele:
🔴 14-17 iunie, Mihaela Constantinescu ne-a invitat într-o tabără pentru copii mici și mari în Retezatul Mic, campare, alergare și drumeții.
🔴 iunie-iulie, Mihaela Constantinescu ne-a invitat la o tabără în Drăguș, la poalele munților Fagaraș, învățare prin recreere și distracție, copii pe toate categoriile de vârstă.
🔴 12-13 iulie, Anca Brișan, tabăra de vară pentru copii ’Foaie verde de molid, educatie is what I need’’ sub umbrela cauzei msg Maraton Apuseni. Evenimentul se desfășoară în localitățile Băișoara și Cheile Turzii, cu spijinul Consiliului Județean Cluj, Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, Asociația Preventis, Școala «Mircea Luca » din Băișoara, Transylvania Mountain Festival și Radio Cluj.
🔴 12-14 iulie, Ovidiu Motioc ne-a invitat la o drumeție jucăusă în Retezat cu corturile, convertită din considerente meteo într-o tură de două zile în Masivul Bedeleu.
🔴 22-25 iulie, Ovidiu Motioc ne-a invitat la o aventură cu corturile în creasta Iezer-Păpușa, copii mari și adolescenți.
🔴 13-15 septembrie, Ovidiu Motioc ne invita la o drumeție în Hașmaș și Ceahlău care avea scop descoperirea cabanelor montane de la altitudine, copii mici și mari.

▶️ Iată ce avem planificat pentru 2020:
🔵 1-3 mai, Mihaela Constantinescu - „Livezile din Cheile Ceții”. Tură pentru copii mici și mari în Trascău. Campare în tabără copilărească, joacă în pârâu, cătărare la Baile Romane, tură trecking & alergare la narcise pe Piatra Ceții și Tecșești.
🔵 15-17 mai, culoarul Rucăr-Bran, Marian Poară - „Ture ușoare pe jos și cu bicicleta împreună cu copiii”; Trasee turistice sau tematice, priveliști deosebite spre Crai sau Bucegi. Vom sta la o pensiune în zonă Bran și vom explora perimetrul frumoaselor sate Măgura, Peștera, Sirnea, Ciocanu, Fundata, Moieciu.
🔵 27-28 iunie, Retezat, Marian Poară - Drumeție cu cortul în Retezat împreună cu copiii. Vom campa fie în Poiana Pelegii fie la Bucura și de acolo vom face trasee ușoare, în ritmul copiilor (sau a parinților purtători de copii mici), spre lacurile cu nume de fete sau pe valea Pelegii.
🔵 12-13 septembrie, Trascău, Marian Poară - Tabără de copii în Rimetea și trasee ușoare în zonă. Ne vom caza în campiungul Floare de Colț din Rimetea (la casuțe sau cu cortul) și vom face trasee ușoare (pe jos sau cu bicicleta) spre Ardascheia, Piatra Secuiului, Cheile Vălișorii sau Vf. Data. E o buna ocazie pentru cei cu copii mici să exploreze o zonă foarte diversă și spectaculoasă.
🔵 15-18 octombrie, Marian Poară - Drumeție colorată pentru copii, Cernei-Mehedinți. La mijloc de toamnă colorată vom petrece 4 zile la cort sau pensiune pe valea Cernei și vom face trasee ușoare spre Cheile Țăsnei, Cheile Corcoaiei sau spre catunele Ineleț sau Scarișoara cu frumoase priveliști spre munții Mehedinți.


 Pe lângă aceste ture dedicate mai sunt numeroase altele ușoare și prietenoase pentru copii, dintre care șase de inițiere din seria „primii pași pe munte”, inițiere în drumeții sau inițiere cu cortul, vom reveni asupra lor. Sunt și turele spontane săptămânale propuse pe grupul intern care întregesc dinamic, în funcție de vreme, oferta globală cu activitațile.〽️ Procedura de înscriere/aderare în cadrul Clubului Alpin Roman Filiala Cluj a fost simplificată. În acest moment aderarea în club este „la liber”, nu mai este necesară experiența montană și recomandările unor montaniarzi, doar completarea unui simplu formular on-line. Poate adera orice iubitor de munte sau de natură, de inițiere și restul lucrurilor necesare ne vom ocupa noi gratuit .
〽️ Avem pregătit deja pentru 2020 un program complex de inițiere pentru toate activitațile montane ❗️
〽️ Distribuie acest pont, anuntă-ți prietenii iubitori de munte și natură despre oportunitatea aparută, aveți ocazia să fiți parte în cea mai veche comunitate montană din România, fondată în anul 1934 ❗️
▶️ Pentru aderarea în Club se poate folosi direct formularul on-line: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdKFrABDXOh1c6CMI…/viewform
▶️ Vom reveni curând cu retrospectiva drumețiilor 2019 și calendarul drumețiilor 2020.


Departament Juniori și Drumeții.

Niciun comentariu: