marți, 3 martie 2020

Schi de tură, M-ții Șureanu

Chiar dacă avem o iarnă săracă și suntem în criză de zăpadă, pe munte se pare că găsim un strat suficient pentru a ne susține turele programate în calendar.


În WE 21-23 februarie am avut planificat schi de tură în M-ții Șureanu. Acești munți sunt mai domoli cu puține abrupturi și creste stâncoase, astfel că găsim condiții excelente pentru practicarea skiului de tură. Urcările sunt mai line iar coborările suficient de înclinate pentru o experiență completă. Riscul de avalanșă este și acesta unul redus.
Iată o scurtă relatare a coordonatorului de tură, Lucian Crișan:
 „Ziua de sămbătă am pornit de la Cabana Gențiana din Luncile Prigoanei, am plecat 13 drumeți, 12 pe ski de tură și o persoană pe splitboard. Planul inițial era sa facem un circuit spre Vârful lui Pătru, însă ceața de dimineață ne-a determinat să urcăm și să coborâm pe aceiași cale. Powderul găsit la izvoarele Cugirului și timpul extra pe care l-am avut să explorăm zona, ne-a confirmat intuiția. Traseul a fost următorul: Cabana Gențiana- Pârâul cu Nisip- Stâncile din Sașa- Vârful lui Pătru- izvoarele Cugirului și retur pe la Stânci. În total aprox 15,5 km cu 1.000 m dif de nivel. Pentru că zăpada pe Vf lui Pătru era spulberată, am preferat sa facem câteva coborâri în powderul de la izvoarele Cugirului. O coborâre interesantă a fost și pe lăsătoarea(poiana) de sub stâncile din Sașa. Spre seară am coborât spre cabană, obosiți dar fericiți.
Duminica aveam în plan să urcăm pe Vf. Șureanu și să coborâm de pe Vf. Cârpa, cu baza de plecare în Poarta Raiului. Vântul puternic însă ne-a îndemnat să explorăm poiana de sub Cârpa, ferită de vânt și cu pante interesante. După un scurt popas la stâna de sub vârf la cota 1.800 m, am încercat coborârea pe zăpada ortopedică, total diferită de cea de sambătă: era grea, "apoasă" datorită vremii. Chiar și așa am coborât fără incidente majore. De data aceasta am fost 9 oameni și am parcurs 8 km cu 500 m dif de nivel „

🛏 Am fost găzduiți de Cabana Gentiana- Sureanu din Luncile Prigoanei unde am găsit condiții bune și multă ospitalitate din partea gazdelor, Radu Ichim și soția Cristina, cărora le mulțumim pentru căldura cu care ne-au primit, Radu de altfel un om de munte încă în activitate care ne-a relatat povestiri despre trecutul alpinismului în Romania.

Vom reveni cu plăcere în Șureanu și la Cabana Gentiana- Sureanu.

Departament schi.

Niciun comentariu: