vineri, 21 august 2020

Exerciții de cădere în coardă, 12 august 2020

                     ”If you want to fly, you have to give up the things that weigh you down.”

 Toni Morrison

Am văzut de foarte multe ori cățărători care se țin de buclă sau care strigă filatorului ”strânge!” atunci când ajung într-o situație inconfortabilă sau când simt că nu mai pot avansa. Dar întrebarea e ”Oare chiar nu mai puteau să continue încă un pic? Dacă nu mai puteau, atunci de ce nu au căzut?”. Partea mentală din acest sport este foarte importantă și de multe ori uităm să ne rezervăm timp și pentru ea la sesiunile de antrenament. Cunosc mulți cățărători care sunt puternici și ar putea să se cațere mult mai bine dacă nu i-ar ține pe loc frica de cădere, teama de eșec, întrebarea ”Ce vor spune ceilalți?”, dialogul interior atât de diferit față de ce ar striga o galerie de încurajare.Atelierul de căderi a început printr-un apel primit de la Luci. Mi-a spus că ar vrea să țină acest atelier și având în minte atelierele de inițiere în escaladă, la care noi am insistat pe importanța căderilor, s-a gandit ca eu și Șerban am fi cei mai potriviți să-l ajutam. El trecuse printr-o perioadă mai lungă în care s-a ferit cât de mult a putut de căzături, dar nu e mereu în viață cum ne planificăm și după ce a luat o cădere mai mare, într-o situație inconfortabilă și nu a fost prea bine după, și-a dat seama că e și acesta un domeniu care trebuie exersat. Eu am explorat acest teren al antrenamentului mental de când m-am hotărât să iau în serios cățăratul și am început să mă cațăr cap de coardă. Mi-am dat seama atunci că nu voi putea niciodată să ajung să mă cațăr la limită dacă nu îmi este confortabil să cad și cel mai bun mod de a te obișnui cu ceva este să faci acel ceva cât mai des, până ajunge să îţi placă. La început mi-a fost groază și mi se întâmplă și acum uneori să îmi fie, dar când simt asta știu exact ce am de făcut pentru a remedia situația - trebuie să cad! 

Am gândit atelierul din două perspective diferite: cea de cățărător și cea de filator - ce trebuie să facă cei doi înainte de a începe un traseu și pe parcursul acestuia pentru fi în siguranță și cum trebuie să reacționeze fiecare dintre ei în timpul căderii pentru a asigura o cădere cât mai lină și cu șocul cel mai mic. La început mai reticenți, dar apoi tot mai curajoși, participanții au experimentat căderi tot mai lungi, inclusiv teama cea mai mare a oricărui cățărător speriat - căderea cu coarda în mână înainte de a asigura următoarea buclă. Chiar dacă pare un pas mic, am certitudinea că cei care au participat la acest atelier vor putea cățăra acum un pic mai relaxați, știind cum să cadă corect și dacă vor mai exersa căderi din când în când, vor putea observa în curând un progres considerabil în ceea ce privește performanța la stâncă. 


Ce spun organizatorii?


”Ne-am strâns 11 CAR-iști dornici să progreseze la escaladă dar cu frică de cădere în coardă. Și cum cel mai bun remediu este să exersezi la panou căderea cap coardă, după partea introductivă susținută de Șerban au trecut la treabă. În introducere au învățat care sunt elementele de siguranță care ne opresc căderea, pericolele/greșelile comune asociate escaladei cap coardă și s-au discutat diverse strategii de filare. A urmat prezentarea practică, unde Aida și Șerban au demonstrat prin câteva căderi cum se face soft catch. La final a venit rândul colegilor noștri să exerseze căderile mai întâi de la nivelul buclei, apoi de tot mai sus, până la bucla următoare, pentru ca la final o parte dintre participanţi să încheie cu victory whip.” - Lucian Crișan


Ce spun participanții?


”Exercițiile de cădere în coardă, după părerea mea, sunt esențiale și foarte utile pentru orice cățărător, atât pe partea de cădere cât și pe partea de filare.

Eu simțeam că am nevoie de așa ceva, m-a ajutat să-mi depășesc niște bariere mentale, am exersat și învățat elemente noi legate de filat în contextul în care partenerul cade în coarda, toate astea cu niște oameni foarte faini.” - Dan Hrisca


"Entuziasmul a fost mare din momentul în care s-a anunțat eventul și fără prea multe gânduri, m-am înscris. Partea introductivă a lui Serban, Aida și Luci mi-au redat și mai mult încrederea.

Însă în momentul în care m-am văzut nevoită sa ies din zona de confort și sa simulez căderea, am avut 1001 gânduri de ce aș face-o iar primele cazaturi n-au fost ușoare, urmând să înțeleg că ai nevoie de mult rulaj ca să-ți perfecționezi stilul de cădere și să capeți mai multă încredere.

Consider ca astfel de exerciții de cădere în coarda nu sunt ca mersul pe bicicleta, cum au menționat și coordonatorii, trebuiesc repetate măcar la început de sezon." Sofia Demergian


 
 
Mulțumim Centrala de Escaladă pentru găzduire! Multe aplauze pentru toţi participanţii, pentru fiecare cădere cât de mică pe care au fost dispuşi să o facă! Ştim că nu v-a fost uşor, ştim că în mintea voastră a fost o luptă, dar știm și că aceasta a fost câștigată de acea parte din voi care e orientată spre progres și spre victorie. 


Căderile sunt bune, atunci când știi cum să cazi!

La cât mai multe căderi line!


Aida TincuNiciun comentariu: