luni, 6 iulie 2020

Printre picuri de ploaie în M-ții Rodnei.


  𝐃𝐫𝐮𝐦𝐞𝐭̦𝐢𝐞 𝐥𝐚 𝐫𝐡𝐨𝐝𝐨𝐝𝐞𝐧𝐝𝐫𝐨𝐧.

 🙄Titlul turei propuse de către Geta în M-ții Rodnei nu a fost tocmai corect, aceasta nu datorită faptului că am fi mers în altă parte. 😁

  •  În primul rând lipsa Rhododendronului, dacă altă dată în această perioadă M-ții Rodnei erau roz, acum am găsit doar câteva tufe izolate, în general la altitudini sub 2.000 m. În partea superioară tufele par afectate grav de îngheț, au culoarea  frunzelor schimbată și sunt fără boboci, iar în alte zone mai sunt încă în faza de boboc, acestea vor înflori în următoarele două săptămâni.
  • În al doilea rând vremea. La prima vedere pare că prognoza meteo nu ar permite desfășurarea unei activități montane în creste și zonele superioare. După cum vă spuneam așa pare, în ziua de astăzi ne bucurăm de aportul tehnologiei și în domeniul montan, astfel că ne putem bucura de o varietate incredibilă de echipament performant și suport meteo în timp real cu ajutorul unor aplicații meteo tip radar, foarte utile, care ne ajută să evităm a fi surprinși de situații meteo dificile și periculoase după cum veti afla în continuare. În perioada 18-21 iunie Geta ne propune în calendar o tură rhodo, care a planificat parcurgerea în ritm lent și dificultate medie, în trei zile, a traseului din Pasul Rotunda până în Borșa conform descrierii din evenimentul FB.

 Ne-am adunat câțiva doritori care ne-am organizat în două mici grupuri 6+5+1, acel +1 fiind un cățel negru de stână care a preferat să vină cu noi în drumeție, lăsând oile în grija ciobanului. Seara de joi ne-am regrupat în Pasul Rotunda, unde am montat corturile în zona refugiului.


 Dimineața următoare ne-am trezit devreme iar în jurul orei 6 am pornit în tură. Pană în Șaua Gajei am avut o prima repriză de picuri de ploaie timp de circa 15 min iar de acolo am avut o prima vedere asupra Ineului.


Am început să luăm în calcul o modificarea a traseului propus datorită lipsei de vizibilitate pe Vf Ineu, astfel că ritmul nu a mai fost unul lent și am renunțat la pauzele lungi și abordarea vârfului.


Ajunși la refugiul de sub Ineu a fost luata decizia de a lungi și accelera ritmul, astfel că destinația primei seri nu a mai fost limba de sub Coasta Netedă ci Șaua Gărgălău. Până acolo am fost surprinși și de ploicică ceva mai consistentă de intensitate mică, însă de durată, circa o ora și jumătăte, undeva prin zona Vf. Omului. Odată ajunși în Șaua Gărgălău ne-am instalat acolo și am făcut planurile pentru ziua următoare. Aveam două variante, prima continuarea turei în creastă iar noua destinație pentru ultima noapte să fie Tăurile Buhăescu sau coborâtul în vale prin Poiana Știol. Datorită faptului că radarele meteo ne arătau o înrăutățire substanțială a vremii și cațiva colegi de tura au fost puțin neatenți cu vremea, am ales varianta a doua. Astfel ziua următoare am pornit la vale, am vizitat lacul Știol iar apoi am coborât în Stațiunea Borșa pe la Cascada Cailor. În timp ce am savurat preparate culinare excelent gătite la o terasă, șoferii au recuperat mașinile din Pasul Rotunda și au transferat câinele înapoi la domiciliu.
O tură excelentă în care mulți participanți au avut ocazia să afle lucruri noi despre limitările echipamentului, folosirea corectă și eficientă a straturilor, împachetarea bagajului pe vreme ploioasă, montare/demontare corturi pe ploaie și cel mai important, un peisaj deosebit preferat de către fotografi cu perspective unice cu „efecte speciale” pe care nu le întâlnim pe vreme bună. Distanța totală parcursă a fost de circa 32 Km cu o diferență de nivel pozitivă de 1,500 m.

 Poate un titlu corect al turei ar fi fost „M-ții Rodnei în nori printre picuri de ploaie”, o tură în care participanții au avut parte de o experiență plăcută, din alt film față de cel descoperit aseară la știri când Borșa a fost inundată de ploile torențiale de aproape 24 de ore pe care le-am văzut și noi, doar pe radarele meteo, din timp. 😉


𝗗𝗲𝗽𝗮𝗿𝘁𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗗𝗿𝘂𝗺𝗲𝘁̦𝗶𝗲 - 𝗖𝗔𝗥 𝗙𝗶𝗹𝗶𝗮𝗹𝗮 𝗖𝗹𝘂𝗷.

Niciun comentariu: