luni, 13 ianuarie 2020

Retrospectiva 2019/promo 2020, episodul 4 - Escalada


Activitățile de escaladă din 2020 și retrospectiva 2019, colaj de imagini și evenimente;


Escalada este un sport care solicită și dezvoltă în același timp foarte multe grupe musculare, necesitând forță, flexibilitate și tehnică. Aceasta presupune ascensiunea cap de coardă a unui traseu, utilizând în exclusivitate prize naturale (asperități ale stâncii), devenind forma cea mai pură de contact între om și stâncă și modul cel mai elegant de ascensiune a unui traseu. Chiar dacă este considerată un sport extrem și este văzută în general ca o activitate riscantă, escalada este un sport mult mai sigur decât se crede, atâta timp cât cel care o practică are niște noțiuni de siguranță și este foarte atent atunci când utilizează echipamentul. Chiar dacă a apărut mai târziu la noi în țară și inițial erau puțini sportivi care o practicau, aceasta capătă încet amploare și își adună tot mai mulți adepți. 


În cadrul Clubului Alpin Român, avem o comunitate de câțiva cățărători mereu bine dispuși și încrezători unii în ceilalți, dar și în forțele proprii, bucuroși de fiecare dată când cineva nou li se alătură. În anul 2019 am avut diverse activități de escaladă, de la antrenamente la sală și seri de film la ieșiri la stâncă de mai multe zile. Am avut atât ture de inițiere, pentru începători, cât și ture mai complexe în zone consacrate pentru escaladă în lume. Am încercat să ne cățărăm pe diferite tipuri de rocă pentru a ne dezvolta abilități noi și progresul și-a spus cuvântul. Printre activitățile de escaladă pe care le-am desfășurat în cadrul CAR se numără:
📍 30 ian - Aida Tincu & Șerban Groza - Seară de film pentru stimularea motivației la început de an
📍 21-25 feb - Aida & Șerban - Finale Ligure, Italia, o zonă importantă pentru escaladă în lume
📍 6 Apr, Lucian Crișan, Escaladă în Cheile Aiudului, Poligonul Hard Rock
📍 18-19 mai - Aida & Șerban - Escaladă pe față căzută - Rimetea
📍 1-2 iunie, Șerban Groza, Limpedea și Piatra Vlaicului, escaladă pe andezit
📍 8-9 iunie - Aida & Șerban - Creasta Cocoșului și Limpedea
📍 19 iunie - Aida Tincu - Seară de film
📍 14-17 iunie - Aida & Șerban - Moroeni
📍 27-30 iunie - Cotyso Igna - tabăra de escaladă Rarău
📍 6- 7 Iulie, Lucian Crișan, Campusel, Poligon Stanca Boschetarului
📍 12 iulie, Aida, Șerban și Lucian Crișan - seară de escaladă și bouldering la Skai Urban Crag
📍 12-13 iulie - Anca Brișan - tabăra de vară pentru copii ’Foaie verde de molid, educatie is what I need’’ sub umbrela cauzei msg Maraton Apuseni. Evenimentul se desfășoară în localitățile Băișoara și Cheile Turzii, cu spijinul Consiliului Județean Cluj, Serviciului Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj, Asociația Preventis, Școala «Mircea Luca » din Băișoara, Transylvania Mountain Festival și Radio Cluj.
📍 26-28 iulie - Aida, Șerban și Lucian Crișan - tabăra de escaladă Osoi
📍 4 august - Lucian Crișan - Rachitele, Poligonul din amonte de Cascada Valul Miresei
📍 vara 2019 - Lucian Crișan - Escalada in cheile de lângă Cluj, 10 iesiri spontane în timpul săptămânii, după serviciu
📍 18- 22 septembrie - Lucian Crișan - Escaladă la Băile Herculane
Pentru anul 2020, am pregătit deja câteva activități și unele sunt încă în pregătire. Enumerăm mai jos câteva dintre ele:
📌 27 decembrie 2019 - 3 ianuarie 2020 -Aida & Șerban - Revelion la stâncă - Malta
📌 14 ianuarie - Lucian Crișan - Inițiere în escaladă la panou (inițiere si verificarea cunoștințelor de escaladă manșă la panou: echipament necesar, nodul 8 cu urmărire, verificarea partenerului, filarea în maniera top-rope)
📌 15 februarie - Simona Bostaca - Workshop de filat indoor
📌 18 februarie - Lucian Crișan - Aprofundare cunoștințe escaladă la panou (atelier adresat celor care vor sa invete mersul cap coarda la panou/stanca. Se trec în revistă folosirea buclelor echipate, filarea unui partener în regim lead, norme de siguranță)
📌 30 aprilie - 3 mai - Simona Bostaca - Weekend prelungit în Cheile Bicazului, escaladă și alpinism
📌 1-3 mai, Mihaela Constantinescu - „Livezile din Cheile Ceții”. Tură pentru copii mici și mari în Trascău. Campare în tabără copilărească, joacă în pârâu, cătărare la Băile Romane, tură trekking & alergare la narcise pe Piatra Ceții și Tecșești.
📌 8-10 mai - Aida, Șerban și Lucian - Inițiere în escaladă la stâncă
📌 25 iunie - Cotyso Igna - Tabăra de cățărare Rarău - Pietrele Doamnei - Tabără mixtă, de cățărare (începători si avansați) și drumeție
📌 18-19 iulie - Simona Bostaca - Escaladă la Ampoița
📌 8-9 august - Lucian Crișan - Escaladă la Vălul Miresei, Răchițele
📌 11-12 septembrie - Claudiu Lazăr - tabără de escaladă la Ampoița


Departament escaladă.

Niciun comentariu: