miercuri, 11 decembrie 2019

Retrospectiva 2019/promo 2020, episodul 3 - Schi de tură


Suntem printre pionierii schiului de tură din Romania iar astăzi am ajuns probabil la cel mai fascinant episod în care vă prezentăm munte, frumos și libertate în anotimpul alb.
 În al treilea episod vom prezenta schiul de tură în cadrul unei retrospective a turelor din 2019, galerie cu poze din sez. 2018-2019 și prezentarea unor ture din calendarul 2020.
 Schiul de tură castigă tot mai mult teren datorită faptului că reprezintă cea mai eficientă metodă de deplasare pe zăpadă, devenind alternativa de iarnă a drumeției, preferată de cei mai mulți iubitori de munte.  În episodul anterior, cel al drumețiilor scriam despre relația cu muntele. Într-o astfel de relație nu sunt posibile pauzele, iarna nu este un obstacol care sa ne despartă, din contră, așteptam zăpada cu nerăbdare, iarna găsim muntele și mai curat și mai spectaculos.
  Iarna întâlnim pericole mai mari astfel că experiența și echipamentul dedicat sunt obligatorii. Nu vom intra acum în detalii întrucât vă așteptăm cu ture de inițiere în zone blânde în care vom învăța despre zăpadă, condiții meteo favorabile, alegerea locației, îmbrăcăminte, schiuri, clăpari, piei de focă, legături, înaintarea pe zăpadă, coborârea în afara pârtiei iar pentru avansați chiar freeride și coborârea în condiții extreme și dificile. Pentru avansați și schi-alpinism, avem citirea zăpezii, chitul de siguranță și tehnici de salvare din avalanșă, obigatoriu de stăpânit înainte de orice aventură pe munți și creste.


 Schiul de tură este o formă de schi în zone sălbatice care presupune deplasarea pe schiuri atât în urcare cât și în coborâre folosind excusiv forța și energia proprie. Necesită o bună pregătire fizică și mentală a practicantului precum și o bună cunoștere a muntelui, abilitatea de a citi zăpada.
 De obicei se practică în echipă, iar echipa trebuie să stăpânească perfect navigarea în orice tip de condiții meteo, alegerea unor rute fără risc potențial de avalanșa și să cunoască tehnicile de salvare din avalansă. Se organizează ateliere dedicate pentru cunoașterea echipamentului, chitul de avalanșă, detectarea și salvarea victimei îngropată în avalanșă.
 Schiurile și echipamentul folosit este unul ușor, care să permită deplasarea facilă pe schiuri. Mersul natural este asigurat prin atașarea pieilor de focă care se aplică pe talpa schiului și asigură aderența precum și ansamblul legatură/clăpar care asigură mobilitatea călcâiului la nivelul schiului și al clăparului.


 De-a lungul timpului schiul de tură a evoluat și a generat două categorii, în funcție de terenul abordat și echipamentul utilizat astfel:
1️⃣ Schiul de tură NORDIC, specific pistelor și zonelor cu varietate de relief și care se împarte în trei subcategorii: nordic tradițional, nordic backcountry și Telemark-ul. Nu intrăm în detalii întrucat nu este specific activitatii noastre.
2️⃣ Schiul de tură ALPIN: se desfășoară în zone montane unde se regăsește teren abrupt și coborâri dificile. Il împărțim și pe acesta în două subcategorii, schi de tură alpin în care predomină deplasarea în zone montane și schi-alpinismul care presupune urcări periculoase, uneori dificile iar scopul nostru în acest caz este de obicei ascensiunea unui varf din munți pe o rută tehnică și folosirea echipamentelor specifice alpinismului de iarnă: colțari, pioleți și corzi.
 Clubul nostru oferă ambele abordări ale schiului de tură alpin, acesta se regăsește pe la noi, iar predominante sunt turele accesibile pentru toți și care se desfășoară în zone montane cu pante blânde, în astfel de ture nefiind necesar echipamentul de alpinism și chitul de avalanșă.
 Cele mai fascinante sunt acele ture pentru mai multe zile cu corturile în care echipamentul și cunoștințele de bivuac hibernal sunt necesare.


 
În continuare pentru simplificarea textului, la toate turele unde nu este specificată disciplina de schi-alpinism prezența a fost/va fi posibilă fară echipament de alpinism, kit de avalanșa sau pregătire fizică și mentală specifică. Sunt ture prietenoase accesibile pentru toți, la fel ca și în cazul turelor de vară ce le punem la dispoziție.

 Iată o parte dintre turele de schi de tură ce le-am avut în 2019:
🔴 11 dec, Dinu și Marlene Mititeanu, Cunoașterea și evitarea avalanșelor, proiecție și atelier teoretic despre citirea zăpezii.
🔴 31 dec-2 ian, Dinu și Marlene Mititeanu, Revelion în corturi pe creste, tură pentru mai multe zile în Retezat.
🔴 5 -12 ian, Radu Terec, Schi la Stubaital, Schi alpin pe pârtie, freeride și schi de tură în Austria.
🔴 13 ian, Radu Vidra, Schi de tură pentru toți în Vlădeasa.
🔴 20 ian, Dinu și Marlene Mititeanu, Tură circuit 18 km cu plecare de pe Valea Someșului Rece și apoi colibele La Popi, La Făgete, pe valea Dumitreasa și întoarcere la mașini.
🔴 19- 27 ian, Lucian Crișan, Jasna si Vysoke Tatry, Schi alpin pe pârtie, freeride și schi de tură.
🔴 7-10 feb, Cotyso Igna, Memorial Cuxi 2019, Schi de tură și schi-alpinism cu Radu Vidra în Retezat.
🔴 9 feb, Dinu și Marlene Mititeanu, Muntele Mare, Tură de o zi din Șesul Cald.
🔴 15-17 feb, Lucian Crișan, Traversare Cindrel pe schiuri.
🔴 20-24 feb, Lucian Crișan, Schi la Bukovel, Schi alpin pe pârtie, freeride și schi de tură în Ucraina.
🔴 2 -3 martie, Gabriel Oargă, M-ții Bihorului, Tură pe schiuri pentru două zile.
🔴 28 feb-3 martie, Cotyso Igna, Tabară mixtă cu schi de tură în Padiș.
🔴 17 martie, Claudiu Lazăr, Schi de tură pentru toți în Vlădeasa.
🔴 30-31 martie, Claudiu Lazăr, Strategii de căutare în avalanșă, atelier cu produse Pieps.

 Pentru 2020 am pregătit deja o parte dintre turele noastre:
🔵 14-15 dec, Alex Dorolți, Strategii de căutare în avalanșă. Atelier în zona Pasul Prislop din M-ții Rodnei, despre teste și strategii de căutare în avalanșă, cu produse Pieps.
🔵 29 dec, Radu Vidra, Primii pași pe schiurile de tură, inițiere în schiul de tură, o zi în care vom învăța despre zăpadă, condiții meteo favorabile, alegerea locației, îmbrăcăminte tehnică, schiuri, clăpari, piei de focă, legături, înaintarea pe zăpada și coborârea în afara pârtiei.
🔵 29 dec-2 ian, Dinu și Marlene Mititeanu, Tură pe schiuri cu dormit 4 nopți în cort prin Munții Cindrel și Lotrului. Cu mașina până la Gura Curpătului, amonte de cabana Oașa - apoi pe schiuri spre vf.Cindrel- Șaua Șteflești- munții Lotrului până în pasul Tărtărău, de unde, tot pe schiuri, coborâre pe Transalpina înapoi la mașini. Total 53 km.
🔵 4 ian-11 ian, Radu Vidra, Schi pârtie/off pârtie Austria la Stubaital. Început de sezon pe un Resort dedicat schiorilor începători și medii, sau schiorilor care vor să experimenteze primii pași off-piste.
🔵 11 ian și 12 ian, Dinu și Marlene Mititeanu, Primii pași pe schiurile de tură, inițiere în schiul de tură, o zi în care vom învăța despre zăpadă, condiții meteo favorabile, alegerea locației, îmbrăcăminte tehnică, schiuri, clăpari, piei de focă, legături, înaintarea pe zăpadă și coborârea în afara pârtiei. Ture de câte o zi - cu plecare dimineața din Cluj și plimbări amonte de Buscat Schi Resort de la Muntele Băișorii.
🔵 31 ian-2 feb, Radu Vidra, Schi de tură pentru începători în Răcătău, tură ușoară de aprofundare pentru inițiați destinat trecerii de la schi de pârtie spre schi de tură. Ne vom orienta pe tehnici de avansare pe skiul de tură și tranziții, mai puțin pe coborâri.
🔵 8 feb-9 feb, Dinu și Marlene Mititeanu, Tură pe schiuri cu dormit în corturi. Traseul va fi după cum urmează - Buscat Schi Resort de la Muntele Băișorii până în pasul Prislop de dincolo de Muntele Mare și retur, cu dormit o noapte în corturi în Pasul Prislop.
🔵 13 feb-16 feb, Cotyso Igna, Memorial Cuxi 2020, tabără mixtă în Retezat. În cadrul taberei vom avea:
 Atelier schi-alpinism cu Radu Vidra destinat celor care vor să aprofundeze schiul de tură, abordarea unor pante mai abrupte, condiții alpine autentice, ascensiuni pe vârfuri și coborâri pe versanți. Obligatoriu kit avalanșa, colțari și piolet.
 Atelier schi de tură cu Radu Vidra, destinat începătorilor în sprijinul trecerii de la schi de pârtie spre schi de tură, orientat atât pe tehnici avansare - tranziții, cât și pe coborâri.
🔵 21-23 feb, Lucian Crișan, Tabără de schi de tură în Șureanu. Ascensiune pe vârfurile Cârpa și Vârful lui Pătru. Cazare la cabana Gențiana din Luncile Prigoanei în regim demi-pensiune.
🔵 27 feb-1 martie, Lucian Crișan, Tură de schi off piste sau schi de tură, Dragobrat - Ucraina. Tabăra de Schi de tură și schi off-piste la circa 1.700 m altitudine. Stațiune izolată și inedită deservită de sisteme de transport pe cablu ( teleschi și telescaun). Este necesar pașaport și kit de avalanșă pentru off-piste.
🔵 7-8 feb, Marius Florea, Atelier bivuac hibernal. Ne vom deplasa pe schi-uri de tură pe Vf. Muncelu Mare unde vom înopta și vom învăța despre camparea în sezonul rece. Tură cu taxă.
🔵 12-15 martie, Cotyso Igna, Tabără mixtă în Padiș. Atelier schi de tură pentru începători și ture pentru avansați în zona Padiș. Cazare la Cabana Cetățile Ponorului.
Acestea sunt cea mai mare parte dintre turele de schi din 2020. Acestea vor fi completate cu alte ture propuse pe grupul intern, atât ușoare cât și dificile cu dormit în corturi sau schi-alpinism unde echipa trebuie sa fie una de nădejde !
După cum se observă, avem de toate pentru toți, oricine este binevenit.
 Vă reamintim că suntem un ONG care promovează muntele și grija pentru natură, nu ture ghidate pentru bani, iar de toate beneficile se bucură doar membrii. Nu garantăm că toate turele de mai sus vor fi deschise pentru public, acest amănunt va fi comunicat ulterior de către colegii care organizează turele sau atelierele. Pe langă inițiere, suport și activități, beficiem și de prețuri reduse la o serie de magazine și la sălile de escaladă din Cluj.
 Procedura de înscriere/aderare în cadrul Clubului Alpin Roman Filiala Cluj a fost simplificată. În acest moment aderarea în club este „la liber”, nu mai este necesară experiența montană și recomandările unor montaniarzi, doar completarea unui simplu formular on-line. Poate adera orice iubitor de munte sau de natură, de inițiere și restul lucrurilor necesare ne vom ocupa noi gratuit.
 Pentru aderarea în Club se poate folosi direct formularul on-line: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSdKFrABDXOh1c6CM…/viewform…
 Avem pregătit deja pentru 2020 un program complex de inițiere pentru toate activitațile montane.

Distribuie acest pont, anuntă-ți prietenii iubitori de munte și natură despre oportunitatea aparută, aveți ocazia să fiți parte în cea mai veche comunitate montană din România, fondată în anul 1934.

Vom reveni curând în episodul 4 cu retrospectiva 2019 și calendarul 2020 pentru escalada, apoi vor urma alpinismul și MTB.

Departament schi.

Niciun comentariu: