luni, 13 iulie 2020

Drumetie in sudul Pietrei Craiului

Inca de anul trecut ma gandesc si fac in calendarul CAR propunerea de a merge in zona de sud a Pietrei Craiului, pe trasee marcate pe care ajung mai putini iubitori de munte. E adevarat ca zona inalta, asa numita creasta a Pietrei Craiului (de la varful Turnu la saua Funduri), atrage prin adrenalina ca si traseele din Peretele Vestic, dar Muntele (in cazul de fata exista femininul Craiasa!) are de oferit mult mai multe, de la Bran la Podul Dambovitei (pe lungimea crestei) si de la soseaua Bran-Rucar la Tamasul Mare pe directia est-vest. Cu traseele gandite in circuit din zona cabanei Brusturet, pornim la drum cu detaliile tehnice :).

Colegi de tura (doar in gluma exista sefi, coordonatori, organizatori, toti suntem egali, lista in ordinea din tabelul de organizare): Cezar Partheniu, Ioana Sarbu, Geta Oltean, Radu Nutu, Iren Bognar, Ovidiu Motioc, Raluca Motioc, Sofia Motioc, Clara Ceteras, Laura Motioc, Leny Kricsfalussy, Ciprian Ciobotaru, Iris Ciobotaru, Dana Man, Mircea Sibana, Alin Sand, Radu Cozma, Debora Ungureanu, Ana Maria B.-Hana) (membri CAR sau simpatizanti). Lista era mai mare, unii s-au retras intre timp (cum de altfel se intampla mereu, sper sa veniti cu noi in alte ture). Am reusit evident distantarea sociala.

Radu cu Iren sunt mai devreme in zona si joi dupa-amiaza vin si ma iau din Busteni si mergem pana in zona cabanei Brusturet (multumiri!), mai intai pe drumul recomandat prin Podul Dambovitei si apoi, dupa o intoarcere pentru ceva "cadouri" (uitate pe drum) pe fainul drum din Fundata prin satele Sirnea si Ciocanu (pe care il recomand seara si celorlalti colegi). Vineri avem zi-bonus (ziua de vineri, 10 iulie, este destinata drumului pana la zona de campare) si ne hotaram ad-hoc ce trasee vom parcurge. Pe scurt urcam de la Brusturet pe CG prin cheile Vaii Seci a Pietrelor pana in saua Grind (pauza de masa) si apoi pe BA urcam la refugiul Grind si mai departe pe BR pana pe varful La Om/Piscul Baciului. De notat ca am plecat la 10.00, fara un program fix! In zona refugiului Grind e multa lume si doar doi baieti vor mai urca spre varf. Multi coboara sau se relaxeaza in zona refugiului! Pe varf (2238m) si zona de creasta e destula lume si, cum sunt ceva nori mai reci, propun sa mancam de pranz la refugiul Grind (si pentru a vedea inceputul traseului Friedrich Deubel-"La lanturi"). Avem surpriza ca un pui de capra neagra (maronie) sa ne dea ocol la 5-25 de metri cat mancam acolo! Deci mai mult poze decat mancare :)! La intoarcere aleg, pentru variatie, sa coboram pe traseul de iarna pe Coltii Gainii pana la refugiu si apoi pe acelasi drum pana la Brusturet. Venisera Ciprian cu Iris si Hana, pana seara (circa 23.30) vin toti colegii de tura.
Sambata, la ora 8.00 (plus toleranta academica) pornim pe marcajul TA pe drumul forestier pana la cabana Pietricica si mai departe pe drum si apoi pe poteca marcata pana la stana Pietricica. Multe poieni, ceva pauze normale, povesti... Dupa o pauza de gustare si descrieri la stana Pietricica schimbam marcajul in TR spre nord. Prin padurea cu multi copaci cazuti avansam, in mai multe grupuri, pana pe varful Pietricica unde avem o pauza de odihna, masa si peisaj. Si prajitura/tort adusa de Dana :)! Lasam aici o frumoasa floare de colt si pornim mai departe prin poieni si apoi padure spre saua Funduri. E punctul cel mai inalt de pe traseul propus. Pentru cei cu adrenalina propun urcarea pana pe varful Funduri si inapoi. Sunt 6+1 care urca (au peisaje de vis de sus, nu se mai lasa coborati:)! ), restul ii asteptam la intersectia marcajului TA cu CR (sub refugiul Funduri). Dupa vreo 40 de minute ii anuntam prin telefon ca incepem sa coboram si ne vor ajunge din urma. Coboram prin poiana Funduri (de sus) pe TA si apoi dreapta pe BA spre poiana Funduri (de jos). Poteca se pierde prin niste hatasuri de oi inainte de a iesi in poiana Funduri! In partea de jos a poienii ne prind colegii din urma si coboram prin padure, pe culmea Padurii/Muchia lui Stinghie. Ajungem la corturi putin dupa ora 19.00! Seara cu masa, povesti si jocuri de carti (whist).Duminica, la ora 8.00 (plus doua sferturi academice :) ) pornim prin Cheile Vaii Seci a Pietrelor spre poiana Grind (marcaj CG). La intersectia cu marcajul CA ("La pod") facem regrupare si impartire pe trasee. 6+5 colegi merg pe "tura lunga" (CG pana in poiana Grind, TA pana la intersectia "La table", BR prin saua Joaca pana in Curmatura Groapelor, coordonator adjunct :) Ovidiu Motioc; peisaje de vis, pauze, fragute multe!). 6+2 colegi (copiii/tinerii, Raluca, Ciprian si cu mine) scurtam pe drumul forestier si marcaj CA pana in Curmatura Groapelor si apoi pe CA (poieni, peisaj idilic, foarte multe flori, multe fragute) spre satul Ciocanu si BG spre Brusturet (si colegii de pe "tura lunga" vor reveni pe aceleasi CA si BG din Curmatura Groapelor la Brusturet). Ajungem aproximativ la aceeasi ora la corturi (14.40 noi, 14.50 cei de pe "tura lunga") cand da o rapaiala de vreo 10-15 minute de ploaie si apoi ne lasa sa strangem corturile inainte de plecarea spre casa. 


Multumesc mult lui Ciprian pentru drumul spre casa si tuturor colegilor pentru (re)vedere si tura. Sperand ca v-au placut locurile "mai altfel" din Crai, sa ne revedem cu drag in alte ture!

Pe blogul personal va aparea mai tarziu povestea cu si mai multe detalii :)!

Cu mult drag, al vostru (cum se scria odinioara in scrisori:) ), 

Cezar Partheniu 

Niciun comentariu: