miercuri, 4 decembrie 2019

Retrospectiva 2019/promo 2020, episodul 2 - drumeții

    Acesta este al doilea episod informativ în care gasiți lucruri despre noi, munte și drumeții. Nu vom prezenta echipamentul, trasee sau altele ponturi din gama „Școala muntelui”, pentru acelea vă așteptăm la turele dedicate, pentru aprofundare și pentru inițiere.
Ceea ce ne leagă și ne ține împreună este dragostea de munte. D-l Dinu Mititeanu, liderul și veteranul nostru scria pe blogul personal: „ … întâmplător, să ne devină treptat prieten, apoi, la un moment dat, să constatăm cu uimire și bucurie că PRIETENIA A DEVENIT IUBIRE! O mare iubire. „Pe noi prietenia nu ne mai încăpu...”… ”, iar în text nu este vorba despre o persoană.


 Vă scriam în episodul anterior că noi nu ne ocupăm de plimbări ghidate cu taxă, nu acesta este obiectivul statutar al clubului, noi răspundem chemării muntelui, un prieten drag care ne așteaptă și în compania căruia împărțim momente memorabile pe toată durata unui an.
 Mulți dintre noi dormim pe munte peste 50 de nopți pe an, majoritatea în corturi, cortul fiind a doua casă a montaniardului. Rareori ne găzduiesc și cabanele montane, acolo doar unde este posibil să intre în planurile turelor noastre. Lumea înălțimilor este una mai simplă, mai curată și mai frumoasă, o lume în care nu ajunge oricine, doar acei care împărtășesc acele sentimente plăcute despre care scriam mai sus și care își deschid sufletul spre frumos. Această lume a înălțimilor poate fi descoperită în imaginile atasate sau în alte galerii de la turele nostre care le găsiți și aici.


  Promovăm muntele și pentru oamenii care nu il cunosc, încercăm să le facem noi cunoștința cu acesta și de ce nu, de a începe o frumoasă relație de prietenie cu el. Cel mai la îndemâna ar fi prin intermediul drumețiilor, în cazul celor de inițiere nefiind necesar nici măcar un echipament montan dedicat.
 Drumeția este una dintre cele mai benefice și sănătoase activitați recreative care implică mersul pe jos în medii naturale de o frumusețe rară, pe care le alegem cu grijă. Alegem zone montane pitorești pe care încercăm să le protejăm și să nu dăunăm mediului înconjurător, orice neregulă găsim o sesizăm și penalizăm imediat prin toate mijloacele de care dispunem.
  Există posibilitatea de a aborda progresiv drumețiile, începând de la ture cu bagaj ușor de o zi pâna la ture pentru mai multe zile în care dormim pe munte și unde sunt necesare echipamentul și o bună condiție fizică.

▶️ Iată mai jos o parte dintre drumețiile programate în 2019:
🔴 7-10 feb, Cotyso Igna, Memorial Cuxi, tabără de iarnă în Retezat.
🔴 28 feb - 3 martie, Cotyso Igna, Tabără de drumeție și schi de tură, Padiș.
🔴 17 martie, Mircea Ignat, Drumeție de iarnă, Pietrosul Rodnei.
🔴 30-31 martie, Claudiu Lazăr, Teste și strategii de căutare în avalanșă, atelier gratuit Pieps, M-ții Rodnei.
🔴 15 mai, Marcel Giurgea, Atelier de orientare cu GPS, Cluj.
🔴 14-17 iunie, Geta Oltean, „Cu cortul în creasta Rodnei, în căutarea rhododendronului”.
🔴 21-23 iunie, Mircea Ignat și Calin Musteața, Ture de câte o zi, cu bagaj ușor, în creasta Rodnei,dormit la pensiune sau corturile lângă mașini.
🔴 28-30 iunie, Geta Oltean, „Drumeție rhodo în Făgăraș”. Valea Sâmbetei, cort sau cabană.
29-30 iunie, Marcel Giurgea, „Roșia Montană-drumeții prin împrejurimi”.
🔴 27-30 iunie, Cotyso Igna, Tabăra de vară în Rarău, drumeții și cătărare, cazare la stația meteo.
🔴 6-7 iulie, Dinu si Marlene Mititeanu, O tură de două zile cu cortul în zona Ineu a munților Rodnei.
🔴 12-14 iulie, Mircea Ignat și Calin Musteața, „Vârful Bistricior - Descoperind perla Munților Călimani”.
🔴 19- 21 Iulie, Lucian Crișan, Tură în zona Iezerului Netiș din Munții Țarcu.
🔴 22-28 iulie, Ovidiu Motioc, „ Circuitul de creastă Iezer-Păpușa ”
🔴 10-14, 15-17 aug, Ovidiu Motioc, „Perseide în Bucegi și folk/rock la festivalul Piatra Craiului”
🔴 9-11 aug, Dinu si Marlene Mititeanu, Pe ”bastioanele” și ”zidurile” Cetății Ciortea, Făgăraș.
🔴 23-25 aug, Lucian Sătmărean, Răsărit și apus în Făgăraș, drumeție foto cu corturile.
🔴 30-1 sept, Marcel Giurgea, Drumeție în Retezat.
🔴 30-1 sept, Dinu și Marlene Mititeanu, Trei zile în M-ții Căpățânii, M-ții Parâng și M-ții Latoriței, cu corturi: circuit în jurul izvoarelor Văii Latorița.
🔴 5-8 sept, Cotyso Igna, Tabără de toamnă M-ții Retezat, îmbină plăcut și util ateliere de cățărare, drumeție și alergare montană.
🔴 21-22 sept, Geta Oltean, Căldările Parângului cu corturile.
🔴 28 sept, Nuțu Radu, Drumeție foto în Trascău.
🔴 11-13 oct, Marcel Giurgea, Poveste de toamnă la Rogojel, Vlădeasa.
🔴 19-20 oct, Dinu și Marlene Mititeanu, Circuit în Țara Moților cu corturile.
🔴 25-27 oct, Ovidiu Motioc, Drumeție de toamnă M-ții Cernei-Mehedinți.
🔴 02 nov, Nutu Radu, Tură foto la colibe mocănești, Apuseni.
🔴 7 dec, Marcel Giurgea, Să (re)descoperim Făgetul.

▶️ Iată ce drumeții vă oferim în 2020:
🔵 13-16 feb, Cotyso Igna, Memorialul Cuxi; Tabara cu drumetie, cățărare mixt, cățărare gheată, schi de tură, atelier de studiu avalanșe. Participare mixtă, de la începători la avansați.
🔵 7-8 martie, Marius Florea, Atelier bivuac hibernal cu Marius Florea. Ne vom deplasa pe bocanci, rachete sau schi-uri de tură, în funcție de starea zăpezii, pe Vf. Muncelu Mare unde vom înopta și vom învăța despre camparea în sezonul rece. Tură cu taxă.
🔵 12-15 martie, Cotyso Igna, Tabară mixtă în Padiș, cazare la cabana Cetățile Ponorului. Tabăra este pentru drumeți și schiori de tură (începători și avansați).
🔵 4-5 aprilie, Cezar Partheniu, Drumeție cu cortul în M-ții Baiului. Urcăm din Azuga pe culmea Sorica și apoi pe culmea Petru Orjogoaia, campăm în apropierea lacului Orjogoaia. A doua zi urcăm pe culmea Neamțului, trecem pe la casa de vânătoare Rițivoi și pe la cabana Susai apoi coborâm pe valea Limbasel în Azuga.
🔵 11-12 aprilie, Lucian Sătmărean, Brândușe în creasta Piatra Craiului și aparatele foto.Tură foto cu corturile în care vom învăța despre componentele aparatului foto și vom admira brândușele cu Craiul în fundal.
🔵 18 aprilie, Alexandru Rotariu, Primii pași pe munte cu Alex. Pădurea Craiului. Drumeție de inițiere pe munte în care vom învăța despre drumeții și activități montane, vom merge în Defileul Crișului Repede unde vom face circuitul versanților.
🔵 20-26 aprilie, Louise Tanasa, Toscana, tură de inițiere fotografica în care vom învăța compoziție, tehnică fotografică, fotografie de peisaj/arhitectură/ ora albastră. Va fi o tură lejeră, relaxată, cu degustari de vin și vizite în orașe cheie.
🔵 25-26 aprilie, Dinu si Marlene Mititeanu, Tură cu corturile în M-ții Maramureșului pe granița cu Ucraina și la narcisele de pe muntele Tomnatic.
🔵 1-3 mai, Ionuț Nechita și Ovidiu Motioc, Aventură meridională pe linia Jiu-Cerna. Ne vom regrupa în Cheile Buții joi seara unde vom dormi trei nopți, cabană sau cort după preferințe. De acolo ne vom deplasa cu mașini în ture de câte o zi și vom avea creasta Oslea, circuit Izbucul Cernei și alte surprize în M-ții Retezat, Vâlcan, Cernei și Mehedinți.
🔵 2 sau 3 mai, Nuțu Radu, Vlădeasa, Tură foto în care căutăm brândușe și învățăm despre compoziție.
🔵 8-10 mai, Titus Hen, Hălăduind prin cotloanele Hașmașului. Trei zile de drumeție cu cortul ornată cu diverse floricele și experiențe diversificate. Lumea de piatră a Bardosului și Barnadu - un sat uitat de timp, Tainele Surducului și poienile sale, Grădina Zânelor și Sudardul Mic.
🔵 16-17 mai, Ovidiu Motioc, Tură atelier de inițiere cu cortul pe munte. Drumeție recomandată pentru cei care vor să treacă de la drumeții de o zi sau de la ture la cazare la drumeția cu cortul. Se vor dormi două nopți în cort, se va face un circuit cu plecare din Sălciua de Jos în M-ții Trascău.
🔵 5-7 iunie, Mircea Ignat, Teambuilding CAR - Săcel CHD Summer Retreat; Relaxare, escaladă la Lita, drumeții pe diverse rute în zonă, grătare, foc de tabăra etc.
🔵 12-14 iunie, Mircea Ignat și Geta Oltean, Drumeție rhodo în M-ții Rodnei. Drumeție inedită în care două grupuri vor cauta frumoșii bujori de munte pe poteci și în afara lor.
🔵 19-21 iunie, Dinu și Marlene Mititeanu, Tură pentru rhodo și lacuri în zona estică a Crestei Făgărășene. Două nopți în cort inclusiv Tăul Mioarelor, recordul de altitudine.
🔵 19 sau 21 iunie, Simona Bostacă, Primii pași pe munte cu Simona. Muntele Mare. Drumeție de inițiere pe munte în care vom învăța despre activitați și drumeții montane, vom merge în Poșaga de Sus unde vom face circuitul de vizitare al rezervației naturale Scărița-Belioara.
🔵 25-28 iunie, Cotyso Igna, Tabără mixtă, de cățărare (începători și avansați) și drumeție. Cazare la stația meteo.
🔵 27-28 iunie, Lucian Sătmărean, Tură foto cu corturile în Făgăraș pe Valea Sâmbetei în care vom învăța despre lumină și vreme.
🔵 4-5 iulie, Marcel Giurgea și Lucian Crișan, „La bulzii de piatră”. O incursiune la pietrele "cu nume" din Trascău, multe pe valea Ampoiului: Calcarele de la Ampoița, Piatra Boului, Piatra Corbului, Piatra Varului, Piatra Peșterii, Piatra Bulbuci, etc. Zonele de cățărare ușoară vor fi negociate împreună cu Luci.
🔵 10-12 iulie, Cezar Partheniu, Cu cortul în sudul Pietrei Craiului. Drumeție de trei zile, Cheile Dâmbovicioarei, Poiana Pietricica, Șaua Funduri, Cheile Brusturețului, Șaua La Table, Șaua Joaca, Curmătura Groapelor, satul Ciocanu.
🔵 18-19 iulie, Lucian Crișan, Drumeție cu cortul în partea înaltă a Munților Țarcu.
🔵 25-26 iulie, Marcel Giurgea, Țibleș - trei conuri vulcanice stinse demult. Un reper vizual inconfundabil. Ii admirăm silueta din cele mai diverse locuri. Relativ aproape de Cluj, merită vizitat. O ieșire de weekend care include o urcare de 1000m D+.
🔵 31 iul- 2 aug, Ovidiu Motioc, „Cheile din Ciucaș”, vom petrece 3 sau 4 zile în una dintre cele mai sălbatice zone din România, cu multiple surprize pregătite. Drumeția va fi urmata de o tură MTB opțională la mare de la Vama-Veche la Agigea și retur pe plajă și pe coastă.
🔵 6-9 aug, Cezar Partheniu, Drumeție de 4 zile prin vestul Bucegilor cu cortul. Două nopți la cort zona Padina sau la refugiul Strunga. Două circuite de câte o zi, Cheile Tătarului, Cabana Bolboci, turbăria Laptici și Colții Țapului – Bătrâna, Valea Doamnei sau Poiana Guțanu.
🔵 8 sau 9 aug, Simona Bostacă, Primii pași pe munte cu Simona. Trascău. Drumeție de inițiere pe munte în care vom învăța despre activități și drumeții montane, vom merge într-o zonă cu multe forme carstice (doline, turnuri, peșteri, masive de grohotișuri, creste), înconjurate de păduri, pajiști și fânațe.
🔵 15-16 aug, Mircea Ignat, Tură în Padiș; Cazare la cort lângă Cabana Cetațile Ponorului sau în cabană, după preferințe. Glăvoi - Peștera Focul Viu - Piatra Galbenei - Poiana Florilor - Cheile Galbenei - Avenul Bortig - Cetațile Ponorului (cu circuit subteran) - Cabana Padiș. Tură medie/dificilă. Duminică tură lejeră spre Lumea Pierdută și retur sau alte obiective în zonă.
🔵 28 aug-1 sept, Geta Oltean și Ovidiu Motioc, Creasta Făgărașului cu cortul, de la Turnu Roșu la Rudărița. O provocare clasică pentru a parcurge/reparcurge o tură memorabilă, în deschiderea reluării seriei „Făgărașii mai altfel” de Dinu & Marlene Mititeanu, începând cu 2021.
🔵 29-30 aug, Lucian Sătmărean, Reeditarea unei ture foto de succes în care ne vom regrupa cu echipa „Cresata Făgărașului” la Lacul Capra și vom învăța despre fotografia de peisaj.
🔵 3-6 sept, Cotyso Igna, Tabără mixtă de toamnă Retezat, drumeție și alpinism (mediu-avansați); Cazare la Cabana Gențiana.
🔵 11-13 sept, Cezar Partheniu, Prin nordul Ciucașului trei zile. Regrupare joi seara în Poiana Dalghiului apoi Poiana Teslei, Curmătura Stânei, Cabana Pirușca, Muntele Urlătoarea, Șaua Ciucaș, poiana Dalghiu, pe marcaj și în afara lui.
🔵 19-20 sept, Marcel Giurgea și Ovidiu Motioc, Tură de inițiere unde vom învăta despre drumeții. O drumeție cu cortul în Cluj în care vom face o plimbare pe potecile ascunse de lângă oraș împreună cu Lușu și vom dormi o noapte în cort unde vom învăța despre echipament cu Ovidiu.
🔵 25-27 sept, Geta Oltean, Valea Jiețului, Muchia Slivei și lacurile din căldări. Parâng.
🔵 2-4 oct, Cezar Partheniu, Drumeție în Cozia. Cazare la cabana Cozia. Urcare pe la Stânișoara și coborâre pe muchia Turneanu cu mici ieșiri din traseu pentru locuri deosebite.
🔵 10 oct, Nuțu Radu, Drumeție foto în care vom învăța despre expunere. Vom pleca din Belioara și vom căuta subiecți fotogenici pe Dealu Bilii și Brădățel într-o plimbare de circa 10 Km.
🔵 11 oct, Alexandru Rotariu, Primii pași pe munte cu Alex. Drumeție de inițiere pe munte în care vom învăța despre drumeții și activități montane, vom merge pe Valea Arieșului unde vom face un circuit cu peșteri, abrupturi și cascade.
🔵 16-18 oct, Ovidiu Motioc, Drumeție de toamnă, Buila-Vânturarița. Vom admira una dintre comorile ascunse ale Carpaților. Ne vom transfera din Cluj de joi și vom face un circuit de trei zile cu corturile cu plecare și sosire la Cabana Cheia.
🔵 23-25 oct, Titus Hen, Drumeție colorată de toamnă cu corturile în Ceahlău. Ne vom regrupa joi seara până la ora 22:00 în Izvorul Muntelui, vom urca la frontale pe platoul Ceahlăului și vor urma trei zile drumețite inedit după cum urmează: Polițele cu Crini din Fundul Ghedeonului și alte cateva polițe din abruptul Ocolașului Mic, Piatra Sură, un munte în miniatură străjuit de chei adânci pe ambele laturi, răsărit pe Toaca, Clăile Lui Miron.
🔵 24-31 oct, Dinu și Marlene Mititeanu, Deplasare 1.250 km cu autoturisme spre Dolomiți, unde vom petrece o săptâmână de drumeții și via ferrata. Scop principal foto cu culorile toamnei. Cazare în pensiuni și ”camere de iarnă” ale unor cabane care oferă așa ceva.
🔵 7-8 noi, Dinu și Marlene Mititeanu, Tură de 21 km în Apuseni. Vom merge pe dealurile care înconjoară valea Sohodol, afluent de dreapta al Văii Arieșului, cu dormit o noapte în corturi. Tură prin cătune moțești pe cale de depopulare.
 Acestea sunt cea mai mare parte dintre drumețiile din 2020. Acestea vor fi completate într-un mod dinamic, în funcție de vreme, cu alte ture propuse pe grupul intern. 
 Vă reamintim că suntem un ONG care promovează muntele și grija pentru natură, nu ture ghidate pentru bani, iar de toate beneficile se bucură doar membrii. Nu garantăm că toate turele de mai sus vor fi deschise pentru public, acest amănunt va fi comunicat ulterior de către colegii care organizează turele sau atelierele. Pe langă inițiere, suport și activități, beficiem și de prețuri reduse la o serie de magazine și la sălile de escaladă din Cluj.
 Amintim câțiva: MerinitoAlpin Expe Mountain Shop, rețea 7cardNootkaATTA Sport & Outdoor Concept RO SRLMormota LandVertical Rock, @Absolut Explorer și sălile de escalada: Gravity - sală de escaladăCentrala de escalada și SKAI Urban Crag - escaladă / bouldering / yoga. Numărul de parteneri este în creștere.

  Procedura de înscriere/aderare în cadrul Clubului Alpin Roman Filiala Cluj a fost simplificată. În acest moment aderarea în club este „la liber”, nu mai este necesară experiența montană și recomandările unor montaniarzi, doar completarea unui simplu formular on-line. Poate adera orice iubitor de munte sau de natură, de inițiere și restul lucrurilor necesare ne vom ocupa noi gratuit. Avem pregătit deja pentru 2020 un program complex de inițiere pentru toate activitațile montane.
  Distribuie acest pont, anuntă-ți prietenii iubitori de munte și natură despre oportunitatea aparută, aveți ocazia să fiți parte în cea mai veche comunitate montană din România, fondată în anul 1934.
  

   Departament drumeție.

Niciun comentariu: