sâmbătă, 12 septembrie 2020

Tabăra de inițiere în escaladă Ampoița 2020

 Legenda spune că vâzându-i pe oameni deja plictisiți cu sporturile la care își foloseau doar o mână sau doar picioarele, Dumnezeu a creat pentru ei cel mai frumos sport la care se putea gândi – escalada. Și oamenii au văzut că escalada este bună, că îi ajută să se dezvolte pe mai multe planuri, antrenându-și nu doar toți mușchii din corp, dar și mintea, așa că s-au gândit că ar fi bine să afle cât mai multă lume despre ea. Așa a apărut tabăra de la Ampoița,  organizată de niște alpinisti înalți din dinastia Constantinestilor. Ca orice idee buna, initiativa a fost preluată și dusă mai departe de către alți colegi de breaslă,. Oricâte locuri erau disponibile în tabără, tot timpul erau prea puține, pentru că mergea vestea că escalada e un sport frumos și își doreau tot mai mulți să îl încerce.

Pentru că la ediția din 2018 am avut foarte mulți participanți, la ediția de anul acesta am limitat numărul participanților la 20 și numărul ”musafirilor” la 15 pentru a le putea oferi o experiență cât mai bună. Ne-am gândit bine ce ar fi important pentru un începător să cunoască, ne-am documentat și mai bine, am exersat și noi unele lucruri și apoi am început să punem planul la cale. Am gândit tabăra sub forma unui joc pe echipe cu mai multe stații – la fiecare stație jucătorii aveau să învețe câte ceva și să primească o ștampilă pe fișa de joc atunci când au acumulat cunoștințele necesare. Executarea corectă a nodului 8, exerciții de clipping rapid, exerciții de căderi, cățărat un traseu în mod manșă, cățărat cap, asigurat cu diverse dispozitive de filat -sunt câteva dintre probele pe care le parcurgeau participanții în cadrul jocului. Echipa care aduna cele mai multe ștampile avea să câștige concursul. Din generozitatea sponsorilor noștri, Alpin Expe Mountain Shop și Black Diamond, anul acesta am reușit să oferim premii tuturor participanților, diferențiate, în funcție de strădania lor.

Pentru că la escaladă e important să fim flexibili, dar și să fim conștienți de ce se întâmplă în corpul nostru, să putem simți ce mișcări trebuie să facem în funcție de cum e stânca, dimineața, un pic după răsărit, și seara, la apus, voluntarii de la Life Force ne-au ținut sesiuni de yoga, exerciții de respirație și muzicoterapie. 

În cele două seri înseninate pe care le-am avut ne-am delectat cu povești în jurul focului, ne-am cunoscut unii pe alții, cei care încă nu ne cunoșteam și am râs bine. 

Legenda spune că după tabără, a vizitat faleza și cel care a amenajat-o, însuși Dan Anghel, și a fost atât de impresionat de cât de curat a rămas locul după noi, încât a ținut să îi spună asta președintelui CAR, care ne-a transmis mesajul. Cinste participanților, cinste Clubului Alpin Român! 

Legendele au de obicei un sâmbure de adevăr, dar acesta a fost un avocado, cu sâmbure mare. Să ne vedem cu bine la ediția de anul viitor, voioși și sănătoși!

Aida, Claudiu și ȘerbanNiciun comentariu: