joi, 20 februarie 2020

Tură pe schiuri cu dormit în corturi, Rodnei


Dormitul în corturi iarna pare o provocare chiar și pentru oameni familiarizați cu muntele în condiții de vară. Cu echipamentul potrivit și folosind trucuri termice de sezon, experiența în cort iarna poate fi una deosebit de plăcută și confortabilă.


În fiecare sezon avem în calendar sau în cerc restrâns ture cu cortul pe zăpadă, de fiecare dată fiind printre cele mai memorabile ture din an. Ai preocupări care în condiții de vară nu se regăsesc: ce echipament ai nevoie, cum te "lăfăi" în cort la 17 grade când afară sunt -14, cum procuri apă când totul este alb și surse nu există, cum alegi și pregătești locul de cort, cum alegi meniul pentru hotelul cu stele, plus altele care ar putea fi înșirate aici.
Schiul de tură ne permite o deplasare eficientă pe zăpadă iar o combinație între mersul pe schiuri și dormitul în corturi oferă o autonomie excelentă pe munte folosind resurse proprii. Pot fi făcute traversări montane și trasee care ar putea însuma câțiva zeci de Km și mai multe nopți în zăpadă.
⚠️ Conștientizarea pericolelor iarna este vitală, astfel ca orice aventură pe munte va trebui facută doar în prezența oamenilor de munte experimentați. Ne mândrim cu colegii noștri inimoși care ne învață cum să ne acomodăm cu muntele. În CAR se regăsește o atmosferă în care primează amiciția, iar cei noi sunt sprijiniți și îndrumați de către cei cu experiență, în majoritatea cazurilor gratuit.
📷 Galeria a fost realizată la ultima ieșire din WE 8-9 februarie, o tură de iarnă pe schiuri cu dormit în corturi. A avut loc în M-ții Rodnei, cu plecare din Pasul Prislop. Ne-am deplasat pe schiuri cu bagajele mari pâna în Poiana Știol, unde am amplasat tabăra de corturi. De acolo am plecat în două plimbări fără bagaje, sâmbătă am facut un circuit până la Lacul Știol, am admirat Gărgălăul și Musceta, iar duminică am facut o plimbare prin Căldarea Cailor și urcare pe Piciorul Cailor. De pe Muntele Cailor am avut o deschidere superbă spre M-ții Maramureșului și o parte din Creasta Rodnei, am admirat de aproape Vf Puzdrele, Laptele Mare, Galațului cu Pietrosul în fundal.


Mulțumim coordonatorilor Dinu și Marlene Mititeanu care în fiecare an ne împărtășesc din experiența lor împreună cu alți colegi care susțin programul de activități din 2020.

Niciun comentariu: