luni, 10 august 2020

Escaladă la Răchițele


Duminică 9 August, pornim din Cluj dis-de-dimineață și ne îndreptăm spre faleza de granit de la Răchitele. Plecând de la mașină am întâlnit foarte multă lume care mergea spre Cascada Valul Miresei dar nu ne-am făcut griji fiindcă puțini din ei merg mai departe în trasee sau chiar la faleză, cascada fiind obiectivul principal pentru majoritatea turiștilor care vin în zonă.

  Ne-am strâns 12 cățărători dornici să experimentăm escalada pe granit. O parte dintre noi aveam experiență doar la calcar. Stânca părea relativ ușor de parcurs pe verticală. S-au pus manșe și am început să ne cățărăm. Ei bine, granitul este ceva deosebit, nu găseam prizele acelea mari pe care le găseam la calcar, erau prize mici și multe porțiuni scurse. Aderența, în schimb, era foarte bună. 

Faleza fiind chiar la drum, aveam și spectatori, care se mai opreau din traseele lor pentru a ne urmări cu privirea dar și pentru a imortaliza momentele.

Fiind o zi de August destul de călduroasă, la un moment dat am făcut o pauza de la cățărat, moment în care am savurat câte o felie de lubeniță rece, aceasta fiind o tradiție în turele organizate de Luci. 

Spre finalul zilei aveam 8 manșe așa ca am avut de unde alege. Am exersat căderi în coardă și filat dinamic. Toată lumea s-a cățărat manșă și cap pe diferite trasee. S-au încercat și trasee mai grele, dar au și rămas proiecte pentru o tură viitoare. Am avut o experiență foarte frumoasă și cu siguranță ne vom întoarce. 
Amintim faptul că membrii CAR beneficiază gratuit de resursele din Parcul Natural Apuseni în cadrul parteneriatului început iar falezele de escaladă și gheața cascadelor în timpul iernii vor sta la dispoziția cățărătorilor noștrii, avem aviz permanent pentru activitățile prestate de club.

 

 

Sorin Toth


Niciun comentariu: