marți, 18 august 2020

Cu bicicleta în golul alpin al munților Latoriței și Cindrel (8-9 august 2020)

Lista participanților în ordinea înscrierii: Vlad Diaconescu, Raluca Titieni, Gabi Oarga, Adela Popescu, Nandor Penzes, Romeo Kosztandi, Raluca Onaca, Radu Terec, Radu Cozma, Adi Dumitras, Claudia Dumitras, Marius Floarea si subsemnata. În tura de sâmbătă ne-au însoțit și 5 amici simpatizanți de la Oradea, colegi cu Marius la clubul de speo: Vlad, Andreea, Dia, Ștefan și Florin.

Așteptasem cu mult entuziasm tura de MTB în Latoriței și Cindrel, nu doar pentru că acest tip de ture sunt o prezență mai rară în cadrul clubului, ci și pentru că urma să fie prima mea bicicleală mai serioasă, departe de casă și, cu siguranță,  o tură cu adevărat spectaculoasă, cu pedalat prin întinderi alpine. Dat fiind faptul că tura a fost la mare căutare, grupul a fost unul numeros. 


În prima seară, vineri, am campat pe marginea Transalpinei, în șaua Ștefanu, de unde a doua zi a început tura. Ținând cont de prognoza bună, organizatorii au optat pentru modificarea traseului astfel încât să parcurgem toată culmea Latoriței. Pedalarea a început din șaua Ștefanu, bucurându-ne pe tot parcursul zilei de priveliști încântătoare, de la lacul Vidra care se prezenta spectacuos în stânga noastră, culmi înierbate întinse pe care pășteau molcom turme de oi, până la păduri de molizi. Ritmurile diferite de pedalat le-au oferit celor mai rapizi timp suficient să se ospăteze cu afine sau să imortalizeze frumusețea locului. Partea mai „aventuroasă” a turei nu s-a lăsat mult așteptată, pentru că în continuarea pe Drumului Strategic ne așteptau aproape 30 km de coborâre. Ca să citez un coleg: „M-au durut palmele de la atâtă pedalat”. Aceasta pentru că, pe alocuri, pantele ne-au forțat să mergem în scârțăit de frâne, sau mai în viteză, proporțional cu curajul de care dispunea fiecare. Tura s-a încheiat pe Valea Măceșului, cu o binemeritată bălăceală în râul Lotru. La finalul zilei aveam pedalați 44.5 km.Sămbătă seara am mutat locul de campare pe Valea Frumoasă, un loc care își merită pe deplin numele. Frumusețea locului te lasă uimit. Traseul din cea de-a doua zi avea să fie mai greu, aproape jumătate din acesta fiind doar urcare, fiind nevoiți să alternăm între pedalat sau împins bicicleta la deal. Drumul nostru a trecut pe la baza vârfului Cindrel, așa că o parte au făcut un ocol pe vârf. Răsplata efortului depus a fost pe măsură, pentru că în zare se vedeau spectaculos munții Lotrului, Parâng, iar mai târziu și Șureanu. De pe vârful Cindrel am continuat să pedalăm spre Platoul Diavolului, lăsând în dreapta noastră Iezerul Mic, iar mai apoi, din vârful Frumoasa, am început coborârea spectaculoasa spre Șaua Șerbota și Stâna Domnilor. La fel ca în prima zi, am fost încântați nu doar de peisaje, ci și de deliciul afinelor. Cum orice aventură pe bicicletă nu poate fi completă fără o căzătură, la finalul turei a fost bifat și acest ultim punct.


Per ansamblu, a fost o tură „cu de toate”: peisaje spectaculoase, un pic de adrenalină, multe râsete și amintiri plăcute, iar drept concluzie putem spune doar că așteptăm cât mai multe ture de bicicleală!

Mulțumim Ralucăi T. pentru gândurile împărțășite, colegilor și simpatizanților care au participat! Sperăm ne vedem cât mai des pe două roți!
Departamenul MTB CAR Filiala Cluj

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ne-am fi bucura mult să ne întâlnim ! Când voi ați plecat din Valea Frumoasă în urcare, noi am plecat de pe Muntele Șerbota în coborâre și deși eram per pedes, nu ne-ți mai putut ajunge ! Felicitări pentru tură ! Dinu și Marlene