duminică, 18 octombrie 2020

Tură foto pe Dealul Bilii

 

 Muntele face casa bună cu fotografia.

 Este în tradiția CAR Cluj a prezenta muntele cu poze reușite, realizate cu aparate foto, echilibrate tehnic și inspirate din punct de vedere artistic.

 În această toamnă seria de ture colorate din calendar a fost deschisă de o tură foto care a avut o tematică de inițiere foto pentru membrii, pe lângă căutarea unor cadre colorate în peisajul montan.

colibă pe Dealul Bilii, Scărița în fundal. foto: Nuțu Radu

 Deși nu am găsit acasă culorile, ele se lasă așteptate în continuare, a fost o experiență diversificată care demonstrează potențialul fotografic nelimitat pe care îl oferă natura, după cum veți descoperi în imagini.

 Tura a fost destinată doar membrilor interesați de a face progrese în realizarea unor fotografii reușite în natură. Coordonatorul a fost Nuțu Radu care a ales Dealul Bilii din masivul Muntele Mare ca loc de experimentare și punere în opera” fotografică a celor prezentate, tema turei fiind expunerea.

Deși sunt permise workshop-uri în aer liber cu până la 50 de participanți, locurile au fost limitate la 12 participanți pentru a crește componenta calitativă și comunicarea eficientă cu cei prezenți. Am avut noroc și au fost prezenți câțiva fotografi profesioniști care nu au fost contorizați numeric în cadrul atelierului și care ne-au oferit câteva ponturi în arta pe care o stăpânesc cu pasiune.

 Ne-am întâlnit în Belioara (Poșaga se Sus pe harta), la intersecția drumului spre Săgagea unde am parcat mașinile. De acolo am început urcarea pe Dealul Bilii, iar pe măsură ce urcam se deschideau vederi faine asupra dealurilor din jur. Nu apucăm să zărim Vulturesele sau alte locuri fotogenice din zonă pentru că ne oprim într-o poieniță pentru partea teoretică. Nuțu vine bine pregătit, pe lângă prezentarea tehnică a expunerii și părțile sale componente ne prezintă câteva planșe pentru o reprezentare precisă a celor povestite.

 Dealul Billii nu se remarcă prin forme sau piscuri înalte, ci prin faptul că oferă vederi fotogenice asupra culmilor din jur, în special Rezervația Scărița-Belioara și Coșul Boului pe care îl aveam pentru mult timp în față. 

 Cel mai înalt punct al Bilii ajunge la doar 1046 m altitudine și ascunde multe colibe tradiționale mocănești și o biodiversitate care te surprinde la fiecare pas. Animale, pomi, plante, ciuperci, păsări, insecte, poieni, păduri, oferă o diversitate care iți poate bucura ochiul și obiectivul aparatului foto în orice moment. 

 Distanța parcursă a însumat aproximativ 8 Km, destul de mult pentru o tură foto dar puțin pentru majoritatea drumețior prezenți în tură care sunt obișnuiți cu distanțe mai mari. De pe dealul Bilii am avut deschideri superbe înspre sud apoi înspre est și nord, un loc excelent pentru a admira Colțul lui Balmoș, Rastoaca Muncelului, Dealul Brădățel și Scărița cu Coșul Boului. După ce traversăm dealul Bilii spre nord, Nuțu ne anunță despre posibilitatea vizitării unui punct gastronomic și devorarea unor placinte specifice locului, nu ezităm să ne abatem spre est, începem o coborâre abruptă spre Izvorul Belioarei. După pauza de placinte și degustări de siropuri și extracte naturale începem din nou urcușul până La Stânci de unde mergem spre sud-vest și începem coborârea în Valea Mierii unde continuăm coborârea până întâlnim Valea Săgagea, apoi mergem pe drumul din sat până la mașini.                                                                                              

                                                  

                                                        
                                                       
                                                       

                                                   

                                                       Turele foto vor fi mai prezente în oferta de activități a CAR Cluj, iar în 2021 vom avea o exprimare mai notabilă pe acest sector pe care îl îndrăgim. Teme de sezon și teme de inițiere pentru membrii ne vor ajuta să prezentăm frumusețea muntelui prin obiectivele foto, prin locuri știute doar de către noi.


dep. drumeție CAR Filiala Cluj 💚


Niciun comentariu: