luni, 23 decembrie 2019

Strategii de căutare în avalanșă, 14-15 decembrie

⚠️ Salvarea victimelor din avalanșă – acele 15 minute esențiale care pot decide viața unui apropiat sau coleg❗️


Pericolele pe munte iarna sunt mult mai mari iar abordarea zonelor alpine implică experiență, echipament, antrenament și pregătire mentală.
Avalanșele „răpesc” în fiecare sezon entuziaști în zone montane cu risc, astfel că ele reprezintă cel mai mare pericol pe munți iarna iar conștientizarea și cunoașterea avalanșelor o necesitate. În procesul de cunoaștere al avalanșelor avem două componente, prevenirea(evitarea) avalanșelor și cum supraviețuim unei avalanșe.


❄️ Calendarul CAR Filiala Cluj are programate multiple activitați de iarnă pentru membrii și simpatizanți iar parte dintre ele se desfășoară în zone cu risc de avalanșa, astfel în fiecare an avem planificate ateliere teoretice și practice destinate prevenirii sau salvării din avalanșă.
❄️ La începutul sezonului trecut am avut proiecția atelier a D-lui Dinu și Marlene Mititeanu „Cunoașterea și evitarea avalanșelor” curs teoretic în care am învățat legile de iarnă ale muntelui și „citirea” zăpezii.
În WE care tocmai a trecut, 14-15 decembrie timp de două zile, din inițiativa lui Alex Dorolți am avut un atelier cu număr limitat de participanți în zona Pasului Prislop din M-ții Rodnei, orientat spre a doua parte, cea de salvare a victimelor din avalanșă.
În cadrul unui astfel de curs învățăm de la profesioniști operațiunea de salvare din avalanșă cu victime multiple și unul sau mai mulți salvatori. Statistica spune că dacă nu ai murit din cauza unor leziuni, șansa de supraviețuire este de 90% dacă ești salvat în 15 minute și scade sub 50% dacă ești salvat după 30 de minute.
❄️ Sunt cunoscuți mulți supraviețuitori din avalanșe unde colegii de tură au reușit operațiunea de salvare în câteva minute. La atelier am învățat cum se va desfășura operațiunea de salvare în diferite scenarii cu victime multiple iar salvarea unui coleg din avalanșă este posibilă în max 15 minute dacă nu este îngropat la o adâncime mai mare de 1 m. Pentru acesta sunt necesare două componente: cel mai important pregătirea teoretică/practică a echipei și apoi kitul de avalanșă.


❄️ Kitul de avalanșă este format din trei piese:
 DVA, dispozitiv electronic detecție victimă
 sondă de avalanșă
 lopată


❄️ Pentru schiori și snowboard-eri offpiste au apărut în ultimii ani rucsacuri revoluționari cu Airbag care statistic demonstrează că cresc șansele de supraviețuire în avalanșă cu 98%. Funționarea se bazează pe principiul flotării datorită unui balon cu aer asemănător cu cel folosit în industria auto. Acest sac protejează zona capului, a gâtului și partea superioară a corpului. Airbagul mărește semnificativ volumul schiorului fără a-i mări greutatea. Șansele unui obiect voluminos și relativ ușor sunt mult mai mari de a rămâne la suprafață decât a unuia mic și compact. Densitatea omului cu airbag ca și corp este mult mai mică decât densitatea zăpezii înconjurătoare.


❄️ Datorită prezenței D-lui Gabriel Motica, reprezentantul firmei Maramontsport, am învățat metodica de salvare și am avut posibilitatea să testăm echipamente de top. Am intrat în contact cu produsele Pieps care au oferit o experiență impresionantă. Am testat comparativ multe modele și mărci de DVA-uri, am intrat în contact cu ultima gamă de DVA-uri Pieps - micro BT și pro BT, sonda electronică iProbe II și gama de rucsacuri cu Airbag electronici fară butelie (acumulator+pompă) care au reușit pană la 10 cicluri de umflare/dezumflare fară încărcare la priză.
❄️ Conștientizarea avalanșelor, pregătirea mentală și practică face posibilă salvarea victimelor. Folosind echipamente moderne, performante și un grup antrenat face posibilă intervenția în cele 15 minute esențiale pentru viața victimei.
⚠️ Nu vă aventurați pe munte în zone cu risc fără coechipieri antrenați și fără kitul de avalanșă ❗️
⚠️ Căutați "programul de activități 2️⃣0️⃣2️⃣0️⃣" al CAR Filiala Cluj, avem deja pregătite circa 80 de acțiuni, suntem la start cu activități de drumeții, schi, escaladă, alpinism, MTB, alergare montană iar procesul de aderare a fost simplificat ❗️

Niciun comentariu: