duminică, 19 ianuarie 2020

Revelion la stâncă, Malta

  Privesc în urmă cu bucurie la tura din Malta, pare că a trecut o veșnicie, deși ne-am întors doar de o săptămână, deja ne e dor și ne gândim unde să mai mergem.


        Tura din Malta am gândit-o inițial pentru câteva zile, apoi, verificând zborurile ne-am întins la o săptămână și în cele din urmă, comparând prețuri și oferte, am ajuns la 2 săptămâni (27 dec. - 10 ian.).


 Ne-am închiriat o căsuță de 6 locuri în sudul Maltei și aceasta a fost mereu plină - la mijloc 2 colegi au plecat și au venit 2 prieteni, non-CAR. Ne-am cățărat mai ales la falezele sudice, însorite, dar am vizitat și câteva faleze din nord. Peste tot ne-a surprins aderența stâncii, cred că nu am găsit niciun traseu lustruit. Cel mai mult timp am petrecut la Garden of Eden, aici erau cele mai multe stalactite (tufas) și fiind în grotă, eram feriți de vânt. Am mai fost la Wied-Babu, Ghaar-Lapsi, Victoria Lines și Mosta Valley - aceasta din urmă e o zonă nou bătută, o vale cu faleze de o parte și de alta a văii, unde se pot găsi trasee pentru toate gusturile - și mai ușoare și mai grele, și la soare și umbrite. Ca și siguranță, traseele erau destul de des bătute, bine gândite, cele mai vechi erau înnoite, nu am găsit spituri ruginite nicăieri, unele aveau topuri rapide, cu carabiniere cu filet, altele erau cu inel.
        Ne-am bucurat să vedem că unii colegi începători au început să se dea cap de coardă, am sărbătorit grade noi cățărate de alții. Unii dintre noi și-au găsit un proiect pentru care să se antreneze mai mult, altora le-am deschis apetitul pentru a explora faleze noi din afara țării.
        Vremea a fost foarte bună, ideală pentru cățărat - maxime între 13-16 grade C, minime 8-10 grade, a plouat puțin doar într-o seară. Vântul era destul de puternic în oraș, dar falezele erau ferite majoritatea.
        Costurile totale au ajuns la aproximativ 1300 de lei/persoană/2săptămâni (cazare 800 de lei/2săpt, transport: 300 de lei avion dus-întors+bagaj de cală, 200 de lei abonament pe transportul în comun/2săpt) + mâncare - prețuri puțin mai mari decât în România.

        

        
Au participat:
- Aida Tincu
- Șerban Groza
- Andrei Budică 
- Vladimir Roman
- Dorin Bernat - prima săptămână
- Ioana Bunea - prima săptămână
- Marius Popescu - non-CAR, a doua săptămână
- Miluța Bordean - non-CAR, a doua săptămână
- Ioana Lomnasan - a reușit să stea cu noi doar 3 zile

Pentru poze, vă invit să accesați albumul de pe fb aici.


Mulțumesc pentru atenție celor care au ajuns aici și să ne vedem cu bine în următoarele ture!

Aida Tincu

Coord. Aida Tincu și Șerban Groza

Niciun comentariu: