luni, 6 iulie 2020

Culmi, rhodo și lacuri Făgărășene


🥴“Mi se face rău de atâta roșu” spunea în glumă o colegă de tură într-un moment de încântare după ce ore în șir a rămas hipnotizată de frumusețea peisajului colorat de abuldența rhodo aflat la apogeu.


 Am fost norocoși cei care ne-am înscris în tura pe culmile Făgărășene. Vremea a fost excelentă, deși ne așteptam la ceva picuri vineri și duminică, prognoza nu s-a adeverit, astfel că câțiva nori ne-au ținut umbra iar vremea a fost plăcută. Suntem norocoși mai ales că încă îl mai avem în putere pe colegul nostru D-l Dinu Mititeanu care la onorabila vârstă de 81 de ani ne mai oferă ture memorabile, acel gen de ture din care te întorci mai bogat, pe care nu le parcurgi doar cu picioarele.

 După cum probabil știți, filiala Cluj a CAR a luat ființă în anul 2005 iar până în prezent cele mai multe realizari montane ale CAR la Cluj se datorează D-lui Dinu. Astfel de oameni ne ridică ștacheta, ne inspiră și ne dau forța interioară pe care o vom avea mereu în CAR pe munte.

 Ne-am adunat trei mici grupuri 6+6+2, acei doi fiind doi colegi CAR-iști din București. Ne bucură faptul că în fiecare an suntem însoțiți și de colegi de la alte secții CAR din țară, pe care îi așteptam cu drag și cu drepturi depline în orice eveniment programat în calendar.
Tura a fost planificată pe durata a trei zile, astfel că seara de joi ne-am adunat la Schitul Ioan Botezătorul, aflat amonte de satul Breaza de la poalele Făgărașului. De acolo am urcat pe culmi pe la fosta cabană Urlea, prima destinație fiind Muntele Moșuleței. De acolo începeam să avem primele vederi asupra culmii Trăsnita-Cațaveiu la vest iar apoi Zârna și Vf Izvorului/Langa la sud și est. Imediat ce ieșim în gol alpin pe Șleaul Moșuleței ne dăm seama că am prins rhodo la apogeu iar culmile care se deschid prind acel roșu specific perioadei. “Amețiți” de culoare și de poveștile D-lui Dinu nici nu realizăm cum am coborât roșia Față a Urlei și ajungem la baza Căldării Urlea unde Marlene ne propune un loc de cort excelent, sub Lacul Urlea pe malul unui braț al Pârâului Urlea. Acolo ne instalăm tabăra de bază pe care o vom strânge abia la sfârșitul turei când vom face cale întoarsă spre mașini iar până atunci vom pendula cu bagaje ușoare în nordul și sudul crestei principale sau mici circuite de la corturi pe marcaje sau în afara acestora, asemănător turelor “Făgărașii, mai altfel” ținute în trecut de către Dl Dinu și pe care intenționăm sa le reeditam de la anu. 

  Vineri mai facem un circuit pe creastă, Vf Somnului - Vf Urlea iar apoi coborâm prin Portița Lacului unde “rusul” nostru salvamontist Serghei Suslov ne învață o tehnică de traversare a unor limbi de zăpadă expuse cu ajutorul bețelor de trekking. Vizităm căldarea și refugiul Urlea apoi ne întoarcem la corturi.
  Sâmbătă facem un circuit mai lung, de o parte și alta a crestei principale, în mare parte la vedere în afara marcajelor. Pornim de la corturi pe la Lacul Urlea de unde urcăm pe o brână până în Șleaul Leaotei. De acolo mergem pe curba de nivel pe sub Vf La Fundu Bândei urmat de urcarea pe Vf Dara unde facem pauza de mic dejun. De pe Dara facem doi pași pînă pe Hârtopu Darei apoi continuăm pe culme până pe Vf Mușetescu. De pe Vf Mușetescu începem coborârea pe piciorul estic până unde poate fi parcurs, în capăt fiind un perete abrupt care oferă vizibilitate panoramică asupra lacului Scoica. Urmează apoi fascinantele Căldări Hârtoapele și vizitele la lacuri. Începem cu Lacul Roșu apoi Scoica, Geamana de Jos și Geamana de Sus, am admirat îndelung și Tăul Mioarelor, recordul de altitudine din munții noștri. De la Gemene urcăm în culme și revenim din căldările sudice în creasta principală sub Vf Leaota apoi mergem puțin în creastă până în Curmătura Zârnii de unde începem coborârea în căldări nordice, partea inferioară a Căldării Urlea de unde facem o ușoră urcare la pas pe firul pârâului, printre floricele colorate. În aceste prime două zile am avut munte pe săturate, cum zice Dl Dinu “am mers pe săturate”, iar ultima zi duminica am avut dezlegare să “dormim pe săturate” plecarea a fost la ora 10:30 nu la 5:30 cum am procedat în primele doua zile. Distanța totală parcursă a fost de circa 41 km iar diferența de nivel pozitivă de aprox 3.900 m.
😌 O tură faină și mai ales prezența onorabilă a D-lui Dinu împreună cu Marlene care sper să ne poată purta pe cat mai multe culmi în continuare, vom avea nevoie de suportul, sfaturile și experiența dânsului în anii care vor urma când vom organiza din ce în ce mai multe activități datorită faptului că devenim din ce în ce mai mulți, de la o zi la alta.

Mulțumim Marlene și D-le Dinu !

𝐃𝐞𝐩𝐚𝐫𝐭𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭 𝐃𝐫𝐮𝐦𝐞𝐭̦𝐢𝐞 𝐂𝐀𝐑 𝐅𝐢𝐥𝐢𝐚𝐥𝐚 𝐂𝐥𝐮𝐣.

Un comentariu:

Unknown spunea...

o relatare plina de acuratete,
felicitari