miercuri, 15 ianuarie 2020

Inițiere în mersul pe schiuri - Muntele Baișorii


Despre tura de inițiere în mersul pe schiuri de tură.


Filiala Cluj a Clubului Alpin Român a organizat -gratuit- o tura de inițiere în mersul pe schiuri de tură. Durata: două zile succesive în zona stațiunii Muntele Băișorii. N-a fost ”inițiere în schi de tură” cum s-a anunțat inițial, căci colegii Dinu și Marlene Mititeanu care au propus-o și condus-o ne-au precizat mai apoi că ei nu îi vor învăța pe participanți să schieze în afara pârtiilor, ci le vor da, le vor arăta și apoi vor exersa noțiunile elementare de folosire la mers a schiurilor de tură. Unii dintre participanți mai schiaseră pe pârtii, alții se urcau prima dată pe schiuri.
▶️ Legăturile: S-au explicat diferența dintre legăturile pentru schiul de pârtie și cele de tura, poziția walk/mers și poziția ski la legăturile Dinafyt, scărițele/înălțătoarele.
▶️ Dificultăți la fixarea clăparilor în legăturile tip Dinafyt, cauze, remedieri.
▶️ ”Focile”: montarea, demontarea, împachetarea și stocare a ”focilor”. Diferitele sisteme de foci,(cu adeziv, tip Geko, cu ”păr” sintetic, cu mohair).
▶️ Clăparii: Diferența dintre clăparii de pârtie și cei de tură, poziția walk/mers și poziția ski a clăparilor de tură. Cum trebuie aleși, cum se termoformează cismulița, cum și unde se poate modifica la nevoie carcasa (boot-feeting).
▶️ Rucsacii de tură: Volumul lor să permită respectarea noțiunii de ”estetică a mersului pe munte”: în ei să încapă hainele ce le dezbracă respectivul, pentru a nu merge cu ele legate de mijloc sau atârnate inestetic de rucsac.
▶️ Mersul: pașii alunecați, cu schiurile mereu în contact cu zăpada. Urcarea pe pante cu înclinație diferită, folosirea ”scărițelor”.
▶️ Întoarcerea/”conversiile” de pe loc și din mișcare. Evitarea pe cât posibil a zonelor cu zăpadă zgrunțuroasă care uzează mult focile.
▶️ Căderile, redresarea/ridicare (schiurile perpendicular pe pantă).
▶️ Coborârea cu focile, coborârea unor pante line fără foci. Frânarea ”în plug”.
▶️ Bețele: Fixe, telescopice. Avantaje, reglarea lungimii lor la urcări/coborâri, traversări. Folosire: cum se întroduc mâinile în curelușe/dragoane. Necesitatea ca în zone cu risc de cădere să se înainteze cu mâinile scoase din dragoane.
▶️ Câteva noțiuni despre îmbrăcăminte și alimentație-hidratare, de protecția tegumentelor și buzelor contra razelor solare munte (cremele Piz Buin, 8882, și altele), hipotermie, site-uri meteo, istoria schiului, povestiri, întâmplări...


▶️ Trasee:
Sâmbătă: s-a plecat pe schiuri de la Buscat Ski Resort unde s-au lăsat mașinile pe drumul spre Muntele Mare. În zona Văii Podurilor s-a efectuat o buclă prin zona care vara e mlăștinoasă și retur pe același traseu. Din zona numită Colțul Rotund, de unde nu mai urmau urcușuri, s-a coborât fără foci.
Duminică: Din parcarea Buscat Ski Resort, s-a plecate spre aval, pe drumul secundar care ocolește vf.Buscat prin nord-vest, prin Poiana Buhuia, pe la Izvorul Găbrienii și apoi pe drumul de culme ce coboară lin până în Poiana Găbriana. De acolo, la dreapta pe alt drum -orizontal- până în Poiana Crinț, de unde s-a cotit la dreapta în urcare spre înapoi. De data asta, din poiana Buhuia am urcat până în vf.Buscat. Sub supraveghere toți participanții și-au scos focile, și-au fixat legăturile și clăparii în poziție de coborâre și am coborât pe pârtie, mai toți în viraje.
▶️ Participanți:
Dintre cei vreo 30 înscriși inițial, au fost 14 sâmbătă 11 ian și 13 în ziua de duminică 12 ian. dintre care: 7 membri CAR, ceilalți non-CAR. 7 în ambele zile, 9 numai sâmbătă, 8 numai diminică ( sunt incluși aici și cei doi ”instructori”).
▶️ Felicitări
și mulțumiri participanților, vă așteptăm la inițiere și la perfecționate în schiul de tură ținute de colegii Radu Vidra, Marius Florea, Alina Cîrja și alții, precum și la alte activități ale Clubului nostru.Vedeți calendarul cu activitățile propuse :
https://calendar.google.com/calendar/embed…
Iar dacă doriți vă așteptăm să deveniți membri :
https://www.carclujuniv.org/…/cum-devin-membru-al-car-filia…


Coord. Dinu și Marlene Mititeanu

Niciun comentariu: