joi, 6 august 2020

Cu bicicleta pe malul mării

 Vine câte un moment în care dedicăm timpul liber călătoriilor sau familiei pe lângă activitățile uzuale pe munte, la stâncă sau cu bicicleta. Necesitatea de a îmbina muntele cu alte activități apare în special în cazul familiștilor cu copii, cei mici nu servesc” numai munte astfel că suntem nevoiți să le oferim un meniu” diversificat care să includă joacă și relaxare. Astfel a venit inițial ideea acestei ture cu bița, care ulterior am introdus-o experimental în calendarul clubului pe langă celelalte ture planificate în calendarul departamentului de MTB.

 După ce am parcurs în particular aceste trasee pe malul mării am observat că pedalatul prin locuri sălbatice se îmbină perfect cu baia în mare și relaxarea mai ales în contextul medical actual. Este fain și trezitul dimineața din cort pe plajă lângă mare.

 Zis și făcut, la invitație au răspuns 11 bicicliști care ne-am dat întâlnire pe plaja Tuzla. Acolo am ales un loc mai retras și destul de vast pe o pajiște în care am fost doar noi, în imediata vecinatate a mării, cu un frumos sea-view. O parte dinte noi am sosit de pe munte, o tură prin Ciucaș, iar după biciclitul la mare am mers din nou pe munte, în Bucegi. Se leagă bine astfel de combinații, mai ales cu munții aflați la mare distanță de Cluj în drumul spre Mare sau Deltă.

Am ajuns cu toții după lăsarea nopții iar cu tehnologia de azi este floare la ureche a naviga prin locuri necunoscute. Am trimis locația șoferilor și ne-am reunit toată trupa, am instalat tabăra de corturi iar dimineața prietenii mei au descoperit Marea, cu un prim răsărit pe vreme bună. După ce am savurat cafeluța la răsărit am strâns tabăra și am făcut bagajele pentru plecarea în tură. La o astfel de tură bagajele sunt ușoare, traseul se parcurge în pantaloni scurți iar pentru noapte este suficient cortul sau sacul bivuac împreună cu un polar, sac pijama sau un prosop mai mare. Nu transportăm echipament de ploaie și nici mâncare.

 Am început explorarea țărmului Mării Negre, prima porțiune de traseu a  fost una de încurajare și de testare a condițiilor de pedalat fără bagajul de dormit, astfel că am parcurs o distanță dus-întors de circa 22 Km până la Restaurantul Golful Pescarilor în Agigea unde am luat masa, preparate excepționale din Marea Neagră. În Agigea am făcut o pauză de câteva ore cu masă, baie, plajă, relax apoi am revenit la mașini și am luat bagajele de dormit. În această porțiune am traversat stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud pe faleză, am trecut pe aleea vilelor din Agigea iar traseul de legătură a fost pe lângă mare. De pe plaja Tuzla am urmat faina faleză cu buncărele de beton de pe vremea războiului care începe înainte de far și ne duce până în Costinești. În Costinești este balamuc și aglomerație astfel că se recomandă traseul ocolitor prin spatele Lacului Costinești și apoi direct prin parc la ieșirea din stațiune, unde reapare faleza amenajată pe lângă mare, kilometrii buni până la capătul Golfului Francezului.

Pe plaja din Golful Francezului am ales un loc singuratic unde ne-am instalat în a doua noapte. Oboseala începea să apară și parcă Moș Ene începea să dea târcoale pe la gene, însă pentru scurt timp întrucât se activează Cristina imediat ce apare chitara Adelei. Un prim microrecital chitara+voce pe plajă, deosebit și emoționant care a alungat somnul de îndată, un moment pentru care îi mulțumesc Cristinei.

A doua zi un nou răsărit, o nouă zi, vreme exagerat de bună, marea a devenit lac din nou, fără vânt, fără valuri, era clar ca ne aștepta o nouă zi caniculară cu multă baie și hidratare. Pornim la drum iar pe la capătul golfului Francezului urcăm pe malul de pământ și urmăm drumul care se conturează cu vedere la mare până la Plaja 23 August, unde este primul punct în care ne desparțim de mare pentru o scurtă bucată de drum întrucât se înfundă rău, devine impracticabil cu bița. Pe plaja 23 August evaluăm condiția participanților, facem un popas de hidratare și hotărâm să îcheiem traseul conform planificării inițiale.

 Facem un scurt ocol pe lângă Limanul Tatlageac apoi revenim pe faleză în Olimp. Din Olimp ținem pe faleză și traversăm Olimp, Neptun, Jupiter, până în Cap Aurora unde facem o pauză de baie și hidratare pe un dig singuratic cu apa cristal.

 Continuăm apoi Venus, Saturn, Mangalia, traversăm podul peste Lacul Mangalia și ne hidratăm din nou pe plaja din 2 Mai. Începem apoi să evaluăm locurile de cort însă în cele din urmă alegem să ne instalăm în Vama-Veche. După ce ne instalăm tabăra mergem la frontale pana la granița cu Bulgaria unde suntem opriți de grăniceri apoi ne întoarcem la Cherhanaua din Vama-Veche unde ne luam înca o masă cu preparate tradiționale pescuite din Marea Neagră.

 Dimineața următoare ne trezim la un nou răsărit, aceiași mare lac, vreme bună, începem să auzim chitara Cristinei care ne bucură dimineața cu cântece faine.

Fac calcule pentru ultima zi, trebuia să ajungem până pe la ora 14:00 la mașini, astfel că schimb puțin traseul de întors, din Vama-Veche mergem direct în portul Mangalia care l-am săltat la tur pt a ajunge la o oră decentă în Vamă, vizităm portul, farul, și apoi frumoasa faleză iar din Saturn urgentăm puțin și traversăm stațiunile pe asfalt pe bulevardul central care strabate lanțul de stațiuni. În Olimp căutăm intrarea spre plaja 23 August unde facem o pauză mai lungă de baie. De acolo urmăm drumul din tur prin locuri sălbatice și faleze, până la mașini.

 Ne-am încheiat traseul în grafic, la ora așteptată, am parcurs dus-întors distanța de la Agigea la Vama-Veche care a însumat circa 110 Km. Deși pare o tură de o zi pe asfalt, în condiții de sălbăticie lucrurile stau altfel, am reușit să facem vreo 13 găuri în camerele roților și am distrus complet 2 camere, doar 4 din trupă au scăpat fără incidente tehnice prin bălării. Impresia la final a fost că tura a fost cam scurtă, în limita timpului de răgaz între cele două ture pe munte, însă isprava din 2020 a generat o continuare de patru zile la anu', când alegem un munte îndepărtat pt a umple săptămâna.

 La fel voi mai propune o tură combinată în 2021 în care vom face o tură cu bicicleta în Delta Dunării cobinată cu Munții Măcin.

Vă aștept la anu' pentru ediția a doua de biciclit pe malul mării.

Ovidiu Motioc

Niciun comentariu: